HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

DUO schuld en hypotheek? Zo krijg je 10.000 euro meer leenruimte.

Hypotheekrente langer vastzetten is meer leencapaciteit

In mijn blog “Met deze truc krijg je meer hypotheek leenruimte” kon u lezen dat het “rommelen” met de hoogte van de hypotheekrente een hogere maximale hypotheek kon opleveren. Ik schrijf hier express “rommelen”, want in feite is het een volledig legitieme manier om meer hypotheek leenruimte te creëren.  Daarnaast zal een goed hypotheekadviseur ook altijd de maandlasten van een klant in lijn brengen met het besteedbaar inkomen van zijn of haar klant.

Meer hypotheek krijgen met DUO lening

Naast het voorbeeld wat ik in mijn vorige blog schreef, zijn er meer mogelijkheden om het maximale uit je hypotheek leenruimte te halen. We pakken in deze blog het voorbeeld van een (oud) student met een DUO lening, die op zoek gaat naar een eigen woning. Deze toekomstige huizenbezitter met een studieschuld zou de hypotheekrente voor minimaal 10 jaar moeten vastzetten. Waarom? Omdat er dan meer hypotheek leenruimte is op hetzelfde inkomen en dezelfde studiegeld. Hoe dit werkt, leg ik in deze blog uit.

Zelf je hypotheek berekenen

Toetsrente of werkelijke hypotheekrente

De maximale hypotheek op het inkomen is mede afhankelijk hoe lang de hypotheekrente wordt vastgezet door de huizenbezitters.

  • Wordt de hypotheekrente korter dan 10 jaar vastgezet? Dan zal de toetsing van de maximale hypotheek plaatsvinden met een toetsrente van 5%
  • Wordt de hypotheekrente minimaal 10 jaar vastgezet? Dan zal de toetsing van de maximale hypotheek plaatsvinden op de werkelijke rente

 

Aangezien de werkelijke hypotheekrente bij 10 jaar vast lager dan 5% is, is dit nu in deze berekening doorslaggevend.

Hoogte van hypotheekrente van belang voor studieschuld

De hoogte van de hypotheekrente komt ook weer om de hoek kijken als er sprake is van een studieschuld. Er volgt namelijk een opslag op het werkelijke maandbedrag van de DUO lening.

 

Hypotheekrente Opslag op maandlast DUO-lening
<2,0% 1,05
2,0%-<2,5% 1,1
2,5%-<3% 1,15
3,0%-<3,5% 1,2
3,5%-<4% 1,2
4,0%-<4,5% 1,25
4,5%-<5% 1,3
5,0%-<5,5% 1,3
5,5%-<6% 1,35
≥ 6,0% 1,4

 

Let op: het werkelijke te betalen maandbedrag is anders dan het maandbedrag welke wordt betaald naar draagkracht. Studenten moeten goed navraag doen bij DUO wat hun werkelijke maandlast wordt / moet zijn!

Rekenvoorbeeld DUO schuld en maximale hypotheek

Wat de gevolgen van een DUO en de hoogte van de hypotheekrente zijn voor de maximale hypotheek, laat zich duidelijk zien in onderstaande rekenvoorbeeld:

Inkomen: 50.000 euro
Woning: Energielabel C
DUO werkelijke maandbedrag: 100 euro
Hypotheekrente bij rente minimaal 10 jaar vast: 3,80%
Hypotheekrente bij rente korter dan 10 jaar vast: 5,00%
Maximale hypotheek zonder DUO toets rente 3,8% 226.670 euro
Maximale hypotheek met DUO en toets rente 3,8% 200.916 euro
Maximale hypotheek zonder DUO toets rente 5,0% 215.043 euro
Maximale hypotheek met DUO en toets rente 5,0% 190.827 euro

Zelf je hypotheek berekenen

Conclusie

Bovenstaande cijfers zeggen voldoende. Huizenbezitters met een DUO lening zullen de hypotheekrente voor minimaal 10 jaar moeten vastzetten zodat ze een hogere hypotheek kunnen krijgen. In het voorbeeld gaat het hier over een bedrag van 10.000 euro. Daarnaast doen huizenzoekers met een DUO er verstandig aan om vooraf hun huiswerk heel goed te doen. Dit betekent dat zij aan DUO moeten vragen wat hun werkelijke maandlast zal zijn. Op deze manier kan een huizenkoper of woningbezitter met een DUO lening het maximale uit zijn of haar hypotheekmogelijkheden halen!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen