Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek en klimaat: risico’s verzekeren?

Klimaatverandering groter risico voor huizenbezitter

Wie een huis koopt, zal zijn woning ook moeten verzekeren voor als er iets met die woning gebeurt. De bank waar de hypotheek wordt afgesloten door de huizenbezitter eist ook van deze huizenbezitter dat de woning goed wordt verzekerd. Bij de eengezinswoning is dit mogelijk door middel van een opstalverzekering. Bij een appartement wordt de opstalverzekering betaalt uit de maandelijkse verplichte bijdrage van de Vereniging van Eigenaren. Een opstalverzekering geeft dekking als de koopwoning (volledig) teniet gaat door brand. Er zijn echter risico’s die niet verzekerd zijn via een opstalverzekering. Je moet dan denken aan (natuur) risico’s zoals :

  • Aardbeving
  • Constructiefouten
  • Grondverzakking
  • Scheurvorming
  • Dieren
  • ondeskundig uitgevoerde werkzaamheden
  • onvoldoende voorzorgsmaatregelen
  • schade die geleidelijk is ontstaan
  • Overstroming

Gevolgen klimaatverandering steeds merkbaarder

In 2021 kreeg heel Nederland te zien wat de gevolgen kunnen zijn van een overstroming. Hele huizen liepen onder water. De totale overstromingsschade in Limburg, Belgie en Duitsland bedroeg zelfs 38 miljard! Tot op de dag van vandaag zijn de herstelwerkzaamheden in deze gebieden nog gaande. Het belang van een goede verzekering om dekking te krijgen tegen klimaatrisico’s wordt hiermee steeds duidelijker.

Instanties opperen klimaatlabel

De afgelopen tijd hoor je steeds meer instanties die waarschuwen voor klimaatrampen. De AFM en de banken Abn Amro, ING en Rabobank zijn voorstander van een klimaatlabel. Een klimaatlabel geeft inzicht in wat de risico’s zijn voor een huizenbezitter als het gaat over:

  • Overstromingskans
  • Natuurbranden
  • Hitte-eiland
  • Paalrot
  • Verzakking

Bekijk zelf de klimaatrisico’s voor jouw adres

Via deze link van de NOS krijg je een beeld betreffende bovenstaande risico’s met betrekking tot jouw koopwoning. Het is leuk dat je weet wat er kan gebeuren met jouw koopwoning en het is leuk om een klimaatlabel te hebben. Dit zorgt er echter niet voor dat als er daadwerkelijk wat met je koopwoning gebeurt de schade ook vergoed wordt. Er moet dus een uitgebreidere dekking komen op de opstalverzekering. Dit kan onder de noemer: klimaatdekking met daarbij een opsomming van de risico’s die gedekt zijn. Natuurlijk zal door deze dekking de premie (flink) hoger worden. Het is zelfs mogelijk dat de premie zo hoog moet worden dat niemand deze wil of kan betalen. Het kip en het ei verhaal is hiermee ontstaan. Wie echter als huizenbezitter hiermee te maken krijgt (overstroming), betaalt nog wel hypotheek en heeft waarschijnlijk geen huis meer!

Wat vind jij hier van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek