Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 15 oktober 2021, 16:31 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

Een huis verkopen is in deze tijd vaak zo gebeurd. De vraag naar koopwoningen is momenteel enorm groot, waardoor er vaak veel gegadigden zijn. Het gebeurt echter nog te vaak dat huizenbezitters veel courtage betalen aan een makelaar voor de verkoop van hun woning. Dat is helemaal niet nodig: wie goed zijn huiswerk doet kan voor een paar duizend euro zijn huis verkopen. Bovendien is het bij veel makelaars mogelijk om zelf wat handelingen te verrichten om wat geld te besparen. En er bestaat zelfs een gratis makelaar...

Een gratis makelaar?

Het klinkt raar maar "de Gratis Makelaar" bestaat alweer een paar jaar. Natuurlijk kan geen enkel bedrijf bestaan als alles gratis aangeboden wordt en moet ook de Gratis Makelaar geld verdienen. Deze makelaar brengt echter de kosten in rekening aan de koper van het huis. Dus de verkoper - die de makelaar inschakelt - kan gratis gebruik maken van hun diensten. Wie de site goed leest, ziet dat de koper een bedrag betaalt van 1.999 euro (inclusief btw) voor woningen tot 300.000 euro (koopprijs). Bij hogere koopprijzen dan 300.000 euro wordt het bedrag 2.999 euro.

Zelf doen of betalen voor extra diensten

Het verkopen van de woning is dus gratis. Je moet dan wel zelf de rondleidingen doen als potentiƫle kopers het huis komen bezichtigen. Wie dit niet wil, zal toch de portemonnee moeten trekken. Het gaat niet om grote bedragen. Bij een bedrag van 499 euro (hostesspakket) krijg je 2 open dagen. Vind je dit niet genoeg, dan is het ook mogelijk om voor 999 euro (makelaarspakket) een VBO makelaar in dienst te nemen die alle bezichtigingen regelt.

Hoe werkt het bij de financiering?

Kopers moeten natuurlijk rekening houden met deze bedragen als ze gaan bieden op de woning. Opmerkelijk is dat op de site van de Gratis Makelaar het betaalde bedrag door de koper als onderdeel wordt gezien van de koopsom en dat het vervolgens kan worden meegenomen in de hypotheek.

Bij ons betaal je als verkoper helemaal niets. Wij rekenen enkel een fee aan de uiteindelijke koper van de woning. Dit bedrag wordt onderdeel van de koopsom en kan dan ook worden meegenomen in de hypotheek van de koper.

Dit laatste is heel erg vreemd want dan is volgens mij het volgende aan de orde:

  • Koopsom woning 400.000 euro
  • Courtage die koper betaald 2.999 euro
  • Totaal 402.999 euro

In de koopakte hoort de koopsom te staan die in dit geval 400.000 euro is. Dit is dan ook de maximale hypotheek voor de koper als de taxatiewaarde van de woning ook 400.000 euro is.

Om de courtage mee te nemen in de hypotheek moet de koopsom anders 402.999 euro worden. Echter dit bedrag wordt dan ook aan de verkoper uitbetaald. Deze moet dan de 2.999 euro weer doorbetalen aan de makelaar. Dit laatste lijkt mij zeker niet aan de orde. Ik ben dus van mening dat de courtage die de koper betaalt van 2.999 euro niet kan worden meegenomen in de hypotheek. Het lijkt mij daarom beter dat de tekst op de site aangepast wordt.

Bereid je goed voor

In deze tijden waarin een huis vaak zeer snel verkocht is, kan de gratis makelaar een optie zijn. Hierbij merk ik op dat iedere huizenbezitter zijn huiswerk wel goed moet doen. Het is daarom verstandig om minimaal drie makelaars langs te laten komen voor de verkoop van je woning. Hierbij vraag je het volgende:

  • Wat is globaal de taxatiewaarde van de woning
  • Wat is globaal de verkoopwaarde van de woning
  • Voor welke vraagprijs moet de woning te koop worden gezet
  • Wat zijn de verdiensten (courtage) van de makelaar

Natuurlijk zal ook de gratis makelaar bovenstaande vragen beantwoorden. Indien alle makelaars even goed op de hoogte zijn van de markt dan zullen bij de eerste drie vragen de bedragen niet ver uit elkaar leggen. Is dit wel het geval, dan zou ik als verkoper argwaan krijgen.

Klantgegevens voor hypotheekleads

Tot slot nog een opmerking: op de website van de Gratis Makelaar is het mogelijk om te bieden op te koop staande woningen. Dit is een slimme manier om informatie te ontvangen van kopers die op zoek zijn naar een koopwoning. De informatie die wordt achtergelaten door deze kopers wordt weer doorverkocht. Dit wordt in de branche leads genoemd. Een hypotheekadviseur betaalt daar geld voor en neemt dan contact op met deze personen. Het uiteindelijke doel van de hypotheekadviseur is natuurlijk om een hypotheek af te sluiten.

Gratis is een leuk woord, maar in werkelijkheid is niets gratis in Nederland of het moet de zon zijn die regelmatig schijnt.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.