Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
lenen
Gepubliceerd op: 18-9-2018 om 09:35

De studenten zijn boos omdat de rente op hun studieleningen omhoog gaat. Het gaat dan over de studieleningen vanaf 2020 voor studenten die dan aan een studie beginnen.

Hoeveel gaat de rente op studieleningen omhoog?

Relatief is het een flink percentage namelijk 18% dat de rente omhoog gaat. Hieronder een berekening:

Een gemiddelde studielening is nu 21.000 euro. Onder de sociale voorwaarden van het leenstelsel mag een student 35 jaar doen om dat bedrag af te lossen. Wie van die maximale termijn gebruik maakt, is straks duizenden euro’s duurder uit. Bij de gemiddelde schuld is het maandbedrag nu ongeveer 70 euro (bij een 5-jaarsrente) en straks, als de rente 10 jaar vaststaat, ongeveer 82 euro.

In dit rekenvoorbeeld wordt de maandelijkse rente 12 euro hoger. Over 35 jaar genomen, gaat het hier over een bedrag van 5.040 euro. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de ophef niet goed begrijp. Wie mijn blogs en columns over de studieleningen heeft gevolgd , weet dat ik geen voorstander ben van de rente die nu in rekening wordt gebracht voor de studielening. Op het ogenblik is de rente nihil. Dit is toch vragen om moeilijkheden.

Studielening naar ouders voor aflossen kredieten

Ik heb al verhalen gehoord van studenten die volledig maandelijks lenen en het leenbedrag “geven” aan hun ouders. Deze gebruiken het bedrag om hun Persoonlijke Lening / Doorlopend Krediet mee af te lossen. De rente voor deze leningen zijn minimale 6%. De lage rente op studieleningen zorgt juist voor “misbruik”. Ik ben voorstander om een minimale rente te gaan invoeren van 4%. Dit zorgt ervoor dat studenten minder gaan lenen en dat ouders ook hun verantwoordelijkheid nemen.

Sparen stimuleren, niet lenen

Nu loopt de studieschuld jaarlijks flink op met minimaal 1 miljard. Achteraf moet nog blijken of de heren en dames in Den Haag dit geld ooit nog terug zien. Bovendien vind ik dat het kabinet juist sparen moet stimuleren en dus niet lenen. Dan geef je een verkeerd signaal af aan de jeugd. In de praktijk weten studenten niet dat een lening grote gevolgen kan hebben voor het kopen van een huis. Een mooi (verplicht) onderwerp om dit eens op de scholen te bespreken zodat studenten gewaarschuwd zijn.

 

Aangemaakt door jurjen op 19-09-2018 00:00

Je suggestie om die lening duurder te maken raakt niet aan het echte onderliggende probleem. Nu de keuze voor het leenstelsel gemaakt is, moeten ook studenten zonder geld gewoon kunnen studeren. Dat het stelsel niet werkt hoeft de student niet aangerekend te worden. Het is schrijnend om te beleven, dat we blijkbaar onze maatschappelijke lasten niet meer samen dragen. Als jij van Amsterdam naar Den Haag wilt, dan leg je zelf maar een snelweg aan, hier kun je geld lenen. Als je Feyenoord wilt zien spelen, dan moet je zelf maar een politieagent inhuren om het stadion veilig te houden, hier kun je geld lenen. We zijn groot geworden door een voortreffelijke belastingmoraal. Laten we pleiten voor een grote krachtige overheid en lekker veel belasting om dat te bekostigen. Ironisch genoeg is de belastingdruk de afgelopen decennia gestegen, terwijl tegelijkertijd de publieke voorzieningen zijn uitgekleed. Go, go, go, studerende kinderen van armlastige ouders: herfiniancieren met die kredieten!

Aangemaakt door Bart op 19-09-2018 12:46

Deels ben ik het met je eens, Jurjen. Maar het is niet zo dat kinderen van armlastige ouders niets krijgen. Ze krijgen een aanvullende beurs: https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs/hoeveel-is-het.jsp Daar haal je het niet mee. Maar met een bijbaantje erbij (heb ik ook gedurende mijn hele studie gehad) ben je al een heel eind. Dat je dan nog wat bij moet lenen lijkt mij op zich toch niet zo'n probleem? En ik ben het wel met Jos eens dat het belachelijk is om net te doen of lenen gratis is voor studenten. Een rente van een procent of 2 lijkt mij genoeg. Dan is het opvragen en op een spaarrekening zetten (of aan je ouders geven) minder interessant.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.