Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
belastingen
Gepubliceerd op: 21-3-2019 om 09:06

Het aangifteseizoen is al even begonnen: vanaf 1 maart kan iedereen zijn IB aangifte van 2018 invullen. De Belastingdienst helpt iedere Nederlander een handje door vooraf al diverse gegevens in te vullen. U moet dan denken aan:

  • Jaarinkomen
  • Lopende hypotheek
  • WOZ waarde
  • Box 3 vermogen

Box 3 schuld vooringevuld als box 1 schuld

Vorige week kreeg ik een telefoontje van een lezer met een vraag over de vooraf ingevulde gegevens. Deze persoon had terecht in de jaren tot en met 2016 een box 3 schuld van zijn lopende hypotheek niet opgegeven. In 2017 had de Belastingdienst deze box 3 schuld ingevuld als box 1 schuld. Deze persoon had deze gegevens niet goed gelezen en dus ook deze wijziging niet verwijderd uit zijn belastingaangifte. Gevolg was wel dat de box 3 schuld ineens een box 1 schuld was geworden en deze persoon dus meer renteaftrek had opgegeven.

Wat is het verschil tussen een box 1 een box 3 schuld?

In box 1 valt het inkomen uit arbeid maar ook uit de eigen woning. Het eigen huis met de bijbehorende hypotheek vallen in box 1, daar is de hypotheekrenteaftrek van toepassing. Die geldt alleen voor dát deel van de hypotheek dat echt voor het huis is gebruikt, niet voor andere uitgaven.

In box 3 valt het inkomen uit vermogen. Een tweede huis bijvoorbeeld. Ook schulden die niet voor kopen, verbeteren of onderhouden van de eigen woning zijn gemaakt vallen in box 3. Dat kan prima een deel van een hypotheek zijn, bijvoorbeeld geld dat is gebruikt voor het kopen van een auto of het betalen van niet-aftrekbare kosten zoals boeterente. Hierover geldt de hypotheekrenteaftrek dus niet. De schuld maakt het vermogen wel lager, waardoor er - als dat van toepassing is - minder belasting betaald hoeft te worden in box 3.

Corrigeren betekent terugbetalen

In het jaar 2018 was precies hetzelfde aan de orde. Deze persoon wilde weten wat hij moest doen. Door de box 1 schuld te verwijderen (wat terecht is) wordt de belastingdienst misschien wakker en zal ook de aangifte van 2017 moeten worden gecorrigeerd. Dit betekent dat er terugbetaald moet worden. Dit laatste wil natuurlijk niemand. Is het verstandig om in dit geval je kop in het zand te steken en gewoon een klap te geven op de IB aangifte van 2018.

Tik op de vingers van de Belastingdienst

U weet natuurlijk het antwoord al. Ik zal nooit verkondigen en adviseren om dit niet te corrigeren. Wat deze persoon uiteindelijk zelf doet is zijn eigen beslissing. Stel deze persoon corrigeert niets, hoe groot is dan de kans dat de Belastingdienst deze persoon alsnog op zijn vingers tikt? Ik stel deze vraag maar kan hier geen antwoord opgeven. De Belastingdienst kan bij particulieren tot vijf jaar terug gaan tot een correctie. Tot en met 2022 kan de aangifte van 2017 dus nog worden gecorrigeerd.

Aangemaakt door Robert op 25-03-2019 10:55

Als onze beroepslobby nu eens gaat voorstellen dat we bruto moeten gaan adviseren dan worden de rapporten veel dunner en dan zijn wij ook eens op tijd thuis!

Aangemaakt door Kato op 21-03-2019 19:44

Hij hoeft niemand wakker te maken! Nu deze persoon zelf wakker geworden is, kan hij toch gewoon de aangifte netjes herstellen, ook die van het vorige jaar! Slaapt ie daarna vast weer een stuk lekkerder.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.