Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 16 augustus 2018, 09:56 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Nog een paar weken en alle studenten gaan weer naar school. Veel studenten zijn nog op zoek naar een studentenwoning om zo niet iedere dag te hoeven reizen. Nu het aanbod te koop staande woningen drastisch is gedaald ten opzichte van vorig jaar voelt u de bui al aankomen. Veel studenten zullen namelijk naast de boot “pissen” daar zij geen geschikte studentenwoning kunnen vinden. Indien zij toch iets vinden dan is het een klein kamertje waarin zij moeten leven / studeren voor een flink bedrag per maand.

Kamer verhuren aan student

Wat veel huizenbezitters niet weten, is dat verhuren van een kamer alleen mogelijk is als daarbij de bank waar de hypotheek loopt, toestemming heeft gegeven. In de voorwaarden van de banken staat namelijk het volgende over het verhuren van de (gedeeltelijke) koopwoning:

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Bank A mag de hypotheekgever NIET:
a. het onderpand verhuren, verpachten of op een andere manier in gebruik afstaan of het gebruik daarvan door anderen gedogen. De hypotheekgever mag geen vooruitbetaling van huur- of pachtpenningen bedingen of aanvaarden. De hypotheekgever mag ook het recht op huur- of pachtpenningen niet vervreemden, verpanden of op een andere manier bezwaren.

Gevolgen van verhuur zonder toestemming bank

Wat zijn de gevolgen als de bank er achter komt dat een woning zonder toestemming (gedeeltelijk) wordt verhuurd? De bank kan dan per direct de hypotheek opeisen. In de praktijk zal de huiseigenaar eerst een brief krijgen van zijn bank om de huurder uit de woning te zetten. Anders gezegd: de huiseigenaar moet de huur per direct opzeggen. Indien de huiseigenaar dit niet doet, dan zal de bank verdere stappen gaan ondernemen.

Opsporingsacties? Groot probleem voor eigenaar en student!

In werkelijkheid zijn er tienduizenden huiseigenaren die geen toestemming hebben gevraagd aan hun bank om hun koopwoning (gedeeltelijk) te verhuren. Tot op heden zijn er vanuit de banken geen grote “opsporingsacties” ondernomen. Moeten we hieruit concluderen dat de banken een oogje dichtknijpen om zo de studenten tegemoet te komen. In ieder geval is duidelijk dat als de banken daadwerkelijk hun voorwaarden gaan uitoefenen dan hebben tienduizenden studenten er een groot probleem bij.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.