Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 20 september 2022, 09:19 - Jos Koets
#pensioen #belasting

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op basis van cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) een onderzoek gedaan onder werkenden in hoeverre zij een pensioen opbouwen. Een belangrijke conclusie is dat vooral zelfstandigen geen of veel te weinig pensioen opbouwen. DNB worstelt met de afweging tussen het stimuleren of zelfs verplichten van pensioenopbouw door zelfstandigen en de keuzevrijheid die zelfstandigen hebben of en zo ja, hoe ze vermogen opbouwen voor de oude dag.

Conclusie uit het onderzoek

Uit het onderzoek van het CBS is gebleken dat 1,7 miljoen Nederlanders in 2020 geen pensioen heeft opgebouwd bij een pensioenfonds. Een groot deel van deze groep compenseert dit ook niet met andere vormen van pensioensparen.

Het betreft hier met name de volgende groepen:

  • Personen jonger dan 40 jaar
  • Vrouwen en personen met een migratieachtergrond
  • Werknemers met een flexibel dienstverband
  • Werknemers bij kleine bedrijven
  • Zelfstandigen

Vooral de zelfstandigen doen dus vrijwel niets aan pensioenopbouw. Alleen als het verplicht is in bepaalde sectoren dan is er een pensioenopbouw. Vrijwillig wordt er in ieder geval door de zelfstandigen ook in andere vormen van pensioensparen niet veel gedaan. Er is dus een groep werkenden en zelfstandigen die op pensioendatum te maken krijgen met een forse terugval in inkomen. De kans is volgens DNB groot dat er zelfs financiƫle problemen ontstaan. DNB legt de verantwoordelijkheid bij de politiek.

Natuurlijk wil de vakcentrale ook iets roepen:

"Dit zet de houdbaarheid van ons mooie pensioenstelsel onder druk", aldus de VCP, die al jaren pleit voor verplicht aanvullend pensioen voor alle werkenden. Hiervoor is volgens de vakcentrale echter vooralsnog te weinig draagvlak.

Pensioenregels wijzigen te vaak

Een verplicht pensioen voor iedereen in Nederland is volgens mij een utopie. Bovendien ben ik van mening dat als er in Nederland iets geregeld wordt voor een langere periode, deze regeling na een paar jaar vaak al weer wordt aangepast. Zo hebben we de spaarloonregeling gehad die gebruikt kon worden ter aanvulling van het pensioen. Helaas werd die na een paar jaar weer gedeponeerd in de prullenbak.

Het verhogen van de AOW leeftijd is volgens mij ook niet bevorderlijk. Je moet bijna 50 jaar (18 jaar tot 68 jaar) werken alvorens je gebruik kan maken van je opgebouwde pensioen. En het is maar de vraag of die leeftijd in de toekomst hetzelfde blijft. Die onduidelijkheid maakt pensioen opbouwen niet aantrekkelijker.

Het feit dat er steeds dingen wijzigen, zorgt er volgens mij voor dat mensen geen vertrouwen meer hebben en daardoor zelf wat gaan doen / rommelen.

Geen geld voor pensioen

Bovendien zijn er heel veel zelfstandigen die blij zijn dat ze iedere maand genoeg hebben verdiend om alle vaste lasten te kunnen betalen. Deze willen zelfstandige zijn voor hun vrijheid en niet om daar rijk van te worden.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.