HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Vies spelletje verdere beperking hypotheekrenteaftrek

Nederland wordt duidelijk voorbereid op extra maatregelen

Nederland wordt duidelijk voorbereid op extra maatregelen

Er is volgens mij een vies spelletje gaande betreffende de hypotheekrenteaftrek. Een paar maanden geleden kwamen Brussel en het IMF met de mededeling dat Nederland de hypotheekrenteaftrek verder moet beperken. Na deze berichten kwam De Nederlandse centrale bank (DNB) met een vergelijkbare mededeling. Zij stellen voor de eigen woning over te hevelen van box 1 naar box 3.

Toen kwam ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers met zijn treintje aanrijden. Hij had zomaar belangrijke papieren van besprekingen van het kabinet in de trein laten liggen. Deze kwamen vervolgens bij de Volkskrant terecht waarna iedereen kon lezen dat de VVD bereid is om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken. Dat dhr. Segers zich zo voor het “treintje” laat spannen door de andere Kamerleden…

Laat Nederland wennen aan hervorming

Het bovenstaande is volgens mij gewoon een vooropgezet plan om iedereen in Nederland alvast te laten wennen aan wat er gaat plaatsvinden: de hypotheekrenteaftrek zal verder hervormd gaan worden.

Vorige week kwam de Telegraaf met vier mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken.

  1. De eigen woning en hypotheek overhevelen naar box 3
  2. Het maximale tarief waartegen de rente afgetrokken mag worden sneller beperken naar een tarief van 37%
  3. Percentage van het eigenwoningforfait (is nu 0,5%) verhogen
  4. Wet Hillen sneller afschaffen

1. Overhevelen naar box 3

Op dit moment zitten de eigen woning en de daarbij behorende hypotheek qua belastingen in box 1. Dat is nu de box waar het belastbaar inkomen uit werk en woning in terecht komt. Veel instanties vinden box 3 veel logischer. Dat is de box voor het inkomen uit vermogen (sparen en beleggen). Achterliggende gedachte is dat de eigen woning eigenlijk een onderdeel uitmaakt van je vermogen en de hypotheek van je schulden. De hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait zouden gaan verdwijnen en je zou dan dus belasting gaan betalen over de overwaarde in je eigen woning.

De komende weken gaan Paul Muskens en ik eens goed bekijken wat de gevolgen zijn als de eigen woning naar box 3 gaat. Natuurlijk zullen we dan ook met rekenvoorbeelden komen.

2. Sneller beperken maximale aftrekpercentage

In het verleden kon je de hypotheekrente aftrekken tegen hetzelfde (maximale) belastingpercentage dat je betaalt over je inkomen. Op dit moment wordt dat maximale percentage waartegen je mag aftrekken afgebouwd tot ongeveer 37 procent in 2023. Er zijn mensen die dit maximale aftrekpercentage sneller naar beneden willen brengen. Dit is een mogelijkheid, maar ik verwacht niet dat het kabinet aan deze knop gaat draaien.

3. Eigenwoningforfait verhogen

Hetzelfde is van toepassing voor het eigenwoningforfait. Door deze te verhogen naar bijvoorbeeld 0,7% moet een huizenbezitter meer belasting gaan betalen over het eigen woning bezit. Dit betekent eigenlijk voor de meeste huizenbezitters dat er minder betaalde hypotheekrente afgetrokken kan worden.

4. Wet Hillen

De wet Hillen zorgde er in het verleden voor dat het saldo tussen het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek voor de belastingen nooit negatief kon worden. Dus dat je geen belasting hoefde te betalen als het bedrag aan eigenwoningforfait hoger zou worden dan het bedrag aan hypotheekrenteaftrek. Deze regeling wordt (ook) afgebouwd momenteel. En ik verwacht dat de Wet Hillen sneller zal worden afgeschaft. Er is tot op heden geen enkele regeling in Nederland die het 30 jaar heeft volgehouden. Vooral huizenbezitters met een lage hypotheek of geen hypotheek zijn dan de dupe. Door eerst aan knop 4 (Wet Hillen) te gaan draaien, is het mogelijk om daarna naar knop 1 te gaan.

Er gaat zeker wat gebeuren…

Veel kenners willen dat de eigen woning wordt overgeheveld naar box 3. De komende maanden zullen we zien welke maatregel er gaat genomen worden in Den Haag. Voor mij is het in ieder geval duidelijk dat er wat gaat gebeuren.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties

  1. Reactie op: Bert van dinsdag november 23, 2021 07:59
    Onze Overheid is nog nooit zo onbetrouwbaar geweest als onder het 10 jarige schrikbewind van de VVD met een onbetrouwbare leider Rutte.
    Zoveel mogelijk pushen om je huis af te lossen, waar veel vooral modale burgers voor hebben gespaard en dingen hebben laten staan, en dan vervolgens door die achterbakse Knot laten vertellen dat de woning belast moet gaan worden.
    Onze Overheid smijt met miljarden maar belast de eigen bevolking met allerlei belastingen, zelfs dubbele belasting. Voorbeeld is de accijns waarover ook nog eens BTW wordt berekend.
    Daarnaast worden de meeste en de allerhoogste hypotheken afgesloten door de rijken en BN’ers in ons land die eigenlijk geen hypotheek nodig hebben maar hun geld liever gebruiken om te beleggen waardoor zij dan over de winst nauwelijks belasting betalen. Maar ook dat is VVD beleid.
    De modale burgers hebben heus geen hypotheken van 1miljoen of meer.
    Het lijkt mij verstandiger om de hoogte van hypotheken te maximeren en aftrek van hypotheekrente daaraan te koppelen.

  2. Reactie op: Wilco Aalbers van dinsdag november 23, 2021 05:43
    Nou, niet massaal… als je de reacties hier leest, zal er echt een storm los gaan barsten als een kabinet echt de overwaarde gaat belasten. Ik houd mijn hart vast…

  3. Reactie op: Dave van dinsdag november 23, 2021 09:50
    Ik ben geen financieel adviseur, maar je zou kunnen overwegen geld bij te storten om zodoende je spaar premie te laten dalen of de looptijd hiermee in te korten (mag tm20jr totaal ipv 30jr totaal) of beide te doen. Dit zijn gratis oplossingen, aangezien je al je service kosten al hebt betaald bij het aangaan vd hypotheek.

  4. Reactie op: Arthur van dinsdag november 23, 2021 18:35
    Eigenaar woning moet aan de einde van de rit ook nog eens met de belasting afrekenen wie vaart er dan wel bij juist de fiscus .De huurders hebben daar geen last van anders hadden ze ook wel een eigen huis

  5. Reactie op: Arge van dinsdag november 23, 2021 20:09
    Wat alle woningeigenaren schijnen te vergeten, is dat huurders flink meebetalen aan jullie rente aftrek dmv alle belasting die zij betalen, maar waar ze nooit iets van terug zien.
    En dan rijden ze ook nog hun hele leven in een oude auto..
    Niet eerlijk?
    Nee, idd niet.
    Snel afschaffen die hypotheekrenteaftrek.

  6. Reactie op: de dertiger van dinsdag november 23, 2021 21:37
    Wat een zielig verhaal
    Ga aub huren en zie waar je over twintig jaar bent nog steeds niets.
    Je eigenhuis is dan je eigendom kost niets.
    Al 3 jaar hypo vrij. Scheelt een paar dagen werken per maand.
    Lachen.

  7. Reactie op: Eddy van woensdag november 24, 2021 11:11
    Want fe wereld is stabiel, vergrijzing is geen issue en stimuleren van eigen woning bezit is nog steeds nodig.

    Ik ben er ook niet blij mee, maar je moet wel naar het hele plaatje kijken.

  8. Reactie op: Ed Yin van woensdag november 24, 2021 12:12
    Ed Yin je.ziet het goed. Daarnaast worden de lonen ook ‘verlaagd’ door ze niet mee te laten stijgen met de inflatie. In Nederland worden we omlaag getrokken naar het niveau van de armere landen uit de EU. Hulde voor Rutte en zijn Europese graaivrienden!

  9. Reactie op: Rk van woensdag november 24, 2021 16:50
    Nou Rk,
    Ik zou m’n grote waffel maar eens houden.
    Om zo over gedupeerden van de toeslagenaffaire te praten die de boel wilden belazeren, raakt kant nog wal. Of “werk” jezelf ook bij de belastingdienst??? Dus jij bent ook één van die VVD stemmers???

  10. Reactie op: Ikke van woensdag november 24, 2021 17:11
    Jaren lang poffen en lenen in dikke kasten wonen wat ze niet kunnen betalen gaat nu opbreken,en de voordelen wat ze allemaal hebben gehad op huurders.
    Zit maar op de blaren schuldjassen

  11. Reactie op: Richard van dinsdag november 23, 2021 18:15
    Eind 2008:hebben wij in huis te koop gezet, omdat mijn partner in een ander gedeelte van het land een nieuwe baan kreeg. Het betreffende huis is pas in 2010 verkocht. We hebben dus een hele periode met dubbele lasten gezeten en het huis met verlies moet verkopen. Kan ik dat ook nog ergens declareren.

  12. Reactie op: Naam van woensdag november 24, 2021 22:51
    Mooi verwoord. Wil hierbij nog noemen dat vele niet spaarders schulden maken en vervolgens deel kwijtgescholden krijgen wat ookdoor de belastingbetalers word betaald.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen