Search
Close this search box.

Eigenwoningforfait

Eigenwoningforfait

Bij de hypotheekrenteaftrek denken we al snel alleen aan het woord ‘aftrek’. Toch kunt u niet de volledige hypotheekrente die u betaalt opvoeren als aftrekpost voor uw eigen woning. Er is namelijk ook een bijtelling voor de eigen woning: het eigenwoningforfait.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Fictief inkomen uit uw eigen woning

Het eigenwoningforfait (vroeger: huurwaardeforfait) is een bijtelling op uw inkomen. U krijgt deze bijtelling voor het woongenot dat u heeft als bezitter van een eigen woning. Het is fictief inkomen, dat u moet optellen bij uw inkomen uit werk en woning in box 1 voor de inkomstenbelasting. Het bedrag is een percentage van de WOZ-waarde.

Bepaling van het eigenwoningforfait

De bijtelling is een vast percentage van de WOZ-waarde van uw woning (zie onderstaande tabel). De gemeente bepaalt jaarlijks de waarde van de woningen (Waardering Onroerende Zaken). Dit percentage kan jaarlijks wijzigen, waardoor de hoogte van het eigenwoningforfait variabel is.

In onderstaande tabel ziet u de tarieven (staffel) die gelden voor het eigenwoningforfait voor het jaar 2022.

WOZ-waarde vanaf WOZ-waarde max forfaitpercentage
€ 12.500 nihil
€ 12.501 € 25.000 0,15 %
€ 25.001 € 50.000 0,25 %
€ 50.001 € 75.000 0,35 %
€ 75.001 € 1.130.000 0,45 %
v.a. € 1.130.001 n.v.t. € 5.085 vermeerderd met 2,35 % voor het bedrag boven de € 1.130.000

Voorbeeld eigenwoningforfait

Piet heeft een eigenwoning met een vastgestelde WOZ-waarde van € 400.000. In 2022 bedraagt het percentage 0,45 %. Piet moet € 1.800 bij zijn inkomen in box 1 optellen.

Wet Hillen: aftrek geen of geringe hypotheekschuld

De bijtelling van het eigenwoningforfait was in de ogen van Hans Hillen niet eerlijk voor woningbezitters met een kleine of helemaal afgeloste hypotheek. Zij moesten immers letterlijk betalen voor het hebben van een eigen huis. Dat was niet bepaald een stimulans voor het aflossen van een hypotheek. Daarom is in 2005 de ‘aftrek geen of geringe eigenwoningschuld’ in het leven geroepen, ook wel bekend als de Wet Hillen. De regeling zorgt ervoor dat er nooit een werkelijke bijtelling plaatsvindt door de eigen woning. Het bedrag dat aan bijtelling overblijft na het aftrekken van de hypotheekrente krijgt u dan als extra aftrekpost.

Voorbeeld aftrek geen of geringe hypotheekschuld

Piet uit bovenstaand voorbeeld heeft nog maar een hele kleine hypotheek, waaraan hij jaarlijks € 1.000 rente betaalt. Piet heeft nu recht op een aftrekpost € 400 (1.400 – 1.000) wegens geringe hypotheekschuld. Daardoor is er voor hem per saldo geen bijtelling en geen aftrek voor zijn eigen woning.

Afbouw Wet Hillen

In 2018 kwam de regering met het plan om het voordeel van de Wet Hillen af te bouwen. De aftrekpost wordt vanaf 2019 in een periode van 30 jaar (dus in stapjes van 3,33% per jaar) afgebouwd en zal dus uiteindelijk verdwijnen.

Voor een maximale hypotheek berekening, klik hier.
Voor de actuele hypotheekrente, klik hier.

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek