Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Goedkeurend Besluit hypotheekrenteaftrek: doen of niet doen?

Keuze maken bij belastingaangifte

Keuze maken bij belastingaangifte

Over een paar maanden moeten alle huizenbezitters hun IB-aangifte weer invullen. De huizenbezitters die sinds 2013 een woning hebben gekocht, moeten een belangrijke beslissing nemen. Het gaat dan over de groep huizenbezitters waarbij 1 of allebei al eerder een koopwoning heeft gehad (die met winst is verkocht). Zij moeten een beslissing nemen of zij gebruik willen maken van het Goedkeurend Besluit.

Goedkeurend Besluit? Wat gebeurt er als ik daarvan gebruik maak?

Bij het Goedkeurend Besluit gaat het Eigen Woning verleden van de personen voor 50% over naar de ander. Ik zal dit uitleggen door middel van een simpel voorbeeld:

Uitgangspunt

A heeft eerder renteaftrek gehad van 18 jaar voor een bedrag van 200.000 euro
B is starter: koopt voor het eerst een eigen woning.
A en B kopen samen een woning van 300.000 euro.
A en B nemen een hypotheek van 300.000 euro (150.000 euro per persoon).

Berekening Goedkeurend Besluit:

Door te kiezen voor het Goedkeurend Besluit gaat het renteaftrek verleden van A voor 50% over naar B.
B (starter) krijgt hierdoor 18 jaar renteaftrek voor een bedrag van 100.000 euro.

Uitwerking:

A heeft nog 12 jaar renteaftrek voor 100.000 euro
A heeft nog 30 jaar renteaftrek voor   50.000 euro
B heeft nog 12 jaar renteaftrek voor 100.000 euro
B heeft nog 30 jaar renteaftrek voor   50.000 euro

Duidelijk is te zien dat B die starter is nu een renteaftrek verleden krijgt van 100.000 euro voor een duur van 18 jaar. Zolang A en B bij elkaar blijven is er niets aan de hand.

Gevolgen bij einde relatie

De gevolgen voor B zijn echter groot als A en B uit elkaar gaan. B behoudt dan 50% van het renteaftrek verleden van A. A zal de vlag uithangen want deze is 50% van zijn renteaftrek verleden kwijt! Het is dus niet verstandig dat huizenbezitters blindelings voor het Goedkeurend Besluit kiezen. Het kan namelijk verstandig zijn om niet voor dit Besluit te kiezen.

Hoe dan de situatie eruit ziet met betrekking tot de duur van de renteaftrek met daarbij de hypotheekbedragen per persoon zal uw hypotheekadviseur moeten berekenen. Hierbij wil ik u attenderen op mijn IEX column die afgelopen vrijdag heel wat teweeg heeft gebracht.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek