HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) afsluiten?

De aansprakelijkheidsverzekering voorkomt financiële problemen

Een aansprakelijkheidsverzekering is een goed voorbeeld van een verzekering die echt noodzakelijk is, maar waar je bijna nooit gebruik van hoeft te maken. Waarom moet je de AVP dan toch afsluiten? De belangrijkste reden is om te voorkomen dat je bankroet gaat door één foutje.

Er zijn een aantal verzekeringen die je verplicht moet afsluiten. Het gaat bijvoorbeeld om de WA autoverzekering, de zorgverzekering en de opstalverzekering als je jouw huis gekocht hebt met een hypotheek. De AVP is niet verplicht, maar eigenlijk zou deze verzekering ook verplicht moeten zijn. Het financieel belang van deze verzekering kan namelijk enorm zijn.

Wanneer komt de aansprakelijkheidsverzekering tot uitkering?

De naam van de verzekering verraadt het antwoord al. Op deze verzekering kun je een beroep doen als je door jouw schuld (aansprakelijkheid) schade aanbrengt aan een ander of aan bezittingen van een ander. Bij een dergelijke schade gaat het vaak om kleine bedragen. Je bent op visite en bij het aandoen van je jas stoot je een vaas van de kast. Deze schade blijft waarschijnlijk beperkt tot een paar tientjes, maar het kan ook anders lopen. Hieronder een voorbeeld van een schade met grote financiële gevolgen.

Voorbeeld van een schade waar aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is

Na een boodschapje bij de supermarkt stap je op de fiets en rijd je op de stoep een voetganger aan. De voetganger valt erg ongelukkig, met een catastrofaal gevolg. De voetganger is invalide geworden door de val. Hij is 27 jaar oud en zal niet meer in staat zijn om te werken. Het verlies van inkomen gaat over een periode van 40 jaar. Jij bent aansprakelijk voor de schade. Zonder AVP sta je zelf voor de financiële gevolgen. Het niet verzekerd zijn zorgt ervoor dat je mogelijk levenslang blijft betalen voor de financiële gevolgen van het slachtoffer.

Voor een paar euro per maand kun je financiële ellende voorkomen

De AVP wordt vaak afgesloten in combinatie met de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Samen worden ze ook wel woonverzekeringen genoemd. De AVP voor een gezin is goed betaalbaar, zeker als je in de overweging meeneemt dat het je persoonlijke bankroet kan voorkomen. Kijk nu direct na of je wel of niet een AVP hebt. Heb je geen AVP? Regel vandaag nog een verzekering. Je kunt kiezen voor een gezinsdekking zodat het direct voor het hele gezin goed geregeld is.

Waar biedt de AVP geen dekking voor?

Opzettelijk veroorzaakte schade is uiteraard uitgesloten in de AVP, behalve als de schade veroorzaakt is door jonge kinderen binnen je gezin. Daarnaast ben je ook niet verzekerd als je een motorrijtuig bestuurt. Een zzp’er kan er ook geen beroep op doen als de schade veroorzaakt is tijdens het werk. Werknemers die tijdens het werk schade veroorzaken, kunnen ook geen claim indienen bij de AVP verzekeraar. Dergelijke schades staat de werkgever voor.

Mijn boodschap is samengevat: sluit een aansprakelijkheidsverzekering af. Hopelijk betaal je premie zonder dat je ooit gebruik hoeft te maken van deze verzekering.

Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Vrijblijvend hypotheek aanvragen