Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente op studieleningen? Doe nog maar hoger!

Protest tegen hogere rente onzin volgens Jos Koets

Protest tegen hogere rente onzin volgens Jos Koets

De studenten zijn boos omdat de rente op hun studieleningen omhoog gaat. Het gaat dan over de studieleningen vanaf 2020 voor studenten die dan aan een studie beginnen.

Hoeveel gaat de rente op studieleningen omhoog?

Relatief is het een flink percentage namelijk 18% dat de rente omhoog gaat. Hieronder een berekening:

Een gemiddelde studielening is nu 21.000 euro. Onder de sociale voorwaarden van het leenstelsel mag een student 35 jaar doen om dat bedrag af te lossen. Wie van die maximale termijn gebruik maakt, is straks duizenden euro’s duurder uit. Bij de gemiddelde schuld is het maandbedrag nu ongeveer 70 euro (bij een 5-jaarsrente) en straks, als de rente 10 jaar vaststaat, ongeveer 82 euro.

In dit rekenvoorbeeld wordt de maandelijkse rente 12 euro hoger. Over 35 jaar genomen, gaat het hier over een bedrag van 5.040 euro. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de ophef niet goed begrijp. Wie mijn blogs en columns over de studieleningen heeft gevolgd , weet dat ik geen voorstander ben van de rente die nu in rekening wordt gebracht voor de studielening. Op het ogenblik is de rente nihil. Dit is toch vragen om moeilijkheden.

Studielening naar ouders voor aflossen kredieten

Ik heb al verhalen gehoord van studenten die volledig maandelijks lenen en het leenbedrag “geven” aan hun ouders. Deze gebruiken het bedrag om hun Persoonlijke Lening / Doorlopend Krediet mee af te lossen. De rente voor deze leningen zijn minimale 6%. De lage rente op studieleningen zorgt juist voor “misbruik”. Ik ben voorstander om een minimale rente te gaan invoeren van 4%. Dit zorgt ervoor dat studenten minder gaan lenen en dat ouders ook hun verantwoordelijkheid nemen.

Sparen stimuleren, niet lenen

Nu loopt de studieschuld jaarlijks flink op met minimaal 1 miljard. Achteraf moet nog blijken of de heren en dames in Den Haag dit geld ooit nog terug zien. Bovendien vind ik dat het kabinet juist sparen moet stimuleren en dus niet lenen. Dan geef je een verkeerd signaal af aan de jeugd. In de praktijk weten studenten niet dat een lening grote gevolgen kan hebben voor het kopen van een huis. Een mooi (verplicht) onderwerp om dit eens op de scholen te bespreken zodat studenten gewaarschuwd zijn.

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: jurjen van woensdag september 19, 2018 00:00
    Deels ben ik het met je eens, Jurjen. Maar het is niet zo dat kinderen van armlastige ouders niets krijgen. Ze krijgen een aanvullende beurs: https://duo.nl/particulier/aanvullende-beurs/hoeveel-is-het.jsp

    Daar haal je het niet mee. Maar met een bijbaantje erbij (heb ik ook gedurende mijn hele studie gehad) ben je al een heel eind. Dat je dan nog wat bij moet lenen lijkt mij op zich toch niet zo’n probleem? En ik ben het wel met Jos eens dat het belachelijk is om net te doen of lenen gratis is voor studenten. Een rente van een procent of 2 lijkt mij genoeg. Dan is het opvragen en op een spaarrekening zetten (of aan je ouders geven) minder interessant.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek