Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Lid van VvE? Let op box 3 vermogen.

Je aandeel in het vermogen van een VvE telt mee voor box 3 vermogen

Je aandeel in het vermogen van een VvE telt mee voor box 3 vermogen

Iedereen die een appartement koopt, krijgt te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Een VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw waar het appartement in gevestigd is. Voor dit beheer en onderhoud wordt normaal gesproken door alle leden via een maandelijkse bijdrage aan de VvE gespaard. Vaak heeft de vereniging dus een opgebouwd vermogen. Wat veel mensen niet weten, is dat ieder lid van de VvE zijn of haar deel in dit vermogen op moet geven aan de belasting bij de aangifte inkomstenbelasting (box 3).

VvE belangrijk

Als je een appartement bezit, woon je met anderen samen in één gebouw. Je zult dan samen met de andere bewoners zorg moeten dragen voor het beheer en het onderhoud van dit gebouw. Hiervoor wordt normaal gesproken een VvE opgericht waarbij de leden maandelijks een bijdrage storten. Met deze maandelijkse bijdrage van alle huiseigenaren wordt het onderhoud gedaan en worden de collectieve verzekeringen (zoals de opstalverzekering) betaald. Natuurlijk wordt er ook een potje gemaakt voor het toekomstige onderhoud (reservefonds). Voor bijvoorbeeld het vervangen van het dak zal toch eerst gespaard moeten worden.

Als je van plan bent een appartement te kopen, is het heel belangrijk om te kijken hoe het met de VvE gesteld is. Om je daarbij te helpen, zal de verkopende makelaar normaal gesproken een VvE checklist beschikbaar stellen. In deze checklist worden de volgende items behandeld:

  • Is de VvE ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?
  • Vindt er jaarlijks een vergadering plaats?
  • Is er sprake van een periodieke bijdrage en zo ja, hoe hoog is die bijdrage?
  • Is er een reservefonds aanwezig en zo ja, hoe hoog is het opgebouwde bedrag?
  • Is er een (gedegen) onderhoudsplan?
  • Is er een opstalverzekering met een goede dekking afgesloten?

Het mooiste is natuurlijk als alle onderdelen met Ja zijn beantwoord en de VvE financieel gezond is.

Dat een “gezonde VvE” heel belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat banken bij het afsluiten van een hypotheek de VvE beoordelen bij de hypotheekaanvraag.

Wat veel huizenbezitters (vooraf) niet weten is dat zij een box 3 vermogen opbouwen in de VvE. Dit box 3 vermogen moet jaarlijks worden opgegeven aan de belastingdienst bij aangifte inkomstenbelasting bij de “overige bezittingen”.

Op de site van de belastingdienst valt het volgende te lezen bij wat je in verband met een VvE moet opgeven bij de “overige bezittingen”:

uw aandeel in het vermogen van de 'vereniging van eigenaren' (VvE) op 1 januari van het jaar van aangifte. Bent u lid van een VvE, bijvoorbeeld omdat u een appartement hebt in een flatgebouw? Dan betaalt u aan de VvE een bijdrage voor bijvoorbeeld onderhoud en schoonmaak. Door uw lidmaatschap hebt u ook een aandeel in het vermogen van de VvE.

Wat gebeurt er bij verkoop appartement?

Het leuke van dit vermogen is, dat het weer verdwijnt zodra het appartement wordt verkocht. Dit klinkt misschien raar, maar bij verkoop gaat ook het potje in de VvE over naar de nieuwe koper. Deze zal dus weer bij zijn IB-aangifte het potje in de VvE moeten aangeven.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek