Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 18 maart 2020, 13:29 - Jos Koets
#hypotheek

In mijn blog Heftige tijden door coronavirus kon u lezen dat het kabinet op 15 maart een zeer drastische beslissing heeft genomen om het coronavirus te bestrijden. Het sluiten van de scholen, restaurants, kroegen en andere bezienswaardigheden is een stap die je niet zomaar neemt. Hierbij merk ik wel op dat diverse andere landen deze stap al eerder hadden genomen.

Onzekere economische tijden

Voor heel veel werknemers en zelfstandigen zal de komende tijd zeer onzeker zijn. Vooral zelfstandigen zullen (flinke) inkomsten gaan missen. Het is de vraag of zij allemaal hun hoofd boven water kunnen houden, zelfs met de aangekondigde maatregelen. Ik heb zelf sinds 1994 een eigen bedrijf. Ik weet dus ook dat je heel hard moet werken om het hoofd boven water te houden. Als je dan gedwongen word je toko drie weken dicht te doen, dan is dat de grootste nachtmerrie die je maar kan krijgen.

Gezondheid boven alles

Echter geld is leuk, maar dat kan je alleen maar uitgeven als je gezond bent. Dus op nummer 1 moet voor iedereen zijn of haar gezondheid staan. En met deze gezondheid hebben we nu te maken. Het zal heel moeilijk worden om in een korte tijd het virus volledig te bestrijden. Vanuit Den Haag zullen alle neuzen nu echt dezelfde kant op moeten staan. Even niet denken aan de verkiezingen van volgend jaar en aan de kiezers. De kiezers willen gewoon duidelijkheid hebben en geen getreuzel.

Werken vanuit huis

Voor mij als hypotheekadviseur verandert er niets. Ik werk al 26 jaar vanuit huis. De komende drie weken zal ik alleen geen face to face hypotheekgesprekken doen. De uitleg wordt wat moeilijker via andere opties zoals bijvoorbeeld de telefoon etc.., maar levert geen problemen op met het afsluiten van de hypotheek. Ik ben dus in de zeer gelukkige situatie dat er voor mij eigenlijk niets verandert. De kans is zelfs zeer groot dat ik (en andere hypotheekadviseurs) het de komende drie weken nog drukker gaan krijgen.

Heel veel mensen zijn namelijk verplicht om thuis te werken. Vooral als er sprake is van minder loon door werktijdverkorting zullen gezinnen hun financiële situatie willen / gaan bespreken. Hierbij hoort natuurlijk ook hun lopende hypotheek. Een telefoontje voor meer informatie naar hun hypotheekadviseur is dan snel gedaan.

Respect voor elkaar

Persoonlijk ben ik zeer benieuwd hoe iedereen met elkaar om zal gaan. Zal er respect zijn voor elkaar? Of gaan mensen knokken voor een pak WC-papier. Het wordt tijd om elkaar een handje te helpen. Thuiswerkers kunnen overdag makkelijk even een boodschap doen voor hun buurman / buurvrouw die wel verplicht uit huis moet werken. Als iedereen even zijn mouwen opstroopt en minder naar zichzelf kijkt, ziet alles er ook rooskleuriger uit.

En laten we de AOW-ers niet vergeten. Deze worden ook "gedwongen" om thuis te zitten. Meestal alleen omdat hun partner al is overleden. Dan is drie weken een zeer lange periode voor deze mensen.

Respect voor hulpverleners

Ik sluit af met mijn respect te tonen voor de "hulpverleners". Dit is een hele grote groep mensen die "verplicht" zijn vanwege hun beroep om buitenshuis te werken. Vaak gaat het hier om mensen die andere mensen moeten helpen / verzorgen. Deze personen hebben ook weer mensen thuis zitten. Het lijkt allemaal zo gewoon wat deze personen doen. Dat is het echter niet. Hier mogen wij ook wel eens bij stil staan.

Ik vond het nodig om eens een heel andere blog te schrijven. Gewoon een blog met respect voor anderen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.