Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
overige economische ontwikkelingen
Gepubliceerd op: 11-6-2020 om 09:29

Het gaat in Nederland en de landen om ons heen de goede kant op met de coronacrisis. Steeds meer Europese landen besluiten hun land weer te openen voor buitenlanders. De vakantie start in veel landen begin juli en het is de wens van velen dat buitenlandse vakanties mogelijk zijn. Dat is ook goed voor de economie, want die heeft natuurlijk een hele zware klap gekregen. Veel bedrijven hebben een paar maanden geen omzet gehad. Het is knap dat sommige bedrijven nog bestaan!Nederland

In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland het economisch goed gedaan. Maar ook hier hebben heel veel bedrijven het moeilijk. En ook de komende tijd zullen veel bedrijven het niet gaan redden. De werkloosheid zal stijgen en veel Nederlanders zullen nog in financiƫle problemen komen. Het kabinet heeft de portemonnee getrokken. Miljarden zijn er extra uitgegeven en deze miljarden zullen eens terugverdiend moeten worden.

Europa

In Brussel is er ook een miljardenstrijd bezig. Brussel wil de EU landen helpen! Dit moet gebeuren door middel van een enorm steunfonds van 750 miljard. Er zijn trouwens al andere bedragen in media verschenen die nog hoger zijn. Het land dat het zwaarst is getroffen door de coronacrisis, zal het meest ontvangen. Brussel heeft voorgesteld om 750 miljard beschikbaar te stellen onder de combinatie van een gift en lening.

Gift of lening?

Het is logisch dat de landen die het zwaarst zijn getroffen (die dus de meeste miljarden ontvangen) voorstander zijn van een gift. Nederland en aan paar andere EU landen zijn voorstander van een lening. Het verschil tussen een lening en gift is natuurlijk enorm. Bij een lening komt het geld normaal gesproken terug en bij een gift is het geld verdwenen. Een gift heeft wel weer als voordeel dat EU landen meer ruimte krijgen om te investeren. Dit betekent weer dat Nederland hiervan kan profiteren.

De kans dat Nederland garant moet gaan staan voor miljarden die onder Europese landen verspreid zullen worden via een "gift" wordt steeds groter. En ergens zal die 750 miljard uiteindelijk ook weer vandaan moeten komen. Na de eerdere debacles met Griekenland - waarin Nederland veel geld heeft gestoken - ziet het er naar uit dat we weer de klos zijn. Want ook dit bedrag zal dan weer terug moeten worden "verdiend". Of anders gezegd: de rekening zal voor een deel ook door de Nederlanders betaald moeten worden.Reddingsboei

Hierbij is er misschien toch nog 1 reddingsboei. De komende twee maanden moeten de EU landen de coronacrisis onder controle krijgen. Het aantal besmettingen en doden moeten nog maar op 1 hand te tellen zijn iedere dag. Het toerisme kan dan weer redelijk op gang komen en de maatschappij kan verder opengesteld worden, waardoor veel bedrijven het alsnog gaan redden. Wellicht dat de klap dan alsnog meevalt en niet al die miljarden steun nodig zullen zijn. Laten we het hopen!

Aangemaakt door Abee op 11-06-2020 11:16

Zullen we gewoon klappen voor de EU en ons geld aan onze leraren, zorg en MKB uitgeven? Dat lijkt me de goede volgorde. Zijn er echt mensen die in de leugen "we geven ze geld, dan kopen ze onze producten" trappen? Mensen besteden een groot gedeelte van hun geld buiten Europa. De EU wil gewoon de grote bedrijven sponsoren. Er wordt zelfs eerst over het geld gesproken, terwijl nog geen idee is waar het naartoe moet. Geld = macht. Meer geld naar EU is meer macht. Maar goed, het zal wel een lening worden. Dat is hier nu makkelijker te verkopen. En die zal dan, verrassing!, over 5 jaar helaas toch niet kunnen worden terugbetaald.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.