Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zelfstandige bouwt bijna geen pensioen op

Grote verschillen pensioenopbouw tussen werknemers en zelfstandigen

Grote verschillen pensioenopbouw tussen werknemers en zelfstandigen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op basis van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) een onderzoek gedaan onder werkenden in hoeverre zij een pensioen opbouwen. Een belangrijke conclusie is dat vooral zelfstandigen geen of veel te weinig pensioen opbouwen. DNB worstelt met de afweging tussen het stimuleren of zelfs verplichten van pensioenopbouw door zelfstandigen en de keuzevrijheid die zelfstandigen hebben of en zo ja, hoe ze vermogen opbouwen voor de oude dag.

Conclusie uit het onderzoek

Uit het onderzoek van het CBS is gebleken dat 1,7 miljoen Nederlanders in 2020 geen pensioen heeft opgebouwd bij een pensioenfonds. Een groot deel van deze groep compenseert dit ook niet met andere vormen van pensioensparen.

Het betreft hier met name de volgende groepen:

  • Personen jonger dan 40 jaar
  • Vrouwen en personen met een migratieachtergrond
  • Werknemers met een flexibel dienstverband
  • Werknemers bij kleine bedrijven
  • Zelfstandigen

Vooral de zelfstandigen doen dus vrijwel niets aan pensioenopbouw. Alleen als het verplicht is in bepaalde sectoren dan is er een pensioenopbouw. Vrijwillig wordt er in ieder geval door de zelfstandigen ook in andere vormen van pensioensparen niet veel gedaan. Er is dus een groep werkenden en zelfstandigen die op pensioendatum te maken krijgen met een forse terugval in inkomen. De kans is volgens DNB groot dat er zelfs financiële problemen ontstaan. DNB legt de verantwoordelijkheid bij de politiek.

Natuurlijk wil de vakcentrale ook iets roepen:

“Dit zet de houdbaarheid van ons mooie pensioenstelsel onder druk”, aldus de VCP, die al jaren pleit voor verplicht aanvullend pensioen voor alle werkenden. Hiervoor is volgens de vakcentrale echter vooralsnog te weinig draagvlak.

Pensioenregels wijzigen te vaak

Een verplicht pensioen voor iedereen in Nederland is volgens mij een utopie. Bovendien ben ik van mening dat als er in Nederland iets geregeld wordt voor een langere periode, deze regeling na een paar jaar vaak al weer wordt aangepast. Zo hebben we de spaarloonregeling gehad die gebruikt kon worden ter aanvulling van het pensioen. Helaas werd die na een paar jaar weer gedeponeerd in de prullenbak.

Het verhogen van de AOW leeftijd is volgens mij ook niet bevorderlijk. Je moet bijna 50 jaar (18 jaar tot 68 jaar) werken alvorens je gebruik kan maken van je opgebouwde pensioen. En het is maar de vraag of die leeftijd in de toekomst hetzelfde blijft. Die onduidelijkheid maakt pensioen opbouwen niet aantrekkelijker.

Het feit dat er steeds dingen wijzigen, zorgt er volgens mij voor dat mensen geen vertrouwen meer hebben en daardoor zelf wat gaan doen / rommelen.

Geen geld voor pensioen

Bovendien zijn er heel veel zelfstandigen die blij zijn dat ze iedere maand genoeg hebben verdiend om alle vaste lasten te kunnen betalen. Deze willen zelfstandige zijn voor hun vrijheid en niet om daar rijk van te worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek