Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 18 januari 2023, 13:50 - Jos Koets
#lenen #besparen

Het jaar 2022 kunnen we afsluiten met de conclusie dat het een heel duur jaar is geweest. De inflatie is extreem hoog geweest en heeft er voor gezorgd dat heel veel huishoudens zich zorgen maken. Anders gezegd: heel veel huishoudens hebben grote problemen met het betalen van hun vaste lasten en levensonderhoud. Het wordt steeds belangrijker om goed in kaart te brengen hoe je er financieel voorstaat en eventueel ook rekening te houden met (extra) tegenvallers.

Sombere cijfers

De laatste tijd wordt er vaak geschreven over hoe het financiële plaatje van veel huishoudens in het afgelopen jaar is gewijzigd. Even een korte opsomming:

  • Gemiddeld geeft een gezin elke maand bijna 200 euro meer uit dan een jaar eerder
  • Steeds meer mensen komen net niet rond
  • Steeds meer werknemers vragen een voorschot op hun salaris
  • Steeds meer mensen lenen geld bij familie om de vaste lasten te kunnen betalen
  • 49% van de zelfstandig (leeftijd 18 – 35 jaar) wonende mensen heeft moeite met rondkomen
  • 37% van alle huishoudens heeft betalingsproblemen

Wie iedere maand problemen heeft om rond te komen, zal sneller geneigd zijn om geld te lenen. Met geld lenen voor bijv. de aanschaf van een auto of voor een verbouwing is natuurlijk niets mis. Maar uit de praktijk blijkt dat huishoudens sneller in echte betalingsproblemen komen als er geleend wordt om "gaten te dichten". Een lening moet niet alleen maar worden terugbetaald, maar kost ook extra geld vanwege de rente. Deze rente kan flink oplopen. Het uitgavenpatroon wordt door de lening hoger terwijl dit juist lager moet worden om alles betaalbaar te houden.

Wie toch een lening neemt voor het oplossen van financiële problemen, zal achteraf vaak concluderen dat dit een grote vergissing is geweest. Het is namelijk heel erg moeilijk om niet verder te gaan stapelen. Met stapelen bedoel ik dat er weer een andere hogere lening wordt afgesloten. De spiraal is in werking gezet en zorgt ervoor dat de betalingsproblemen steeds groter worden.

Schulden zorgen vaak voor schaamte

Huizenbezitters die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, hebben vaak nog diverse andere leningen lopen. Hypotheekadviseurs kunnen een helpende hand bieden aan hun klanten. Echter dan moeten deze wel het lef hebben om hun adviseur in te lichten over hun betalingsproblemen. Schaamte overheerst meestal bij veel huishoudens. Er wordt hard gewerkt en er is een goed inkomen maar aan de andere kant is het niet genoeg om alles te kunnen betalen.

Bent u financieel gezond?

Eind november 2022 heeft Nibud een toets gemaakt waarin u kunt testen hoe financieel gezond u bent (deze test kunt u hier vinden). U krijgt 15 vragen te beantwoorden. Hierna direct de uitslag of u financieel fit bent of niet. Bovendien krijgt u diverse tips / aandachtspunten.

Vooral de komende tijd zullen steeds meer huishoudens het moeilijker gaan krijgen. Het is daarom verstandig om nu al rekening te gaan houden met de eventueel slechtere situatie.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.