Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huis kopen van woningstichting vaak aantrekkelijk

Een huis dat uit de verhuur komt kopen is vaak aantrekkelijker dan huren

De laatste jaren is de woningmarkt totaal oververhit. En nog steeds is de vraag veel groter dan het aanbod. Het is niet gek dat huizenzoekers interesse hebben als een woningstichting huizen die voorheen verhuurd werden in de verkoop gooit. Ondanks de hoge prijzen, lijkt kopen momenteel vaak nog steeds voordeliger dan huren.

Huizenmarkt iets minder extreem

De huizenmarkt is nog steeds oververhit. Toch constateer ik de laatste tijd kleine positieve punten met betrekking tot de werkwijze van het verkopen en kopen van een koopwoning. Het aantal huizenzoekers neemt af wat er voor zorgt dat verkopers minder biedingen krijgen op hun te koop staande woning. Hierbij wordt er zeker nog boven de vraagprijs geboden, maar het overbieden wordt qua bedragen volgens mij wel wat minder. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben dat de te koop staande woningen voor een hogere prijs in de markt wordt gezet.

Huizenaanbod via woningstichting

Ik woon zelf in Vlaardingen en weet dat woningen van huurders die gaan verhuizen, soms niet opnieuw in de verhuur gaan maar te koop worden gezet door de woningstichting. Het betreft hier dan vaak appartementen die aantrekkelijk zijn voor starters. De appartementen worden vooraf getaxeerd. De taxatiewaarde is dan gelijk de vraagprijs van het appartement. De appartementen worden dus niet verkocht onder de taxatiewaarde. De koper is verplicht om in het appartement te gaan wonen.

Wie snel handelt, kan soms zelf in een dag een appartement kopen.

Concreet voorbeeld

Een klant van mij die al tijden op zoek was naar een koopwoning had contact opgenomen met de woningstichting. Deze gaf aan dat er twee appartementen te koop stonden. In de ochtend heeft zij beide appartementen bekeken.

Huiswerk doen

Om te bepalen of de gevraagde prijzen wel marktconform waren, heeft ze vervolgens wat onderzoek gedaan. Met een beetje inzet is de verkoopwaarde van een te koop staande woning globaal wel te achterhalen. Via de site Calcasa.nl kan er een consumentenrapport worden uitgedraaid waarbij er een marktwaarde, een ondergrens en bovengrens wordt weergegeven. Vaak valt via Google of Funda nog te achterhalen of er woningen in de straat te koop hebben gestaan. En via het kadaster kunnen er gegevens worden verkregen van woningen die in de afgelopen tijd verkocht zijn. Al met al kan je veel dingen zelf uitzoeken waardoor je geen aankopende makelaar nodig hebt.

Huis gekocht

De gevraagde prijzen bleken in dit geval marktconform en dus heb ik aan het begin van de middag namens haar op beide appartementen een bod gedaan (paar duizend euro hoger dan de vraagprijs). Dezelfde middag werd zij nog gebeld met de opmerking dat zij kon kiezen welk appartement ze wilde kopen.

Kopen ook nu vaak nog goedkoper dan huren

Uit het bovenstaande blijkt dat het goed is dat starters de gelegenheid krijgen om een woning te kopen. Kopen is vaak namelijk nog steeds goedkoper dan huren. Dit soort appartementen gaan weg voor 220.000 euro (vijf jaar geleden nog voor 130.000 euro). De bruto maandlast komt hiermee globaal uit op 760 euro. Daarnaast moet er nog bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren betaald worden van rond de 150 euro per maand.

De maandlasten komen hiermee uit op 910 euro. Maar besef dat hiervan een heel groot gedeelte bestaat uit de maandelijkse aflossing via de annuïteiten hypotheek! Door af te lossen wordt er dus eigenlijk gedurende de looptijd van de hypotheek vermogen opgebouwd.

Vorig jaar werden dit soort appartementen nog opgekocht door beleggers. Zij verhuurden dan vervolgens de appartementen voor minimaal 1.100 euro per maand! En als huurder, ben je die woonlasten gewoon helemaal kwijt…

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek