Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWat is een spaarverzekering?
Een spaarverzekering is een spaarpot en verzekering tegelijk. Is de verzekerde op de einddatum in leven, dan keert de polis uit. Komt hij eerder te overlijden, dan is er geen of een zeer beperkte uitkering.
De spaarverzekering was vooral populair omdat de uitkering onder voorwaarden belastingvrij was. Zo kon je een kapitaal opbouwen zonder dat je daarover belasting hoefde te betalen. Niet voor niets is de spaarverzekering veel beter bekend als 'belastingvrij sparen'. De spaarpolissen werden bijvoorbeeld afgesloten door (groot)ouders voor hun (klein)kinderen, of om te sparen voor een doel over langere tijd. Eén van de regels was dat je tenminste 12, later 15 jaar moest sparen om het geld ook werkelijk belastingvrij te ontvangen.
De fiscale regeling voor belastingvrij sparen is inmiddels komen te vervallen. Door het wegvallen van het fiscale voordeel worden nieuwe spaarverzekeringen niet of nauwelijks meer afgesloten. Wel zijn er nog veel mensen met een lopende spaarverzekeringen.
Een logische toepassing voor de spaarverzekering lijkt misschien de spaarhypotheek. Toch is daar doorgaans geen sprake van een spaarverzekering: hierbij is meestal een gemengde verzekering gekoppeld. Overigens wordt ook de spaarhypotheek - vanwege het vervallen van het belastingvoordeel - nog maar nauwelijks nieuw afgesloten.
Een spaarverzekering is dus eigenlijk twee financiële producten in één:
Niet altijd ging het bij het opbouwen van het kapitaal om puur sparen - vaak was er sprake van beleggen en lang niet altijd was dat even duidelijk. Er waren heldere beleggingsverzekeringen, maar ook spaarverzekeringen waarbij de inleg in beleggingsfondsen gestort werd. Soms hadden ze een rendementsgarantie, vaak niet.
De dekking van het overlijdensrisico kon in een spaarverzekering op verschillende manieren:
De premie voor een spaarverzekering hangt af van de verzekerde elementen:
Ook bleek bij spaarverzekeringen een behoorlijk deel van de inleg (premie) te gaan naar de kosten van de verzekering. Daardoor vielen de uitkeringen en rendementen in de praktijk in veel gevallen tegen. De veelbesproken woekerpolissen zijn niet alleen maar beleggingsverzekeringen - ook veel spaarverzekeringen bleken te vallen onder de noemer woekerpolis.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.