Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
huizenmarkt
Gepubliceerd op: 14-8-2019 om 10:25

Vorige week een zeer opmerkelijk artikel over makelaars die homo- en lesbische stellen afraden om in bepaalde wijken van een stad (Den Haag) een huis te kopen. Dat vind ik dus echt absurd.

Lesbiënnes in het Haagse Laakkwartier

"Ik heb verschillende makelaars gesproken in de stad en ze doen het allemaal", zegt Oudshoorn-Van Ginderen. Ze hoorde het verhaal van een bevriend lesbisch stel. Dat waren Brenda Heskes en haar vrouw, die hun oog hadden laten vallen op een woning in het Haagse Laakkwartier. Heskes vertelt dat hun makelaar adviseerde om ervan af te zien. "Ik weet niet hoe gezellig het wordt als jij en je vrouw daar hand in hand lopen', zei hij. We hebben er een paar dagen over nagedacht en toen besloten om de woning niet te bezichtigen", zegt Heskes tegen RTL Nieuws.

Makelaar: buurt moet wel passen

Peter van Straaten van de Haagse aankoopmakelaar zegt dat ook hij homostellen afraadt om in sommige buurten een huis te kopen. "Er is geen makelaar die het niet doet. De klant is koning. Daarbij hoort dat je vertelt in wat voor wijk iemand terechtkomt. Ik doe dat niet alleen bij lhbti-stellen, ook vertel ik moslims en joden als ze de enige zijn in de wijk waar ze iets zoeken. Een vrouw met een boerka raad ik ook af om iets te kopen in de wijk Duindorp. Of als een jonge blonde single vrouw iets wil kopen in een buurt die 's avonds niet veilig is om alleen over straat te gaan."

Dit is echt absurd

Ik heb het artikel en dan vooral bovenstaand gedeelte een paar keer gelezen. Hoe vaker ik het las, hoe bozer ik werd. We leven in een vrij land maar kunnen dus niet overal gaan wonen waar we willen wonen. Dit is echt absurd.

Gluren bij de buren

Ik mijn zes boeken heb ik altijd aandacht besteed om goed uit te zoeken hoe een buurt is. Ik noemde dit “Gluren bij de buren”. Je weet namelijk nooit hoe je buren zijn als je een huis koopt. Niemand zit te wachten op een buurman die iedere nacht heel hard zijn radio aan zet waardoor je kinderen niet kunnen slapen. Echter een goede buurman kan ook een paar maanden zijn huis verkopen waardoor je als nog een luidruchtig persoon naast je krijgt. Een goede buurt kan dus veranderen in een “mindere” buurt waardoor het niet meer leuk is om in de buurt te wonen.

Wat vindt u hier nou van?

Echter er zijn dus buurten in Nederland die bepaalde groepen mensen “niet accepteren”. Ik vind dit trouwens knap dat makelaars dit weten en ook nog doorvertellen ook. Ik ben echt heel erg benieuwd wat u hier van vindt. Ik sta echt met een mond vol tanden!!

Aangemaakt door jeroen op 18-08-2019 08:37

we leven niet in een vrij land.

Aangemaakt door jurjen op 16-08-2019 12:11

Alweer 5 jaar geleden, maar zit me nog steeds hoog: Tijdens een bezichtiging prees de makelaar (uiteraard) alle aspecten aan van de woning en de omgeving. "En het is wit!" Die mededeling moest even indalen, maar toen ik hem doorhad hebben we direct de bezichtiging afgebroken. Afschuwelijk, dat die man mij zou zien als iemand die enthousiast wordt van dat argument.

Aangemaakt door Lilian op 16-08-2019 11:02

"Don't Shoot the messenger" was mijn eerste reactie toen ik dit las. De makelaar doet naar eer en geweten zijn/haar werk en meldt wat hij of zij weet. Een buurt is zoals deze is, soms veranderd het ten goede en soms in de andere richting. Het blijft lastig om te informeren zonder te oordelen. Op de vraag: "Ik dit een beetje een goede buurt", kreeg ik het cryptische antwoord: Kijk naar de tuintjes en oordeel zelf. Geen oordeel? Juist door het te zeggen (en niet te verzwijgen) geef je al een mening af. Recent was er een casus van een gezin die niet wist dat hun nieuwe prachthuis naast het plaatselijke 'homo-ontmoetingsbosje' lag. Had de makelaar dat moeten zeggen of had men zelf beter hun huiswerk moeten doen? Een makelaar mag mij informeren, ik luister, maar uiteindelijk maak ik de keuze! Wellicht is de alleenstaande jonge vrouw waar de makelaar zich zorgen over maakt tevens Nederlands Karate kampioen. Wellicht is het lesbische stel wel een kracht-koppel die zich niet laat intimideren. De makelaar moet in zijn rol blijven als informant en moet alles melden wat relevant is, zonder daarbij een oordeel te vellen. Het is de koper die op basis van ALLE informatie zelf zijn mening opmaakt en kiest wat hem of haar het beste past.

Aangemaakt door Abee op 14-08-2019 16:53

Welkom buiten de gouden kooi. Waar denk je dat al die andere mensen zo boos over zijn? De mensen die al in die wijken wonen hebben het zien gebeuren. We hebben gekozen voor een multiculturele samenleving. We hebben ook nagelaten de culturen te overtuigen wat onze westerse waarden zijn; de verlichting, vrijheid van meningsuiting en die andere zaken in de grondwet. Dan is dit een logisch gevolg. Het falen van de multiculturele samenleving draagt een zwart kleed. het is een anoniem onherkenbaar spook wat zich heeft onttrokken uit onze samenleving.

Aangemaakt door P op 14-08-2019 11:57

Ik zou mijn makelaar af raden een huis te kopen in de buurt van dhr Koets!

Aangemaakt door Vast Goed op 14-08-2019 10:42

Tsjonge, wat een boosheid bij je. En nu? Je zegt "We leven in een vrij land maar kunnen dus niet overal gaan wonen waar we willen wonen." Wat wordt dan door wie verboden? Ik verwacht van mijn makelaar dat hij meer doet dan de deur openen, me vertellen waar de keuken en mijn bod aan de verkoper overbrengt. Hij moet er naar streven dat ik tevreden ga wonen. Tussen de regels door kun je allerhande suggesties lezen in dit stuk maar echt uitspreken over wat je nu zo boos maakt doe je niet, net zo min dat je uitspreekt wat er dan anders zou moeten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.