HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

6 op de 10 Europeanen zien droomhuis verdampen door hoge kosten en hypotheek rentetarieven

6 op de 10 Europeanen die geen huis bezitten, denken dat ze de komende drie jaar niet over het geld zullen beschikken om een ​​huis te kopen

Hoge rentetarieven en lage betaalbaarheid belemmeren potentiële starters in Europa op de stagnerende huizenmarkt in de eurozone. Ook huurders voelen de druk, aangezien meer dan de helft (54%) moeite heeft om een ​​woning binnen hun budget te vinden.

Hoge rentetarieven en onbetaalbare deposito’s zorgen ervoor dat veel Europeanen hun eerste huis niet willen kopen, terwijl dure huurprijzen de druk op niet-huiseigenaren nog verder opvoeren. Nu economische indicatoren – zoals de renteverlaging van de Europese Centrale Bank in juni – wijzen op een verbeterende economie in de eurozone, zal een grotere betaalbaarheid de sleutel zijn tot het vitaliseren van een stagnerende huizenmarkt.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder 5.000 Europese consumenten van verschillende online huizenplatformen in Europa, waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Kopen wordt nog steeds gezien als financieel verstandig en wenselijk, maar barrières om te sparen en hoge rentetarieven staan ​​huizenzoekers in de weg

In de meeste onderzochte Europese markten wordt kopen nog steeds gezien als de meest verstandige financiële optie in vergelijking met huren, aangezien bijna de helft (47%) dit gelooft. Dit is met de opmerkelijke uitzondering van Duitsland, waar de huurmarkt meer gecodificeerd en populairder is dan elders in Europa, en waar dit cijfer daalt tot 35%.

Ondanks de duidelijke ambitie om onroerend goed te bezitten, beweert 64% van de Europese niet-huiseigenaren dat ze niet genoeg geld hebben gespaard om een ​​voldoende grote aanbetaling te doen om een ​​huis te kopen. En omdat de hoge kosten van levensonderhoud de spaarverwachtingen temperen, verwacht 58% niet dat ze in de komende drie jaar genoeg geld kunnen sparen om een ​​aanbetaling te doen om te kopen.

De hoge rente vormt een andere grote barrière. Nu de hypotheekrente in de eurozone de afgelopen twee jaar bijna is verdrievoudigd, heeft 58% van de niet-huiseigenaren het gevoel dat ze vanwege de hoge rente geen hypotheek kunnen afsluiten.

Ook in de huursector nemen de problemen met de betaalbaarheid toe, en Zuid-Europeanen voelen zich financieel het meest onder druk

De meerderheid van de Europeanen die geen huizen bezitten (62%) beweert dat ze alleen maar huren omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om te kopen. Maar huren is geen ‘easy out’. Terwijl de crisis op de kosten van levensonderhoud zijn tol blijft eisen van de consumentenportefeuille, beweert meer dan de helft (54%) van de niet-huiseigenaren dat ze moeite hebben om een ​​huurwoning te vinden binnen hun budget, waarbij dit cijfer in Spanje oploopt tot 63%.

Bovendien is 58% van de Europeanen van mening dat ze niet kunnen wonen waar ze willen, omdat de huur- of vastgoedprijzen te hoog zijn, wat erop wijst dat de huisvestingskosten een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit in de hele eurozone.

Het gevoel dat men geen geld meer heeft, komt vooral voor in Italië en Spanje, waar mensen aangeven het budget te moeten overschrijden om huisvesting te bemachtigen. In Italië geven burgers er de voorkeur aan om maximaal 22% van hun maandinkomen te betalen voor huisvesting, maar in de praktijk geven zij aan 28% te besteden aan hypotheken en 27% aan huur. In Spanje willen mensen niet meer dan 25% van hun maandelijks inkomen besteden aan huisvesting, maar besteden ze in werkelijkheid 28% aan hypotheken en 30% aan huur.

Uiteraard heeft elk land zijn eigen nuances, maar uit de gegevens blijkt dat huizenzoekers in heel Europa worden gehinderd door grote uitdagingen op het gebied van de betaalbaarheid. Het goede nieuws is dat de vooruitzichten eindelijk beter worden. Mocht de inflatie blijven dalen en de renteverlagingen voortduren, dan zien we wellicht meer huizenzoekers die voor het eerst een voet op de ladder kunnen zetten in belangrijke Europese markten als Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en de Benelux. Dit zou zowel meer kansen als meer concurrentie voor woningzoekenden kunnen betekenen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen