Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rechter bepaalt: Geld lenen verbouwing niet aftrekbaar

Betaalde rente doorlopend krediet niet aftrekbaar

Wie zijn huis gaat verbouwen, leent vaak geld voor deze verbouwing. Dit kan op verschillende manieren, waaronder met een lening. In het verleden werden ook nog wel doorlopende kredieten gebruikt voor verbouwingen. Maar is de rente voor een doorlopend krediet die gebruikt is voor een verbouwing van de eigen woning aftrekbaar?

Rechter oordeelt: Rente doorlopend krediet niet aftrekbaar

Het Hof ‘s-Hertogenbosch oordeelt dat de betaalde rente op de doorlopende kredieten geen eigenwoningrente is. Er bestaat namelijk geen direct verband tussen het aangaan van die kredieten en de financiering van de eerdere verbouwing van de eigen woning. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk.

Wie gaat verbouwen en daarvoor geld nodig heeft, kan dit op twee manieren doen:

  • Tweede hypotheek afsluiten
  • Lening afsluiten

Tweede hypotheek: Meer kosten

Het nadeel van een tweede hypotheek zijn de overige (hoge) kosten die vaak betaald moeten worden. U moet dan denken aan:

  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • NHG kosten
  • Advieskosten

Bovenstaande kosten kunnen snel oplopen tot een paar duizend euro. Om deze kosten te voorkomen, is een lening de optie.

Lening voor verbouwing: Hogere rente

Het nadeel van een lening is wel dat de rente hoger is dan bij een tweede hypotheek. Er zijn twee leningen waaruit gekozen kan worden

  • Doorlopend krediet
  • Persoonlijke lening

Overigens moet vermeld worden dat een doorlopend krediet steeds minder afgesloten kan worden, omdat steeds meer aanbieders ervoor kiezen een doorlopend krediet niet aan te bieden.

Bij beide leningen wordt er maandelijks rente en aflossing betaald. Bij het doorlopend krediet is het weer mogelijk om geld op te nemen (tussentijds). Dit geld opnemen is niet mogelijk bij het Persoonlijk Krediet. Deze laatste lening (PL) kan vergeleken worden met de annuïteiten hypotheek. Om renteaftrek te kunnen genieten moet er sprake zijn van aankoop en / of verbouwing van een woning waarbij er een annuïteiten en / of lineaire hypotheek wordt afgesloten. De persoonlijke lening voldoet ook aan deze voorwaarden. Hierdoor is de betaalde rente over de persoonlijke lening ook fiscaal aftrekbaar voor een verbouwing in de koopwoning.

Conclusie: Geld lenen met persoonlijke lening

De uitspraak van de rechter over de rente-aftrek voor een doorlopend krediet is al eerder gedaan. Het is dan ook onbegrijpelijk dat nogmaals door mensen naar de rechter wordt gegaan om hun gelijk te halen. Dit is zonde van de tijd en de kosten.

Wilt u geld lenen voor een verbouwing van de eigen woning? En wilt  u geen tweede hypotheek afsluiten? Dan is een Persoonlijke Lening de beste keuze.

Bereken hier je leenrente

Wat vind jij van de deze beslissing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Lloyds Bank 6,50%
Rabobank 6,50%
Defam Premium 6,60%
Directa 6,90%
Lender & Spender 7,10%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig


Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek