Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kosten koper kunnen veel lager

Veel van de kosten bij de aankoop van een woning zijn veel te hoog

Veel van de kosten bij de aankoop van een woning zijn veel te hoog

Wie een huis koopt en een hypotheek nodig heeft, moet boven de koopsom van de woning nog aardig wat kosten betalen. Deze kosten staan vaak bekend als de “kosten koper”. Hoe hoog deze kosten uitvallen, hangt af van welke partijen je gebruik maakt bij de aankoop (en financiering) van de woning.

De kosten kunnen bij een bestaande koopwoning in ieder geval flink oplopen als je als koper van alle partijen gebruik maakt. Hieronder een overzicht van de mogelijke kosten.

Kostenoverzicht NHG bestaande woning (jaar 2020)

Koopsom bestaande woning 200.000
Overdrachtsbelasting (2% koopsom) 4.000
Bankgarantie 200
Notariskosten (transport- en hypotheekakte) 1.200
Nationale Hypotheek Garantie 1.400
Taxatiekosten 500
Advieskosten hypotheekadviseur 2.500
Kosten bouwkundig rapport 400
Kosten verlenging renteaanbod 1.500
Aankopende makelaar 2.300
Totaal 214.000
Maximale hypotheek (koopsom) 200.000
Benodigde eigen middelen 14.000

 
Niet alle kosten in bovenstaand overzicht staan vast. De overdrachtsbelasting wel, maar voor de overige kosten geldt dat het afhangt van waar je gebruik van maakt en wie je vervolgens inschakelt hoe hoog de kosten uitvallen. En niet alle kosten zijn bij alle aankopen van toepassing. Dus in werkelijkheid kunnen bovenstaande kosten lager maar ook hoger zijn.

Eigen geld nodig

Het is natuurlijk absurd dat de kosten koper (als de huizenbezitter van alles gebruik maakt) in dit voorbeeld 14.000 euro bedragen. Dat is 7% van de koopsom van de woning! En deze kosten moeten tegenwoordig ook nog zelf betaald worden uit eigen middelen omdat je nog maximaal 100 procent van de woning kunt financieren met een hypotheek. Ik ben van mening dat veel kosten te hoog zijn of dat deze zelfs afgeschaft kunnen worden.

Kosten kunnen fors omlaag

Misschien heeft u een andere mening (die hoor ik dan wel) maar ik ben van mening dat de 2% overdrachtsbelasting, bankgarantie, NHG-kosten, taxatiekosten, kosten verlenging en kosten aankopende makelaar kunnen worden afgeschaft. De advieskosten voor een hypotheekadviseur zijn niet noodzakelijk als een huizenbezitter zelf rechtstreeks een hypotheek afsluit, bijvoorbeeld via internet. Echter een internetsite zal ook een bedrag in rekening brengen.

Al met al kunnen de totale 14.000 euro kosten verlaagd worden naar globaal 1.500 euro (bouwkundig rapport 400 euro, notariskosten 600 euro, hypotheekadvieskosten 500 euro). Ik verwacht dat veel huizenbezitters het met mij eens zijn.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Marcel van maandag januari 27, 2020 17:25
    Helemaal eens met Marcel, nog maar niet te spreken over het profijt van bepaalde kosten zoals een aankoopmakelaar in verhouding tot de aankoopprijs of de aftrekbare posten. NHG levert weer een rentevoordeel op op de gehele hypotheek. Te kort door de bocht met weinig inhoudelijke infortmatie!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek