Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 19 mei 2021, 11:10 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen #huizenmarkt

Ik word er eerlijk gezegd flink moe van. Iedere week ontvang ik mails en telefoontjes van klanten met de vraag of zij een woning kunnen kopen zonder ontbindende voorwaarden. Naar aanleiding van die vraag, ontstaat er een gesprek dat in het overgrote merendeel van de gevallen ongeveer hetzelfde verloopt...

Waarom geen ontbindende voorwaarden?

Het gesprek gaat in de meeste gevallen ongeveer als volgt:

Vraag klant: kan ik een woning kopen zonder ontbindende voorwaarden?

Wedervraag van mijn kant: waarom stel je deze vraag?

Antwoord klant: omdat mijn aankopende makelaar dit heeft voorgesteld / geadviseerd.

Dan volgt de volgende vraag van mijn kant: waarom heeft deze aankopende makelaar dit voorgesteld?

Antwoord van de klant: anders maken we volgens de makelaar geen kans om een woning te kopen.

Vervolgens vraag ik: waarom maken jullie geen kans op een koopwoning als je met voorbehoud van financiering biedt? De verkoper weet in deze markt toch zeker dat hij/zij de woning zal verkopen. Waarom moet dit zonder ontbindende voorwaarden?

Antwoord klant: …..…………?

Noodzaak bij verkoper bestaat niet

Uit het bovenstaande blijkt dat in deze markt de verkoper geen extra voordeel heeft om de woning te verkopen zonder ontbindende voorwaarden. Waarom een koper niet zes weken de tijd geven om een hypotheek te regelen? Indien de koper de hypotheek uiteindelijk toch niet kan regelen, staat de volgende koper te trappelen om te kopen. De kans is groot dat de koopsom in deze markt verder is gestegen en dus zal de volgende koper een hogere koopsom betalen dan de vorige. De verkoper heeft dus eigenlijk een voordeel als de eerste koper de hypotheek niet rond kan krijgen!

Risico erg groot voor koper

Het risico van het kopen zonder ontbindende voorwaarden is veel groter voor de koper! Daarom moet het wat mij betreft ook verboden worden. Het is gewoon niet verstandig. Het gaat in veel gevallen om de meest belangrijke aankoop in een mensenleven. Geen enkele koper staat erbij stil, maar er kan echt wel wat gebeuren. De kans is misschien klein maar men staat er niet bij stil dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Stel: twee mensen kopen een woning zonder ontbindende voorwaarden. Beiden inkomens zijn nodig om de hypotheek te kunnen krijgen. Je moet er toch niet aan denken dat er - voor de hypotheek geregeld is - een inkomen wegvalt door een onverwachts overlijden of werkloosheid. De gevolgen kunnen enorm zijn, want de koper eindigt zonder koopwoning maar moet wel 10% van de koopsom van de woning aftikken!

Verantwoordelijkheid makelaars!

Ik snap de aankopende makelaars ook niet die koop zonder ontbindende voorwaarden adviseren aan hun klanten. Als alle aankopende makelaars dit niet meer zouden adviseren/accepteren, dan hebben we totaal niet met dit probleem te maken. Dus wie zorgt ervoor dat het kopen zonder ontbindende voorwaarden de laatste tijd zo veel voorkomt? De makelaars! Echter zij staan niet garant als de koop niet doorgaat! Tsja, zo kan ik ook zaken doen. Lekker iets adviseren maar daar niet garant voor staan. Dus deze onzinnige tip kost je niets als makelaar zijnde.

Het is tijd dat er drastisch wordt opgetreden: verbied het kopen zonder voorbehouden. Liever vandaag nog dan morgen!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.