Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 23 november 2018, 11:39 - Jos Koets
#hypotheek

Vorige maand heeft het Klachteninstituut voor de Financiƫle Dienstverlening (Kifid) een uitspraak gedaan die grote gevolgen heeft voor alle hypotheekadviseurs. Een hypotheekadviseur kreeg een boete omdat deze het renteaftrek verleden van zijn klant niet goed had berekend.

Foute berekening netto maandlast door hypotheekadviseur

In de berekening waren hierdoor de netto maandlasten lager dan zij in werkelijkheid zouden zijn / worden. De klant had een tweede adviseur in de hand genomen en had de volgende opmerking:

Ik heb de brief doorgenomen van de Hypotheekadviseur. Ze geven wel toe dat ze zaken niet correct hebben behandeld, maar treffen geen blaam. Heel tegenstrijdig. Het is meer geluk dan wijsheid dat ze 50% van de woningwaarde aflossingsvrij hebben aangehouden. Maar in het rapport staat deze volledig in BOXI en dat mag niet! Want in BOX I mag de maximale aflossingsvrij in BOXI niet meer dan de oude eigenwoningschuld zijn.

AFM niet voor 100% op de hoogte van fiscaliteit

Toen de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) in 2010 bij mij op bezoek kwam om enkele hypotheekdossiers te beoordelen, heb ik met hen een flinke discussie gehad over de fiscaliteit. Het klinkt vreemd, maar de AFM is niet voor 100% op de hoogte van alle fiscaliteit in de hypotheekbranche. Ik ben van mening dat je pas kan oordelen over iets als je ook alles weet. Bovendien ben ik van mening dat een hypotheekadviseur als eerste naar het renteaftrek verleden moet kijken van zijn klant. Vanuit die gegevens kan dan verder worden gegaan met het hypotheekadvies.

Bescheiden boete bij te hoge factuur

Deze hypotheekadviseur heeft een fout gemaakt en moet 1.500 euro terug betalen aan zijn klant. Dat is geen hoog bedrag daar de klant 4.690 euro aan advieskosten had betaald. Over dit bedrag heeft Kifid niets gezegd. Ik vind dit namelijk een hoog bedrag. Bij een uurtarief van 150 euro is er 31 uur aan dit dossier gewerkt. De hoogste factuur die ik ooit heb uitgeschreven aan een klant is 3.500 euro. Starters betalen bij mij 2.000 euro en doorstromers 2.500 euro. Ik moet dus twee klanten doen om hetzelfde te verdienen als mijn collega!

Gevolgen voor hypotheekadviseurs

De uitspraak heeft wel grote gevolgen voor alle hypotheekadviseurs. De fiscaliteit is erg ingewikkeld geworden. Het goed doorberekenen van de duur van de renteaftrek met daarbij de juiste hypotheekbedragen is in bepaalde situaties eigenlijk niet meer te doen. Ik weet zeker dat heel veel hypotheekadviseurs dossiers in hun la hebben liggen waarbij de berekening niet klopt.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.