Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 31 augustus 2018, 11:37 - Jos Koets
#hypotheek

In mijn vorige blog over Scheiden doet lijden kon u lezen dat er twee mogelijkheden zijn met betrekking tot de koopwoning als er sprake is van een scheiding. In deze blog kijk ik naar de situatie dat één van de ex-partners in de woning blijft wonen.

Eén van de ex-partners blijft in huis wonen: woningbehoud

In deze situatie is het van belang wat de waarde van de woning is. Het is namelijk altijd verstandig om de waarde van de woning in de akte van verdeling mee te nemen. Dit voorkomt achteraf discussies met elkaar, de fiscus en vragen van de bank waar de hypotheek loopt.

Kijk naar de mogelijkheden van de box 1 polis of rekening

Ik ga nog een stapje verder en kijk dan naar de mogelijkheden als er een lopende box 1 polis / rekening is. Deze mogelijkheden zijn:

  • Box 1 polis splitsen (ieder neemt de helft van de polis mee in de nieuwe hypotheek)
  • Box 1 polis gaat 100% over naar de persoon die achterblijft in de koopwoning
  • KEW wordt afgekocht en ieder ontvangt 50% van de afkoopwaarde

Afkoop polis belast of onbelast?

Voor een onbelaste afkoop van de box 1 polis moet de afkoopwaarde gebruikt worden ter aflossing van de lopende / nieuwe hypotheek. Indien bijvoorbeeld de woning wordt verkocht en beide personen gaan huren dan is de uitkering van de box 1 polis onbelast. Hetzelfde is van toepassing als 1 van de personen bij een ander gaat wonen. Hierbij is niet van belang of deze persoon een koopwoning of huurwoning heeft.

Polis laten doorlopen

In de andere twee mogelijkheden blijft de box 1 polis (gedeeltelijk) doorlopen. Bij een 50% afkoop aan 1 persoon is het bovenstaande weer van toepassing. Een verrekening moet dus plaatsvinden als er een andere koopwoning wordt gekocht.

Indien de box 1 polis volledig naar 1 persoon gaat, dan moet er rekening worden gehouden met de uitkering. De vrijstelling per persoon is namelijk 164.000 euro in 2018. Het komt namelijk regelmatig voor dat de uitkering hoger is dan dit bedrag om dat de polis op twee namen staat.

Bovendien is de kans heel erg groot dat de hypotheekvormen moeten worden omgezet. De persoon die achterblijft in de woning moet namelijk de helft van de hypotheek overnemen. Ik ga er even vanuit dat er geen overwaarde is in de woning dus ook geen uitkoopbedrag. Om renteaftrek te kunnen behouden moet er namelijk annuïteiten en of lineaire hypotheek worden afgesloten voor de helft van de hypotheek. Ik zal dit uitleggen door middel van een (zeer simpel) fictief rekenvoorbeeld.

Huidige situatie voor scheiding:

Waarde woning € 200.000
Aflossingsvrije hypotheek € 200.000


Situatie na scheiding waarbij 1 persoon in de woning blijft wonen:

Aflossingsvrije hypotheek € 100.000
Annuïteitenhypotheek € 100.000 (uitkoop van de ex-partner)

Regel een scheiding met koopwoning extra goed!

Scheiden lijkt vaak simpel, maar is er sprake van een koopwoning dan komt er meer bij kijken. Indien beiden personen vooraf de situatie niet goed bespreken, kan dit tot een nare situatie leiden. Hierbij moet u vooral denken aan een kostbare scheiding omdat het niet goed wordt geregeld met de koopwoning.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.