Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 18 september 2018, 09:35 - Jos Koets
#lenen

De studenten zijn boos omdat de rente op hun studieleningen omhoog gaat. Het gaat dan over de studieleningen vanaf 2020 voor studenten die dan aan een studie beginnen.

Hoeveel gaat de rente op studieleningen omhoog?

Relatief is het een flink percentage namelijk 18% dat de rente omhoog gaat. Hieronder een berekening:

Een gemiddelde studielening is nu 21.000 euro. Onder de sociale voorwaarden van het leenstelsel mag een student 35 jaar doen om dat bedrag af te lossen. Wie van die maximale termijn gebruik maakt, is straks duizenden euro’s duurder uit. Bij de gemiddelde schuld is het maandbedrag nu ongeveer 70 euro (bij een 5-jaarsrente) en straks, als de rente 10 jaar vaststaat, ongeveer 82 euro.

In dit rekenvoorbeeld wordt de maandelijkse rente 12 euro hoger. Over 35 jaar genomen, gaat het hier over een bedrag van 5.040 euro. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de ophef niet goed begrijp. Wie mijn blogs en columns over de studieleningen heeft gevolgd , weet dat ik geen voorstander ben van de rente die nu in rekening wordt gebracht voor de studielening. Op het ogenblik is de rente nihil. Dit is toch vragen om moeilijkheden.

Studielening naar ouders voor aflossen kredieten

Ik heb al verhalen gehoord van studenten die volledig maandelijks lenen en het leenbedrag “geven” aan hun ouders. Deze gebruiken het bedrag om hun Persoonlijke Lening / Doorlopend Krediet mee af te lossen. De rente voor deze leningen zijn minimale 6%. De lage rente op studieleningen zorgt juist voor “misbruik”. Ik ben voorstander om een minimale rente te gaan invoeren van 4%. Dit zorgt ervoor dat studenten minder gaan lenen en dat ouders ook hun verantwoordelijkheid nemen.

Sparen stimuleren, niet lenen

Nu loopt de studieschuld jaarlijks flink op met minimaal 1 miljard. Achteraf moet nog blijken of de heren en dames in Den Haag dit geld ooit nog terug zien. Bovendien vind ik dat het kabinet juist sparen moet stimuleren en dus niet lenen. Dan geef je een verkeerd signaal af aan de jeugd. In de praktijk weten studenten niet dat een lening grote gevolgen kan hebben voor het kopen van een huis. Een mooi (verplicht) onderwerp om dit eens op de scholen te bespreken zodat studenten gewaarschuwd zijn.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.