Search
Close this search box.

NVM Cijfers: mooi, maar niet rooskleurig

Aanbod te klein - te weinig keuze voor kopers

Aanbod te klein – te weinig keuze voor kopers

De nieuwe cijfers van de NVM over het derde kwartaal van 2018 zijn bekend. Zolang het goed gaat in de huizenmarkt moeten de cijfers van de NVM ook positief zijn.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Cijfers NVM woningmarkt Q3-2018

In de cijfers meldde de NVM: in 2018….

 • verkochten NVM-makelaars ruim 36.000 woningen (min 12% j-o-j)
 • steeg de transactieprijs tot €292.000 (+ 10,3% j-o-j)
 • was de gemiddelde verkooptijd binnen 40 dagen, 15 dagen minder dan in Q3-2017
 • werd 35% van de woningen boven de vraagprijs verkocht
 • werd 17% voor de vraagprijs verkocht
 • steeg de vraagprijs met bijna 11% j-o-j
 • stonden er 63.500 woningen te koop
 • is de looptijd van te koop staande woningen 168 dagen
 • staat 28% van de woningen 1 jaar of langer te koop
 • had een potentiële koper keuze uit 3,7 woningen
 • steeg de verkoopprijs van nieuwbouwwoning tot gemiddeld €355.000 (+16% j-o-j)

Het aantal NVM-makelaars en taxateurs steeg met 36 j-o-j tot 4.236, waarvan 3.714 actief op de woningmarkt. Het aantal NVM-vestigingen is nu 3.103 (min 8 q-o-q).

Cijfers NVM over de huizenmarkt in het derde kwartaal van 2018

Opvallende oproep tot Nationaal Woningbouwplan

In de Q3-cijfers roept de NVM marktpartijen en de politiek op tot een ‘nationaal woningbouwplan’ onder strakke regie van het Rijk. Dat vind ik opvallend. Ik ben zeer benieuwd wat dit bouwplan precies inhoudt. Ik ga er vanuit dat de NVM dit bouwplan heeft uitgewerkt en dus feitelijk het voortouw kan nemen. Nu mag het Rijk dit gaan doen. Wel hard iets roepen, maar niet het voortouw nemen. Persoonlijk ben ik van mening dat er geen snelle oplossing is voor het huidige probleem.

Verkoopprijs boven de vraagprijs

35% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht en 17% voor de vraagprijs zelf. Dit betekent dat meer dan de helft (52%) van de woningen voor minimaal de vraagprijs wordt verkocht. Is het niet verstandig van de NVM makelaars om de vraagprijs hoger te stellen?

Aantal te koop staande woningen

Ik kijk nog even naar het aantal te koop staande woningen. Volgens de NVM is deze 63.500 (17 te koop staande woningen voor iedere actieve NVM makelaar). Volgens Funda is dit op het ogenblik 107.000. Overige makelaars (VBO) hebben dus het restant van bijna 44.000 woningen. Hierbij plaats ik nog een dik vraagteken, daar Funda niet zo snel is in het afmelden van verkochte woningen. In dit aantal van 107.000 woningen is een groot aantal al (onder voorbehoud of definitief) verkocht. In ieder geval is duidelijk dat toekomstige kopers niet veel keus hebben. Als dit aantal nog verder daalt (en dat verwacht ik) dan zullen de huizenprijzen nog verder stijgen. De cijfers zijn mooi, maar deze zijn niet rooskleurig voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek