Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kamer verhuren aan student – goed idee?

Toestemming van hypotheekbank nodig...

Toestemming van hypotheekbank nodig…

Nog een paar weken en alle studenten gaan weer naar school. Veel studenten zijn nog op zoek naar een studentenwoning om zo niet iedere dag te hoeven reizen. Nu het aanbod te koop staande woningen drastisch is gedaald ten opzichte van vorig jaar voelt u de bui al aankomen. Veel studenten zullen namelijk naast de boot “pissen” daar zij geen geschikte studentenwoning kunnen vinden. Indien zij toch iets vinden dan is het een klein kamertje waarin zij moeten leven / studeren voor een flink bedrag per maand.

Kamer verhuren aan student

Wat veel huizenbezitters niet weten, is dat verhuren van een kamer alleen mogelijk is als daarbij de bank waar de hypotheek loopt, toestemming heeft gegeven. In de voorwaarden van de banken staat namelijk het volgende over het verhuren van de (gedeeltelijke) koopwoning:

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Bank A mag de hypotheekgever NIET:
a. het onderpand verhuren, verpachten of op een andere manier in gebruik afstaan of het gebruik daarvan door anderen gedogen. De hypotheekgever mag geen vooruitbetaling van huur- of pachtpenningen bedingen of aanvaarden. De hypotheekgever mag ook het recht op huur- of pachtpenningen niet vervreemden, verpanden of op een andere manier bezwaren.

Gevolgen van verhuur zonder toestemming bank

Wat zijn de gevolgen als de bank er achter komt dat een woning zonder toestemming (gedeeltelijk) wordt verhuurd? De bank kan dan per direct de hypotheek opeisen. In de praktijk zal de huiseigenaar eerst een brief krijgen van zijn bank om de huurder uit de woning te zetten. Anders gezegd: de huiseigenaar moet de huur per direct opzeggen. Indien de huiseigenaar dit niet doet, dan zal de bank verdere stappen gaan ondernemen.

Opsporingsacties? Groot probleem voor eigenaar en student!

In werkelijkheid zijn er tienduizenden huiseigenaren die geen toestemming hebben gevraagd aan hun bank om hun koopwoning (gedeeltelijk) te verhuren. Tot op heden zijn er vanuit de banken geen grote “opsporingsacties” ondernomen. Moeten we hieruit concluderen dat de banken een oogje dichtknijpen om zo de studenten tegemoet te komen. In ieder geval is duidelijk dat als de banken daadwerkelijk hun voorwaarden gaan uitoefenen dan hebben tienduizenden studenten er een groot probleem bij.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Peter van woensdag augustus 22, 2018 10:17
    Was het maar zo simpel. Voor m’n werk kan ik het beste in de binnenstad wonen van Amsterdam. Een woning is onbetaalbaar. Door het verhuren van een kamer in de woning die ik zelf ook bewoon is het tenminste mogelijk voor me on in de stad te wonen. Het verhuren van een kamer is voor veel mensen een noodzaak helaas. Liever heb ik ook een volledige woning en de daar bij behorende privacy.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek