Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwe koper zoeken in wettelijke bedenktijd

Mag een verkoper tijdens de wettelijke bedenktijd verder onderhandelen met andere kopers?

Mag een verkoper tijdens de wettelijke bedenktijd verder onderhandelen met andere kopers?

Geld, geld en nogmaals geld. Niet iedereen ziet deze eerste zin alleen als woorden. Er zijn talloze mensen die iedere dag denken aan meer geld verdienen. Op welke manier is dan niet belangrijk. Het gaat maar om één ding en dat is meer geld in het laatje krijgen. Twee weken geleden stond er een zeer opmerkelijk artikel in de Telegraaf over huizenverkopers die er geen probleem mee hadden om hun kopers te misbruiken om zo nog meer geld voor hun huis te krijgen. Gelukkig greep de rechter in…

Wettelijke bedenktijd ook voor verkopers?

Wat was de situatie? De kopers waren een koopprijs overeengekomen met de verkopers. Er was zelfs al een koopakte getekend. Wettelijk is het zo geregeld dat er een bedenktijd geldt van 3 (werk)dagen nadat alle partijen de koopakte ondertekend hebben waarin de kopers nog zonder opgaaf van reden van de koop afkunnen. In deze bedenktijd hadden de verkopers alsnog een hoger bod gekregen van een andere koper en daarom wilden de verkopers afzien van de verkoop!

Hieronder even een korte opsomming uit het artikel:

De teleurgestelde kopers pikten dit niet. Zij stelden dat de verkopers misbruik van hun recht hadden gemaakt door na het tekenen van de koopovereenkomst door te onderhandelen met anderen. Bij de rechter eisten zij de contractueel afgesproken schadevergoeding van €38.000. Dat was 10% van de koopprijs. Volgens de kopers was de bedenktijd hiervoor niet bedoeld. Je mag weliswaar zonder opgave van reden van de koop afzien, zo luidt de regel. “Maar beslist niet om aldus dubbel spel te spelen door ondertussen met een andere partij te onderhandelen”, stelde hun advocaat.

Wat zei de rechter?

Deze zaak werd hoog gespeeld. In eerste instantie werd de claim van de kopers afgewezen door de rechtbank in Almelo. De Hoge Raad gaf de kopers vervolgens alsnog gelijk:

De procureur-generaal wees op de wetsgeschiedenis, waaruit blijkt dat de bedenktijd voor kopers van huizen niet is ingesteld voor het maken van “een definitieve keuze”. De bedenktijd is bedoeld om terug te kunnen komen op een ondoordachte, impulsieve beslissing. Dat moet dan ook gelden voor de bedenktijd die de verkoper had bedongen. Anders zou de verkoper in een betere positie komen dan de koper en zouden de belangen van de kopers onevenredig worden geschaad, aldus de procureur-generaal.

Natuurlijk is iedereen terecht blij dat de kopers gelijk hebben gekregen in deze zaak. Echter, vergeet niet dat de rechtbank eerst de verkopers in het gelijk heeft gesteld. Ik vind dit zeer absurd en vreemd.

Huidige gekte levert slachtoffers op

Wat we wel uit deze uitspraak kunnen afleiden, is dat het kopen van een huis niet hetzelfde is als het kopen van een broodje hamburger. Dit lijkt wel vaak van toepassing als we kijken naar wat er op de huidige huizenmarkt gebeurt.

Het gevolg van de huidige gekte op de huizenmarkt is dat er “slachtoffers” zullen gaan vallen. Dit zullen in de meeste gevallen de kopers zijn. Ik zal in diverse blogs aantonen dat er “achter de schermen” al talloze slachtoffers zijn gevallen. De verhalen van deze slachtoffers hebben de media nooit bereikt, maar veel mensen zijn wel flink wat euro’s armer en hebben nog steeds hun droomhuis niet.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek