HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Je bent nooit te oud om te leren!

Moet je als hypotheekadviseur meewerken om de ontbindende voorwaarden te laten vervallen?

Moet je als hypotheekadviseur meewerken om de ontbindende voorwaarden te laten vervallen?

Het gebeurt niet snel dat ik verrast ben. Deze keer was het door een actie van een verkopende makelaar. Ik heb de koper van het huis bijgestaan bij het regelen van de hypotheek, ruim binnen de ontbindende voorwaarden. De verkopende makelaar vroeg vervolgens of ik als hypotheekadviseur de ontbindende voorwaarden wilde laten vervallen. Dit had ik nog nooit meegemaakt…

Wat was de situatie?

Een klant van mij kocht in de laatste week van november een woning. Een paar dagen later kreeg ik de koopakte al onder ogen. Het viel mij op dat de termijn van de ontbindende voorwaarden op 2 januari 2021 stond. Dit betekende dat we dus voor 2 januari 2021 de hypotheek rond zouden moeten hebben. Ik weet (uit voorgaande jaren) dat banken in de laatste twee weken van december en de eerste week van januari niet zo veel meer doen. En vanwege de Kerst valt vrijdag 25 december 2020 al af en nieuwjaarsdag valt dit jaar ook op een vrijdag. En leuker kunnen ze het niet maken: 2 januari is op een zaterdag!

In het kort komt het erop neer dat ik in vier weken tijd een hypotheek moet regelen. Natuurlijk is dat mogelijk, maar waarom haasten als de overdracht bij de notaris pas in mei 2021 zou plaatsvinden? Ik stelde dan ook voor om de datum van 2 januari te verzetten naar maandag 11 januari. Het gebeurt niet vaak, maar we kregen te horen van de verkopende makelaar dat dit niet werd gedaan. De datum van 2 januari bleef dus staan.

Goed voorbereid

Gelukkig had ik van deze klant al vooraf veel documenten ontvangen die van belang zijn bij het regelen van een hypotheek. Bovendien hadden wij voor de koop al diverse hypotheekgesprekken gevoerd. De klant had dus al een keuze gemaakt wat betreft de hypotheekopzet. Op 1 december tekende de klant de koopakte en op 15 december kreeg ik van de bank te horen dat de hypotheek akkoord was. De klant was natuurlijk heel erg blij, want de vlag kon al ver voor het vervallen van de ontbindende voorwaarden uit. Op 16 december lagen de hypotheekstukken en de bankgarantie (waarborgsom) al bij de notaris.

Ontbindende voorwaarden vervallen?

De klant heeft vervolgens de verkopende makelaar even ingelicht dat alles al rond was. De klant kreeg toen als antwoord of de hypotheekadviseur (ik) even kon verklaren dat de ontbindende voorwaarden konden vervallen. Ik dacht eerst dat dit een leuk grapje was van de verkopende makelaar. Echter toen ik hun zelf mailde kreeg ik het volgende retour:

“Bedankt voor uw bericht. Kunnen hiermee de ontbindende voorwaarden komen te vervallen?”

De hypotheek is rond en de bankgarantie is geregeld, waarom zouden dan de ontbindende voorwaarden moeten vervallen? Ik begreep niet waarom dit gevraagd werd. Wel was ik van mening om dit zeker niet te doen (ook al had ik toestemming gekregen van mijn klant). De koopakte is een overeenkomst tussen een koper en verkoper. Ik ga daar als hypotheekadviseur niet zomaar iets aan veranderen. Ik ben namelijk geen partij (is mijn mening).

Wat vindt Twitter ervan…

Ik had dit nog nooit meegemaakt, dus leek het mij leuk om mijn volgers op Twitter te vragen wat zij ervan vinden. In het kort kwam het erop neer dat iedereen die reageerde (hypotheekadviseurs en makelaars) vond dat ik moest meewerken. Ik heb de volgende dag zelf maar de verkopende makelaar gebeld en gevraagd wat de reden is om de ontbindende voorwaarden eerder te laten vervallen. De verkopende makelaar kon hier geen antwoord op geven! Dit laatste is natuurlijk heel erg vreemd. Je vraagt iets, maar er is geen reden voor om dit te vragen.

Andere makelaars gepolst

Het werd tijd om twee “bevriende” makelaars te bellen. Ik kreeg van beiden te horen dat ik nooit hieraan mee moet werken. De verantwoordelijkheid wordt volgens hen dan namelijk “overgeheveld” naar mij. Anders gezegd: stel er zou iets gebeuren in de periode tussen 17 december en 2 januari waardoor mijn klant alsnog onder de koop uit zou kunnen/willen, dan kan dat niet meer omdat ik heb gemeld dat de ontbindende voorwaarden kunnen vervallen. Vervolgens zou mijn klant mij dan aansprakelijk kunnen stellen voor de gelopen schade. Of ik moet de klant expliciet laten verklaren dat zij mij toestemming hebben gegeven om deze mail te versturen.

Natuurlijk heb ik het antwoord van de twee makelaars aan mijn volgers op Twitter gemeld. Het bleef ijzig stil terwijl ik daarvoor nog werd “afgemaakt” als een persoon die niet sociaal is en ………..

Weer wat geleerd

In ieder geval heb ik weer wat geleerd. Zomaar op een mailtje reageren, is niet verstandig. En zomaar op Twitter de adviezen opvolgen, is zeker niet aan te raden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen