Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogIB-aangifte gaat meestal fout bij keuze goedkeurend Besluit of draagplicht overeenkomst
1 maart heeft de bel weer geklonken. U mag namelijk weer uw IB-aangifte doen (belastingaangifte voor de inkomstenbelasting). Volgens de belastingdienst is het de afgelopen jaren steeds gemakkelijker geworden om uw aangifte te doen. De belastingdienst vult tegenwoordig zoveel mogelijk gegevens vooraf al in. Dit zijn gegevens die de belastingdienst rechtstreeks ontvangt van diverse instanties. U moet dan denken aan werkgevers en de banken waar de spaarrekeningen en hypotheken lopen.
Het is altijd verstandig om de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren. Vooral als er in dat jaar een verandering heeft opgetreden bijvoorbeeld het oversluiten van een hypotheek.
Steeds meer mensen vullen hun IB-aangifte zelf in. Dit is ook logisch als de vooraf ingevulde gegevens 100% kloppen. Het is dan alleen maar doorklikken en op verzenden drukken. Een andere optie is het inschakelen van een specialist. U komt dan terecht bij een belastingkantoor die uw IB-aangifte invult. Deze belastingexperts hebben natuurlijk meer kennis dan de mensen die hun formulier zelf invullen. Bovendien is er nog een ander voordeel: u kunt er 100% vanuit gaan dat uw aangifte goed wordt ingevuld. U betaalt namelijk voor de kennis en het invullen.
Helaas is dit laatste niet altijd aan de orde. Het betreft hier dan huizenbezitters die in hun IB-aangifte (moeten) kiezen voor het Goedkeurend Besluit of de Draagplicht Overeenkomst. Het betreft hier de doelgroep huizenbezitters waarvan minimaal 1 persoon eerder een koopwoning heeft gehad en na 2013 een andere koopwoning heeft gekocht met een andere partner (zie mijn eerdere column). Deze doelgroep wil heel graag met het invullen van het Goedkeurend Besluit of de Draagplicht Overeenkomst dat de betaalde hypotheekrente over het gehele hypotheekbedrag fiscaal aftrekbaar is en blijft.
In de IB aangifte staat de keuze voor het Goedkeurend Besluit of de Draagplicht Overeenkomst niet vermeld. Heel simpel gezegd: deze woorden komen helemaal niet terug in de IB-aangifte. Alleen door middel van het nemen van bepaalde stappen kan worden doorgegeven aan de belastingdienst dat een huizenbezitter heeft gekozen voor het Goedkeurend Besluit of de Draagplicht Overeenkomst. Wie zelf het formulier gaat invullen, wens ik veel succes. De kans is dan zeer groot dat de eerdere keuze niet wordt doorgegeven aan de belastingdienst.
Het gevolg is dat als er een goede controle volgt van de belastingdienst dat een gedeelte van de betaalde hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is. Een gedeelte van de hypotheek valt dus in box 3. En dit wilde de huizenbezitter juist voorkomen.
Gaat een huizenbezitter naar een belastingkantoor dan is het verstandig goed door te geven hoe de hypotheek is afgesloten. Is er sprake van een Draagplicht Overeenkomst die is opgesteld door een notaris dan een kopie meegeven aan de persoon die de IB-aangifte gaat doen. En natuurlijk de opgave (ingevulde gegevens) goed bewaren.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.