Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHypotheek vooringevuld in box 1 ipv deel in box 3
Het aangifteseizoen is al even begonnen: vanaf 1 maart kan iedereen zijn IB aangifte van 2018 invullen. De Belastingdienst helpt iedere Nederlander een handje door vooraf al diverse gegevens in te vullen. U moet dan denken aan:
Vorige week kreeg ik een telefoontje van een lezer met een vraag over de vooraf ingevulde gegevens. Deze persoon had terecht in de jaren tot en met 2016 een box 3 schuld van zijn lopende hypotheek niet opgegeven. In 2017 had de Belastingdienst deze box 3 schuld ingevuld als box 1 schuld. Deze persoon had deze gegevens niet goed gelezen en dus ook deze wijziging niet verwijderd uit zijn belastingaangifte. Gevolg was wel dat de box 3 schuld ineens een box 1 schuld was geworden en deze persoon dus meer renteaftrek had opgegeven.
In box 1 valt het inkomen uit arbeid maar ook uit de eigen woning. Het eigen huis met de bijbehorende hypotheek vallen in box 1, daar is de hypotheekrenteaftrek van toepassing. Die geldt alleen voor dát deel van de hypotheek dat echt voor het huis is gebruikt, niet voor andere uitgaven.
In box 3 valt het inkomen uit vermogen. Een tweede huis bijvoorbeeld. Ook schulden die niet voor kopen, verbeteren of onderhouden van de eigen woning zijn gemaakt vallen in box 3. Dat kan prima een deel van een hypotheek zijn, bijvoorbeeld geld dat is gebruikt voor het kopen van een auto of het betalen van niet-aftrekbare kosten zoals boeterente. Hierover geldt de hypotheekrenteaftrek dus niet. De schuld maakt het vermogen wel lager, waardoor er - als dat van toepassing is - minder belasting betaald hoeft te worden in box 3.
In het jaar 2018 was precies hetzelfde aan de orde. Deze persoon wilde weten wat hij moest doen. Door de box 1 schuld te verwijderen (wat terecht is) wordt de belastingdienst misschien wakker en zal ook de aangifte van 2017 moeten worden gecorrigeerd. Dit betekent dat er terugbetaald moet worden. Dit laatste wil natuurlijk niemand. Is het verstandig om in dit geval je kop in het zand te steken en gewoon een klap te geven op de IB aangifte van 2018.
U weet natuurlijk het antwoord al. Ik zal nooit verkondigen en adviseren om dit niet te corrigeren. Wat deze persoon uiteindelijk zelf doet is zijn eigen beslissing. Stel deze persoon corrigeert niets, hoe groot is dan de kans dat de Belastingdienst deze persoon alsnog op zijn vingers tikt? Ik stel deze vraag maar kan hier geen antwoord opgeven. De Belastingdienst kan bij particulieren tot vijf jaar terug gaan tot een correctie. Tot en met 2022 kan de aangifte van 2017 dus nog worden gecorrigeerd.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.