Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Scheiden doet lijden – woningbehoud

Als één van de ex-partners in het huis blijft wonen

Als één van de ex-partners in het huis blijft wonen

In mijn vorige blog over Scheiden doet lijden kon u lezen dat er twee mogelijkheden zijn met betrekking tot de koopwoning als er sprake is van een scheiding. In deze blog kijk ik naar de situatie dat één van de ex-partners in de woning blijft wonen.

Eén van de ex-partners blijft in huis wonen: woningbehoud

In deze situatie is het van belang wat de waarde van de woning is. Het is namelijk altijd verstandig om de waarde van de woning in de akte van verdeling mee te nemen. Dit voorkomt achteraf discussies met elkaar, de fiscus en vragen van de bank waar de hypotheek loopt.

Kijk naar de mogelijkheden van de box 1 polis of rekening

Ik ga nog een stapje verder en kijk dan naar de mogelijkheden als er een lopende box 1 polis / rekening is. Deze mogelijkheden zijn:

  • Box 1 polis splitsen (ieder neemt de helft van de polis mee in de nieuwe hypotheek)
  • Box 1 polis gaat 100% over naar de persoon die achterblijft in de koopwoning
  • KEW wordt afgekocht en ieder ontvangt 50% van de afkoopwaarde

Afkoop polis belast of onbelast?

Voor een onbelaste afkoop van de box 1 polis moet de afkoopwaarde gebruikt worden ter aflossing van de lopende / nieuwe hypotheek. Indien bijvoorbeeld de woning wordt verkocht en beide personen gaan huren dan is de uitkering van de box 1 polis onbelast. Hetzelfde is van toepassing als 1 van de personen bij een ander gaat wonen. Hierbij is niet van belang of deze persoon een koopwoning of huurwoning heeft.

Polis laten doorlopen

In de andere twee mogelijkheden blijft de box 1 polis (gedeeltelijk) doorlopen. Bij een 50% afkoop aan 1 persoon is het bovenstaande weer van toepassing. Een verrekening moet dus plaatsvinden als er een andere koopwoning wordt gekocht.

Indien de box 1 polis volledig naar 1 persoon gaat, dan moet er rekening worden gehouden met de uitkering. De vrijstelling per persoon is namelijk 164.000 euro in 2018. Het komt namelijk regelmatig voor dat de uitkering hoger is dan dit bedrag om dat de polis op twee namen staat.

Bovendien is de kans heel erg groot dat de hypotheekvormen moeten worden omgezet. De persoon die achterblijft in de woning moet namelijk de helft van de hypotheek overnemen. Ik ga er even vanuit dat er geen overwaarde is in de woning dus ook geen uitkoopbedrag. Om renteaftrek te kunnen behouden moet er namelijk annuïteiten en of lineaire hypotheek worden afgesloten voor de helft van de hypotheek. Ik zal dit uitleggen door middel van een (zeer simpel) fictief rekenvoorbeeld.

Huidige situatie voor scheiding:

Waarde woning € 200.000
Aflossingsvrije hypotheek € 200.000

Situatie na scheiding waarbij 1 persoon in de woning blijft wonen:

Aflossingsvrije hypotheek € 100.000
Annuïteitenhypotheek € 100.000 (uitkoop van de ex-partner)

Regel een scheiding met koopwoning extra goed!

Scheiden lijkt vaak simpel, maar is er sprake van een koopwoning dan komt er meer bij kijken. Indien beiden personen vooraf de situatie niet goed bespreken, kan dit tot een nare situatie leiden. Hierbij moet u vooral denken aan een kostbare scheiding omdat het niet goed wordt geregeld met de koopwoning.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek