Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Recordboete: Hypotheek adviseur moet 185.000 boete plus rente betalen

Adviseur verzuimt ORV te adviseren bij hypotheek

Er wordt hard gewerkt bij het Kifid. Dit keer is weer een hypotheekadviseur het haasje. Deze hypotheekadviseur heeft verzuimd een echtpaar een overlijdensrisicoverzekering te adviseren. De adviseur mag aftikken voor een bedrag van 185.000 euro plus een fikse rente over dat bedrag. De uitspraak kun je hier lezen. Het is een van de hoogste schadevergoedingen die het Kifid ooit heeft toegekend.

Wat is er gebeurd?

In 2018 wordt voor een echtpaar een hypotheek afgesloten van 437.079 euro. De man overlijdt binnen een jaar. De weduwe dacht dat een deel van de hypotheekschuld voldaan kon worden van de overlijdensrisicoverzekering, maar die bleek niet afgesloten te zijn. Uit documenten die de hypotheekadviseur zelf overlegde voor de zitting, zoals ingevulde vragenlijsten en gespreksnotities, bleek echter dat het paar die dekking wilde. Opvallend in dit dossier is het volgende:

  • Er loopt al een risicoverzekering van 80.000 euro
  • Inkomen man 64.515 euro en inkomen vrouw 16.300 euro

Berekening overlijdensrisicoverzekering

Uit bovenstaande gegevens zal iedere hypotheekadviseur de volgende berekeningen maken:

Overlijden man:

  • Lopende hypotheek: 437.079 euro dalend
  • Risicoverzekering: 80.000 euro
  • Hypotheek over: 357.079 euro

 

  • Inkomen vrouw: 16.300 euro
  • Nabestaandenpensioen: onbekend
  • Totaal: onbekend

 

Uit deze opsomming kunnen we 2 zaken concluderen:

  1. Uit de Kifid uitspraak blijkt dat er onvoldoende inzicht in de situatie van de vrouw was bij overlijden van de man
  2. We kunnen de aanname doen dat mevrouw met een dergelijk inkomen nooit de hypotheeklasten kan betalen.

 

Het Kifid kwam met de volgende opmerking over het inkomen van de vrouw:

 „Gezien het grote verschil in beide inkomens had de adviseur ook zelf ter sprake moeten brengen dat het voor de vrouw bij het overlijden van haar echtgenoot, bijzonder lastig zou worden de maandlasten op te brengen.”

Conclusie

Ik ga er van uit dat iedere hypotheekadviseur tegenwoordig wel adviessoftware gebruikt voor zijn klanten. Bij de berekening bij het eerder overlijden van de man zal er zeker een waarschuwing komen. Ik weet dat bij Figlo een groot gedeelte van de grafiek dan rood is gekleurd. Dit betekent dat de maandlasten voor de overgebleven persoon feitelijk niet meer betaalbaar zijn.

In ieder geval blijkt weer eens dat iedere situatie goed besproken moet worden. Wie dit als hypotheekadviseur vergeet, mag tegenwoordig een leuk bedrag aftikken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek