Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Boete voor hypotheekadviseur

Foute berekening maandlast leidt tot straf van Kifid

Foute berekening maandlast leidt tot straf van Kifid

Vorige maand heeft het Klachteninstituut voor de Financiële Dienstverlening (Kifid) een uitspraak gedaan die grote gevolgen heeft voor alle hypotheekadviseurs. Een hypotheekadviseur kreeg een boete omdat deze het renteaftrek verleden van zijn klant niet goed had berekend.

Foute berekening netto maandlast door hypotheekadviseur

In de berekening waren hierdoor de netto maandlasten lager dan zij in werkelijkheid zouden zijn / worden. De klant had een tweede adviseur in de hand genomen en had de volgende opmerking:

Ik heb de brief doorgenomen van de Hypotheekadviseur. Ze geven wel toe dat ze zaken niet correct hebben behandeld, maar treffen geen blaam. Heel tegenstrijdig. Het is meer geluk dan wijsheid dat ze 50% van de woningwaarde aflossingsvrij hebben aangehouden. Maar in het rapport staat deze volledig in BOXI en dat mag niet! Want in BOX I mag de maximale aflossingsvrij in BOXI niet meer dan de oude eigenwoningschuld zijn.

AFM niet voor 100% op de hoogte van fiscaliteit

Toen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2010 bij mij op bezoek kwam om enkele hypotheekdossiers te beoordelen, heb ik met hen een flinke discussie gehad over de fiscaliteit. Het klinkt vreemd, maar de AFM is niet voor 100% op de hoogte van alle fiscaliteit in de hypotheekbranche. Ik ben van mening dat je pas kan oordelen over iets als je ook alles weet. Bovendien ben ik van mening dat een hypotheekadviseur als eerste naar het renteaftrek verleden moet kijken van zijn klant. Vanuit die gegevens kan dan verder worden gegaan met het hypotheekadvies.

Bescheiden boete bij te hoge factuur

Deze hypotheekadviseur heeft een fout gemaakt en moet 1.500 euro terug betalen aan zijn klant. Dat is geen hoog bedrag daar de klant 4.690 euro aan advieskosten had betaald. Over dit bedrag heeft Kifid niets gezegd. Ik vind dit namelijk een hoog bedrag. Bij een uurtarief van 150 euro is er 31 uur aan dit dossier gewerkt. De hoogste factuur die ik ooit heb uitgeschreven aan een klant is 3.500 euro. Starters betalen bij mij 2.000 euro en doorstromers 2.500 euro. Ik moet dus twee klanten doen om hetzelfde te verdienen als mijn collega!

Gevolgen voor hypotheekadviseurs

De uitspraak heeft wel grote gevolgen voor alle hypotheekadviseurs. De fiscaliteit is erg ingewikkeld geworden. Het goed doorberekenen van de duur van de renteaftrek met daarbij de juiste hypotheekbedragen is in bepaalde situaties eigenlijk niet meer te doen. Ik weet zeker dat heel veel hypotheekadviseurs dossiers in hun la hebben liggen waarbij de berekening niet klopt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek