Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

DNB volgt advies IMF

Centrale bank: huis en hypotheek naar box 3

Centrale bank: huis en hypotheek naar box 3

Het advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de eigen woning en hypotheek te verhuizen naar box 3 zorgde onlangs voor veel beroering in Nederland. De Nederlandsche Bank (DNB) schaart zich achter de mening van het IMF.

Risico’s voor de Nederlandse economie

DNB kwam gisteren met een nieuw OFS – Overzicht Financiële Stabiliteit. In dit overzicht gaat de centrale bank in op de belangrijkste risico’s voor de Nederlandse economie. Het is niet verrassend dat de woningmarkt één van die risico’s is.

Allesomvattend plan voor de woningmarkt

DNB-president Klaas Knot geeft aan dat er een ‘alles omvattend plan’ moet komen om de problemen op de huizenmarkt het hoofd te bieden. Daarbij gaat het om het bouwen van meer woningen, maar ook om het afschaffen van allerlei belastingvoordelen rondom de eigen woning.

Huis en hypotheek naar box 3

Knot blijkt het met het IMF eens te zijn dat het een goed plan is om de eigen woning en de bijbehorende hypotheek fiscaal te verhuizen van box 1 naar box 3. Hij geeft aan dat huizenbezitters met een flinke overwaarde hierdoor waarschijnlijk duurder uit zullen zijn – maar ook dat de tarieven voor de inkomstenbelasting met deze verandering omlaag kunnen.

Belasting berekenen

Jubelton en overdrachtsbelasting

Wat de centrale bank betreft moeten ook de fiscale voordelen voor starters ingetrokken worden. De ‘jubelton’ – een  belastingvrije schenking van € 100.000 van ouders aan kinderen voor de aankoop van een huis – en de 0% overdrachtsbelasting voor starters moeten van tafel.  Ze waren bedoeld om starters meer kansen te bieden op de woningmarkt, maar blijken een averechts effect te hebben en de huizenprijzen verder op te drijven.

Risicovol gedrag op financiële markten

In het OFS worden vanzelfsprekend meer kwetsbaarheden voor de Nederlandse economie benoemd. Eén daarvan is het gedrag op de financiële markten. De aandelenkoersen staan historisch hoog, de rente extreem laag. Beleggers lijken er veelal vanuit te gaan dat de inflatie en rente langdurig laag blijven en nemen steeds meer risico’s. Ze zijn daarmee kwetsbaar voor stijgende inflatie- en renteniveaus.

Wat doet de marktrente?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek