Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Steeds meer huishoudens hebben betalingsproblemen

Breng uw financiën in kaart. Bent u nog wel financieel gezond?

Breng uw financiën in kaart. Bent u nog wel financieel gezond?

Het jaar 2022 kunnen we afsluiten met de conclusie dat het een heel duur jaar is geweest. De inflatie is extreem hoog geweest en heeft er voor gezorgd dat heel veel huishoudens zich zorgen maken. Anders gezegd: heel veel huishoudens hebben grote problemen met het betalen van hun vaste lasten en levensonderhoud. Het wordt steeds belangrijker om goed in kaart te brengen hoe je er financieel voorstaat en eventueel ook rekening te houden met (extra) tegenvallers.

Sombere cijfers

De laatste tijd wordt er vaak geschreven over hoe het financiële plaatje van veel huishoudens in het afgelopen jaar is gewijzigd. Even een korte opsomming:

  • Gemiddeld geeft een gezin elke maand bijna 200 euro meer uit dan een jaar eerder
  • Steeds meer mensen komen net niet rond
  • Steeds meer werknemers vragen een voorschot op hun salaris
  • Steeds meer mensen lenen geld bij familie om de vaste lasten te kunnen betalen
  • 49% van de zelfstandig (leeftijd 18 – 35 jaar) wonende mensen heeft moeite met rondkomen
  • 37% van alle huishoudens heeft betalingsproblemen

Wie iedere maand problemen heeft om rond te komen, zal sneller geneigd zijn om geld te lenen. Met geld lenen voor bijv. de aanschaf van een auto of voor een verbouwing is natuurlijk niets mis. Maar uit de praktijk blijkt dat huishoudens sneller in echte betalingsproblemen komen als er geleend wordt om “gaten te dichten”. Een lening moet niet alleen maar worden terugbetaald, maar kost ook extra geld vanwege de rente. Deze rente kan flink oplopen. Het uitgavenpatroon wordt door de lening hoger terwijl dit juist lager moet worden om alles betaalbaar te houden.

Wie toch een lening neemt voor het oplossen van financiële problemen, zal achteraf vaak concluderen dat dit een grote vergissing is geweest. Het is namelijk heel erg moeilijk om niet verder te gaan stapelen. Met stapelen bedoel ik dat er weer een andere hogere lening wordt afgesloten. De spiraal is in werking gezet en zorgt ervoor dat de betalingsproblemen steeds groter worden.

Schulden zorgen vaak voor schaamte

Huizenbezitters die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, hebben vaak nog diverse andere leningen lopen. Hypotheekadviseurs kunnen een helpende hand bieden aan hun klanten. Echter dan moeten deze wel het lef hebben om hun adviseur in te lichten over hun betalingsproblemen. Schaamte overheerst meestal bij veel huishoudens. Er wordt hard gewerkt en er is een goed inkomen maar aan de andere kant is het niet genoeg om alles te kunnen betalen.

Bent u financieel gezond?

Eind november 2022 heeft Nibud een toets gemaakt waarin u kunt testen hoe financieel gezond u bent (deze test kunt u hier vinden). U krijgt 15 vragen te beantwoorden. Hierna direct de uitslag of u financieel fit bent of niet. Bovendien krijgt u diverse tips / aandachtspunten.

Vooral de komende tijd zullen steeds meer huishoudens het moeilijker gaan krijgen. Het is daarom verstandig om nu al rekening te gaan houden met de eventueel slechtere situatie.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek