HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Levensverzekering afsluiten

Kiezen, aanvragen & gezondheidsverklaring

Je hebt een levensverzekering nodig en wilt er nu één gaan afsluiten. Wat komt daarbij kijken? De belangrijkste drie stappen bij het afsluiten zijn:

  1. Bepalen wat je nodig hebt
  2. Levensverzekering kiezen
  3. Aanvragen met gezondheidsverklaring

1. Bepalen welke levensverzekering je nodig hebt

Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen om uit te kiezen. Voordat je gaat kijken bij welke verzekeraar je moet zijn is het belangrijk om goed te bepalen wat je nu eigenlijk nodig hebt. Daarbij draait het om:

  • soort verzekering : alleen overlijdensrisico of ook opbouw van kapitaal?
  • verzekerd bedrag : welk bedrag moet er uitgekeerd worden bij overlijden?
  • looptijd: hoe lang moet de verzekering lopen?
  • verzekerde(n): wiens leven of levens moet(en) er verzekerd worden?

2. Specifieke levensverzekering kiezen

Als je weet wat je nodig hebt kun je gaan bepalen bij welke verzekeraar je jouw nieuwe levensverzekering wilt onderbrengen. Daarvoor ga je vergelijken of vraag je advies aan een tussenpersoon die het aanbod van meerdere verzekeraars voor jou op een rijtje kan zetten.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

3. Levensverzekering aanvragen

Nu weet je wat je nodig hebt en je weet waar je die verzekering wilt aanvragen. Dan is het een kwestie van een aanvraagformulier invullen. Daar hoort ook een gezondheidsverklaring bij. Als alles in orde is krijg je de polis toegestuurd en ga je premie betalen.

Over de gezondheidsverklaring

Bij de beslissing van een verzekeraar of ze jouw overlijdensrisico willen verzekeren is het voor hen natuurlijk belangrijk om te weten hoe het gesteld is met jouw gezondheid. Daarom moet je een gezondheidsverklaring invullen: een lijst met vragen over jouw gezondheid. De medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij gaat jouw antwoorden dan beoordelen en geeft aan of jouw aanvraag voor de verzekering akkoord is.

Welke vragen worden er gesteld op een gezondheidsverklaring?

Op de gezondheidsverklaring worden onder andere vragen gesteld over jouw huidige fysieke gesteldheid (gewicht, lengte), leefgedrag (roken, drinken), werk en medisch verleden. Voorheen werd ook gevraagd naar het medisch verleden van uw naaste familie (ivm erfelijke aandoeningen). Kijk maar eens naar deze standaard gezondheidsverklaring om een idee te krijgen van de vragen.

Gezondheidsverklaring eerlijk invullen

Het is van belang om de gezondheidsverklaring altijd naar waarheid in te vullen. Ook als je denkt dat bepaalde antwoorden weleens een probleem kunnen opleveren bij de acceptatie van de levensverzekering. De uitkering bij overlijden kan namelijk in gevaar komen als jij bij het afsluiten van de polis dingen hebt verzwegen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Acceptatie van jouw levensverzekering

Stel dat de medisch adviseur oordeelt dat jouw risico op overlijden hoger is dan ‘normaal’ – is het dan onmogelijk om een levensverzekering af te sluiten? Nee, dat hoeft niet per se. Soms accepteren ze de aanvraag toch onder de standaard voorwaarden. Ook kunnen ze zeggen: we willen die levensverzekering wel afsluiten, maar tegen een hogere premie vanwege het hogere risico. Dan is het aan jou om daar wel of niet mee akkoord te gaan.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Vrijblijvend hypotheek aanvragen