Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 12 oktober 2021, 08:44
#belasting #huizenmarkt #inflatie

Het advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de eigen woning en hypotheek te verhuizen naar box 3 zorgde onlangs voor veel beroering in Nederland. De Nederlandsche Bank (DNB) schaart zich achter de mening van het IMF.

Risico's voor de Nederlandse economie

DNB kwam gisteren met een nieuw OFS - Overzicht Financiële Stabiliteit. In dit overzicht gaat de centrale bank in op de belangrijkste risico's voor de Nederlandse economie. Het is niet verrassend dat de woningmarkt één van die risico's is.

Allesomvattend plan voor de woningmarkt

DNB-president Klaas Knot geeft aan dat er een 'alles omvattend plan' moet komen om de problemen op de huizenmarkt het hoofd te bieden. Daarbij gaat het om het bouwen van meer woningen, maar ook om het afschaffen van allerlei belastingvoordelen rondom de eigen woning.

Huis en hypotheek naar box 3

Knot blijkt het met het IMF eens te zijn dat het een goed plan is om de eigen woning en de bijbehorende hypotheek fiscaal te verhuizen van box 1 naar box 3. Hij geeft aan dat huizenbezitters met een flinke overwaarde hierdoor waarschijnlijk duurder uit zullen zijn - maar ook dat de tarieven voor de inkomstenbelasting met deze verandering omlaag kunnen.

Belasting berekenen

Jubelton en overdrachtsbelasting

Wat de centrale bank betreft moeten ook de fiscale voordelen voor starters ingetrokken worden. De 'jubelton' - een  belastingvrije schenking van € 100.000 van ouders aan kinderen voor de aankoop van een huis - en de 0% overdrachtsbelasting voor starters moeten van tafel.  Ze waren bedoeld om starters meer kansen te bieden op de woningmarkt, maar blijken een averechts effect te hebben en de huizenprijzen verder op te drijven.

Risicovol gedrag op financiële markten

In het OFS worden vanzelfsprekend meer kwetsbaarheden voor de Nederlandse economie benoemd. Eén daarvan is het gedrag op de financiële markten. De aandelenkoersen staan historisch hoog, de rente extreem laag. Beleggers lijken er veelal vanuit te gaan dat de inflatie en rente langdurig laag blijven en nemen steeds meer risico's. Ze zijn daarmee kwetsbaar voor stijgende inflatie- en renteniveaus.

Wat doet de marktrente?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.