Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kopen zonder ontbindende voorwaarden niet nodig

In de huidige huizenmarkt zullen verkopers een woning altijd verkopen

In de huidige huizenmarkt zullen verkopers een woning altijd verkopen

Ik word er eerlijk gezegd flink moe van. Iedere week ontvang ik mails en telefoontjes van klanten met de vraag of zij een woning kunnen kopen zonder ontbindende voorwaarden. Naar aanleiding van die vraag, ontstaat er een gesprek dat in het overgrote merendeel van de gevallen ongeveer hetzelfde verloopt…

Waarom geen ontbindende voorwaarden?

Het gesprek gaat in de meeste gevallen ongeveer als volgt:

Vraag klant: kan ik een woning kopen zonder ontbindende voorwaarden?

Wedervraag van mijn kant: waarom stel je deze vraag?

Antwoord klant: omdat mijn aankopende makelaar dit heeft voorgesteld / geadviseerd.

Dan volgt de volgende vraag van mijn kant: waarom heeft deze aankopende makelaar dit voorgesteld?

Antwoord van de klant: anders maken we volgens de makelaar geen kans om een woning te kopen.

Vervolgens vraag ik: waarom maken jullie geen kans op een koopwoning als je met voorbehoud van financiering biedt? De verkoper weet in deze markt toch zeker dat hij/zij de woning zal verkopen. Waarom moet dit zonder ontbindende voorwaarden?

Antwoord klant: …..…………?

Noodzaak bij verkoper bestaat niet

Uit het bovenstaande blijkt dat in deze markt de verkoper geen extra voordeel heeft om de woning te verkopen zonder ontbindende voorwaarden. Waarom een koper niet zes weken de tijd geven om een hypotheek te regelen? Indien de koper de hypotheek uiteindelijk toch niet kan regelen, staat de volgende koper te trappelen om te kopen. De kans is groot dat de koopsom in deze markt verder is gestegen en dus zal de volgende koper een hogere koopsom betalen dan de vorige. De verkoper heeft dus eigenlijk een voordeel als de eerste koper de hypotheek niet rond kan krijgen!

Risico erg groot voor koper

Het risico van het kopen zonder ontbindende voorwaarden is veel groter voor de koper! Daarom moet het wat mij betreft ook verboden worden. Het is gewoon niet verstandig. Het gaat in veel gevallen om de meest belangrijke aankoop in een mensenleven. Geen enkele koper staat erbij stil, maar er kan echt wel wat gebeuren. De kans is misschien klein maar men staat er niet bij stil dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Stel: twee mensen kopen een woning zonder ontbindende voorwaarden. Beiden inkomens zijn nodig om de hypotheek te kunnen krijgen. Je moet er toch niet aan denken dat er – voor de hypotheek geregeld is – een inkomen wegvalt door een onverwachts overlijden of werkloosheid. De gevolgen kunnen enorm zijn, want de koper eindigt zonder koopwoning maar moet wel 10% van de koopsom van de woning aftikken!

Verantwoordelijkheid makelaars!

Ik snap de aankopende makelaars ook niet die koop zonder ontbindende voorwaarden adviseren aan hun klanten. Als alle aankopende makelaars dit niet meer zouden adviseren/accepteren, dan hebben we totaal niet met dit probleem te maken. Dus wie zorgt ervoor dat het kopen zonder ontbindende voorwaarden de laatste tijd zo veel voorkomt? De makelaars! Echter zij staan niet garant als de koop niet doorgaat! Tsja, zo kan ik ook zaken doen. Lekker iets adviseren maar daar niet garant voor staan. Dus deze onzinnige tip kost je niets als makelaar zijnde.

Het is tijd dat er drastisch wordt opgetreden: verbied het kopen zonder voorbehouden. Liever vandaag nog dan morgen!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Reactie op: Wimsel van woensdag mei 19, 2021 11:25
  Ik zou persoonlijk kiezen voor de persoon met het financieringsvoorbehoud in deze tijd. Ik ga er namelijk vanuit dat een koper zijn huiswerk goed heeft gedaan.
  Gr. Jos

 2. Reactie op: Tilfel van woensdag mei 19, 2021 12:16
  Welke stijgingen? Is nu iedereen in paniek als de rente per een paar tienden gaat stijgen. Dit is ook weer tijdelijk ben ik van mening.
  Gewoon afschaffen Kopen zonder ontbindende voorwaarden. Mensen (kopers) hebben zichzelf nu niet in de hand dus moeten ze helaas beschermd worden. En ik begrijp de makelaars niet en vooral de brancheorganisaties.
  Kom gewoon met strengere regels. De goede makelaars zijn nu de dupe.
  Gr. Jos

 3. Reactie op: robert van donderdag mei 20, 2021 11:09
  Binnen een paar jaar is het financiele paspoort er. 1 druk op de knop en je hebt alle gegevens van de klant. Ook adviseurs zullen dan hun factuur moeten gaan aanpassen. Als dan ook nog de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft worden de hypotheekadviseurs van zelf een uitstervend ras.

 4. Reactie op: Sander van donderdag mei 20, 2021 08:17
  Een hypotheek regelen binnen 3 weken? Mijn hypotheekadviseur waarschuwde me dat het in Coronatijd al vrijwel onmogelijk is om een hypotheek te regelen binnen de standaardperiode van 6 weken, hoe goed je ook voorbereid bent. Het was hem in ieder geval nog niet gelukt. En ook bij ons lukte het ook niet, pas na dik 7 weken lag het definitieve voorstel van de hypotheekverstrekker er, terwijl we de procedure gestart zijn direct na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek