Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) afsluiten?

De aansprakelijkheidsverzekering voorkomt financiële problemen

Een aansprakelijkheidsverzekering is een goed voorbeeld van een verzekering die echt noodzakelijk is, maar waar je bijna nooit gebruik van hoeft te maken. Waarom moet je de AVP dan toch afsluiten? De belangrijkste reden is om te voorkomen dat je bankroet gaat door één foutje.

Er zijn een aantal verzekeringen die je verplicht moet afsluiten. Het gaat bijvoorbeeld om de WA autoverzekering, de zorgverzekering en de opstalverzekering als je jouw huis gekocht hebt met een hypotheek. De AVP is niet verplicht, maar eigenlijk zou deze verzekering ook verplicht moeten zijn. Het financieel belang van deze verzekering kan namelijk enorm zijn.

Wanneer komt de aansprakelijkheidsverzekering tot uitkering?

De naam van de verzekering verraadt het antwoord al. Op deze verzekering kun je een beroep doen als je door jouw schuld (aansprakelijkheid) schade aanbrengt aan een ander of aan bezittingen van een ander. Bij een dergelijke schade gaat het vaak om kleine bedragen. Je bent op visite en bij het aandoen van je jas stoot je een vaas van de kast. Deze schade blijft waarschijnlijk beperkt tot een paar tientjes, maar het kan ook anders lopen. Hieronder een voorbeeld van een schade met grote financiële gevolgen.

Voorbeeld van een schade waar aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is

Na een boodschapje bij de supermarkt stap je op de fiets en rijd je op de stoep een voetganger aan. De voetganger valt erg ongelukkig, met een catastrofaal gevolg. De voetganger is invalide geworden door de val. Hij is 27 jaar oud en zal niet meer in staat zijn om te werken. Het verlies van inkomen gaat over een periode van 40 jaar. Jij bent aansprakelijk voor de schade. Zonder AVP sta je zelf voor de financiële gevolgen. Het niet verzekerd zijn zorgt ervoor dat je mogelijk levenslang blijft betalen voor de financiële gevolgen van het slachtoffer.

Voor een paar euro per maand kun je financiële ellende voorkomen

De AVP wordt vaak afgesloten in combinatie met de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Samen worden ze ook wel woonverzekeringen genoemd. De AVP voor een gezin is goed betaalbaar, zeker als je in de overweging meeneemt dat het je persoonlijke bankroet kan voorkomen. Kijk nu direct na of je wel of niet een AVP hebt. Heb je geen AVP? Regel vandaag nog een verzekering. Je kunt kiezen voor een gezinsdekking zodat het direct voor het hele gezin goed geregeld is.

Waar biedt de AVP geen dekking voor?

Opzettelijk veroorzaakte schade is uiteraard uitgesloten in de AVP, behalve als de schade veroorzaakt is door jonge kinderen binnen je gezin. Daarnaast ben je ook niet verzekerd als je een motorrijtuig bestuurt. Een zzp’er kan er ook geen beroep op doen als de schade veroorzaakt is tijdens het werk. Werknemers die tijdens het werk schade veroorzaken, kunnen ook geen claim indienen bij de AVP verzekeraar. Dergelijke schades staat de werkgever voor.

Mijn boodschap is samengevat: sluit een aansprakelijkheidsverzekering af. Hopelijk betaal je premie zonder dat je ooit gebruik hoeft te maken van deze verzekering.

Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek