Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 16 december 2021, 10:03 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

Iedereen die een appartement koopt, krijgt te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Een VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw waar het appartement in gevestigd is. Voor dit beheer en onderhoud wordt normaal gesproken door alle leden via een maandelijkse bijdrage aan de VvE gespaard. Vaak heeft de vereniging dus een opgebouwd vermogen. Wat veel mensen niet weten, is dat ieder lid van de VvE zijn of haar deel in dit vermogen op moet geven aan de belasting bij de aangifte inkomstenbelasting (box 3).

VvE belangrijk

Als je een appartement bezit, woon je met anderen samen in één gebouw. Je zult dan samen met de andere bewoners zorg moeten dragen voor het beheer en het onderhoud van dit gebouw. Hiervoor wordt normaal gesproken een VvE opgericht waarbij de leden maandelijks een bijdrage storten. Met deze maandelijkse bijdrage van alle huiseigenaren wordt het onderhoud gedaan en worden de collectieve verzekeringen (zoals de opstalverzekering) betaald. Natuurlijk wordt er ook een potje gemaakt voor het toekomstige onderhoud (reservefonds). Voor bijvoorbeeld het vervangen van het dak zal toch eerst gespaard moeten worden.

Als je van plan bent een appartement te kopen, is het heel belangrijk om te kijken hoe het met de VvE gesteld is. Om je daarbij te helpen, zal de verkopende makelaar normaal gesproken een VvE checklist beschikbaar stellen. In deze checklist worden de volgende items behandeld:

  • Is de VvE ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?
  • Vindt er jaarlijks een vergadering plaats?
  • Is er sprake van een periodieke bijdrage en zo ja, hoe hoog is die bijdrage?
  • Is er een reservefonds aanwezig en zo ja, hoe hoog is het opgebouwde bedrag?
  • Is er een (gedegen) onderhoudsplan?
  • Is er een opstalverzekering met een goede dekking afgesloten?

Het mooiste is natuurlijk als alle onderdelen met Ja zijn beantwoord en de VvE financieel gezond is.

Dat een "gezonde VvE" heel belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat banken bij het afsluiten van een hypotheek de VvE beoordelen bij de hypotheekaanvraag.

Wat veel huizenbezitters (vooraf) niet weten is dat zij een box 3 vermogen opbouwen in de VvE. Dit box 3 vermogen moet jaarlijks worden opgegeven aan de belastingdienst bij aangifte inkomstenbelasting bij de "overige bezittingen".

Op de site van de belastingdienst valt het volgende te lezen bij wat je in verband met een VvE moet opgeven bij de "overige bezittingen":

uw aandeel in het vermogen van de 'vereniging van eigenaren' (VvE) op 1 januari van het jaar van aangifte. Bent u lid van een VvE, bijvoorbeeld omdat u een appartement hebt in een flatgebouw? Dan betaalt u aan de VvE een bijdrage voor bijvoorbeeld onderhoud en schoonmaak. Door uw lidmaatschap hebt u ook een aandeel in het vermogen van de VvE.

Wat gebeurt er bij verkoop appartement?

Het leuke van dit vermogen is, dat het weer verdwijnt zodra het appartement wordt verkocht. Dit klinkt misschien raar, maar bij verkoop gaat ook het potje in de VvE over naar de nieuwe koper. Deze zal dus weer bij zijn IB-aangifte het potje in de VvE moeten aangeven.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.