Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente blijft stijgen: wat zijn de gevolgen?

Maandlasten omhoog, maximale hypotheek omlaag, onzekerheid op de huizenmarkt

Maandlasten omhoog, maximale hypotheek omlaag, onzekerheid op de huizenmarkt

Niemand had begin dit jaar kunnen voorspellen dat de hypotheekrente in een paar maanden tijd zo hard zou stijgen. Wie naar de grafiek verderop in dit artikel kijkt, zie bijna een rechte lijn omhoog. Zeker in deze tijden van onzekerheid, blijft het lastig om de toekomst te voorspellen, maar ik vrees dat de rentestijging voorlopig nog niet voorbij is. En je ziet op de huizenmarkt steeds meer onzekerheid. Ik vraag me af wat de huizenprijzen in de rest van dit jaar en volgend jaar gaan doen…

Enorm veel renteverhogingen

De renteverhogingen volgen elkaar dagelijks op. Veel banken verhogen hun rentes iedere week. Soms zelfs vaker dan één keer. In de afgelopen 8 dagen hebben alle banken, die op HomeFinance.nl vergeleken worden, de hypotheekrente minimaal één keer verhoogd! Het gaat dan meestal niet om verhogingen van een paar honderdsten, maar om verhogingen van minimaal 0,1%. Bij veel rentevaste periodes is de hypotheekrente dit jaar al met bijna 1,5% gestegen!

Hypotheekrente ontwikkeling vanaf 1 januari 2020 tot 28 april 2022

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Lagere maximale hypotheek en hogere maandlasten

De vraag is wat de belangrijkste gevolgen zijn van deze rentestijging. Het antwoord is eigenlijk best simpel. De hypotheek maandlasten nemen toe en potentiële huizenkopers kunnen minder lenen.

Hogere maandlasten

In een artikel van eerder deze week, hebben we op een rij gezet wat het effect is van de hogere hypotheekrente op de maandlasten. Voor de volledigheid plaats ik hieronder nogmaals de tabel met de bruto maandlasten (per eind oktober en deze week) voor een annuïteitenhypotheek van 400.000 euro.

Maandlasten per okt 2021 Maandlasten op dit moment Verschil
1.256 euro (rente 0,83% – 10 jaar vast) 1.556 euro (rente 2,38%) 300 euro per maand
1.318 euro (rente 1,17% – 20 jaar vast) 1.631 euro (rente 2,74%) 313 euro per maand
1.356 euro (rente 1,37% – 30 jaar vast) 1.635 euro (rente 2,76%) 279 euro per maand

Duidelijk is dat de lasten momenteel flink hoger zijn dan een paar maanden geleden.

Bereken zelf de maandlasten 

Lagere maximale hypotheek

De hypotheekrente is ook een belangrijke factor in de maximale hypotheek berekening. De hogere hypotheekrente zorgt voor een lagere maximale hypotheek op hetzelfde inkomen. Er kan dus minder geleend worden als de rente stijgt. En de verwachting is dat er volgend jaar nog minder geleend zal kunnen worden. Dit hangt samen met de hoge inflatie van dit moment. Het NIBUD heeft aangegeven te verwachten dat deze hoge inflatie verwerkt zal worden in de normen van de maximale hypotheek berekening. Ik ben erg benieuwd hoe dat uit zal pakken.

Bereken de maximale hypotheek

Huizenmarkt wordt onzeker

Als we bovenstaande ontwikkelingen bekijken, zullen die normaalgesproken gaan zorgen voor dalende huizenprijzen. Echter, hier staat tegenover dat er heel weinig woningen te koop staan. De vraag naar koopwoningen is nog steeds vele malen groter dan het aanbod.

Je leest op het ogenblik wel steeds meer in de media dat diverse huizenzoekers afhaken en even willen afwachten. Zij zijn “angstig” en onzeker. Het gaat dan vooral om onzekerheid over de uitgaven die door velen niet meer in de hand gehouden kunnen worden. Het uitgavenpatroon stijgt door de hoge inflatie.

De vooruitzichten voor de huizenmarkt zijn dus in ieder geval onzeker…

Hypotheekrente verder omhoog?

Hieronder de laagste hypotheekrentes per rentevaste periode van vandaag:

Overzicht scherpste hypotheekrentes op 28 april 2022

Ik verwacht dat de hypotheekrente de komende weken nog wat verder stijgen. Het zou mij zelfs niet verbazen dat er bij bepaalde rentevaste perioden nog 1% bijkomt.

Bovendien verwacht ik dat de lange hypotheekrente meer zal gaan stijgen dan de korte. Dit betekent dat het verschil tussen bijvoorbeeld de 1-jaars hypotheekrente en 20-jaars hypotheekrente groter gaat worden. Huizenbezitters die verwachten dat de rente weer gaat dalen als bijvoorbeeld de oorlog is afgelopen, kunnen momenteel dan ook beter kiezen voor een variabele of 1 jaar vaste rente.

Het nadeel daarvan is wel dat de maximale hypotheek bij rentevaste perioden van korter dan 10 jaar beduidend lager is dan wanneer je de rente 10 jaar of langer vastzet. Bij een kortere renteperiode mag er namelijk niet getoetst worden op de werkelijke rente maar moet er getoetst worden met 5%. En dat scheelt vaak enorm…

Blijf op de hoogte van de rente ontwikkelingen!

Meld je aan voor onze maandelijkse Rente Updates.

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Reactie op: Job van vrijdag april 29, 2022 12:23
  Dag Job,

  Van echt afvlakken kun je m.i. nu nog niet spreken. Verhoging van rentes en monetaire verkrapping vanuit de FED en naar verwachting straks de ECB zal niet direct leiden tot afvlakken of daling van de hypotheekrente, integendeel.

  Inflatie is ook niet enkel te herleiden naar de oorlog. Inflatie was al geruime tijd hoog. Veroorzaakt door heropenen van de economie na corona. Dit in combinatie met verstoringen in de logistieke keten en allemaal in een omgeving van lage rentes.

  Ik kan niet anders dan concluderen dat Jos het waarschijnlijk goed ziet met z’n verwachting van verdere stijging van hypotheekrentes.

  Waarbij een correctie op de huizenmarkt op de loer ligt (en m.i. ook wel gezond zou zijn). Laten we niet vergeten dat de krapte op de huizenmarkt ook van toepassing was ten tijde van de correctie in 2008-2013. Dus dit kan wellicht een dempend effect hebben, maar geeft geen garanties op prijsstabiliteit.

  Groet,
  Ronald

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek