Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekadviseurs gaan makelaartje spelen

Makelaars krijgen steeds meer concurrentie van hypotheekadviseurs

Makelaars krijgen steeds meer concurrentie van hypotheekadviseurs

Een hypotheekadviseur moet aan bepaalde voorwaarden en eisen voldoen om advies te mogen geven. Anders gezegd: een hypotheekadviseur heeft een diplomaplicht en een zorgplicht. Een woningmakelaar mag dus geen hypotheekadvies geven als hij of zij daarvoor geen diploma heeft.

Andersom mag het wel: een hypotheekadviseur mag wel als makelaar optreden omdat er geen diploma eisen zijn om makelaar te zijn / worden. Iedereen kan dus vandaag nog makelaar worden. En de kans is groot dat steeds meer hypotheekadviseurs ook makelaartje gaan spelen.

Makkelijk om makelaarsdiensten aan te bieden

Een hypotheekadviseur mag dus makelaarsdiensten aanbieden. Het is niet nodig om daarvoor een geheel nieuw bedrijf op te richten. Via initiatieven als Huizonline wordt het de hypotheekadviseur makkelijk gemaakt. Een paar weken terug kreeg ik een mail waarin stond dat door een partnerschip aan te gaan met deze landelijke online makelaar hypotheekadviseurs actief kunnen zijn als bemiddelaar bij de verkoop van onroerend goed. Hierdoor ontstaat een geheel nieuwe adviesmarkt voor hypotheekadviseurs en kan men de dienstverlening naar eigen woningrelaties uitbreiden.

Hoe werkt het?

Hypotheekadviseurs krijgen regelmatig te maken met huizenbezitters die hun woning gaan verkopen. Door deze huizenbezitters te begeleiden, kunnen zij dus een centje bij verdienen. De vraag is natuurlijk wat een hypotheekadviseur moet doen en wat de verdiensten zijn. Bij Huizonline geldt hierbij het volgende:

  • De hypotheekadviseur verzorgt de begeleiding tijdens het verkoopproces
  • De hypotheekadviseur verzorgt de ondersteuning bij de bezichtiging van de te koop staande woning
  • De courtage is minimaal 1.500 euro en maximaal 2.550 euro inclusief BTW

Huizonline zorgt dat de te koop staande woning op de website Funda wordt gezet. Bovendien verzorgt Huizonline als makelaar de fotografie, plattegronden, NEN-meetrapport, onafhankelijke waardebepaling, digitale brochure en het opmaken van de verkoopovereenkomst.

Belangrijk is natuurlijk ook wat de courtage is die de huizenbezitter voor de verkoop van zijn / haar woning gaat betalen. Dit is een vaste courtage van 0,88% inclusief btw. Hierbij is er nog een restitutie mogelijk van 500 euro als de woning binnen vier weken is verkocht. Hieronder twee rekenvoorbeelden waarbij een koopwoning voor 200.000 / 500.000 euro wordt verkocht.

Voorbeeld 1:

  • Verkoopprijs 200.000 euro
  • Courtage 0,88% is 1.760 euro (BTW is 305.45)
  • Eventuele restitutie 500 euro

Voorbeeld 2:

  • Verkoopprijs 500.000 euro
  • Courtage 0,88% is 4.400 euro (BTW is 763,36)
  • Eventuele restitutie 500 euro

Is het wat voor mij?

Persoonlijk zou ik niet aan de verkoop van de woning van een klant van mij willen verdienen. Maar voor veel hypotheekadviseurs kan dit makelaartje spelen een leuke bijverdienste zijn / worden. En deze bijverdienste is in deze tijd welkom, want het aantal afgesloten hypotheken is de afgelopen tijd heel sterk afgenomen. Dus veel hypotheekadviseurs hebben het momenteel moeilijk. Naast makelaarsdiensten kunnen hypotheekadviseurs meerdere bijverdiensten hebben zoals het regelen van een taxatie en het inschakelen van werkzaamheden voor duurzaamheid. Deze extra verdiensten moet de hypotheekadviseur wel doorgeven aan zijn klant.

Gevolgen voor makelaars

Ik verwacht dat veel makelaars niet blij zullen zijn als veel hypotheekadviseurs op de stoel van de makelaar gaan zitten. Er zijn al erg veel makelaars en het aantal verkochte woningen is momenteel niet hoog. Zoals ik al vaker heb geschreven is er een simpele oplossing om te zorgen dat niet iedereen makelaartje kan gaan spelen en dat is een verplicht diploma en een zorgplicht zoals hypotheekadviseurs ook hebben.

Het nadeel van een zorgplicht is voor makelaars dan wel dat de courtage verantwoord moet worden naar de klant toe. Dus even 10.000 euro incasseren voor een verkoop van een woning is dan niet meer mogelijk.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek