HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aankoopmakelaar inschakelen? Maak duidelijke afspraken!

Makelaar meenemen bij kopen huis is niet verplicht

Makelaar meenemen bij kopen huis is niet verplicht

Nu het wat slechter gaat op de huizenmarkt hoor je ook minder over de aankoopmakelaar. Maar natuurlijk zijn ze nog steeds belangrijk voor talloze huizenkopers. Voor veel mensen is de aankoopmakelaar een steun en toeverlaat bij het kopen van een woning.

Wat is een aankoopmakelaar?

De makelaar die je inschakelt om te helpen bij het vinden en kopen van een huis noemen we de aankoopmakelaar. Dit mag niet dezelfde makelaar zijn als degene die het huis waar je naar kijkt verkoopt, dan zou er sprake zijn van belangenverstrengeling.

Aankoopmakelaar niet verplicht

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht als je een huis wilt kopen. Je kunt als koper ook zelf – zonder makelaar – huizen bezichtigen en bieden op een woning. Je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen voor deeldiensten, bijvoorbeeld alleen voor de onderhandeling en de koopakte. 

Makelaar bij huis kopen

Onderzoek Radar in 2021: Veel mis met aankoopmakelaars

In haar uitzending van 6 september 2021 met de titel “Vette bonussen en vriendjespolitiek onder aankoopmakelaars” heeft Radar verschillende misstanden bij aankoopmakelaars onder de aandacht gebracht. In de uitzending werd, met een verborgen camera, de zoektocht naar een koopwoning van een 40-jarige alleenstaande vrouw gevolgd. Bedenk dat in 2021 de woningmarkt op haar hoogtepunt was: er was veel vraag naar koopwoningen en weinig aanbod.

Gedwongen om makelaar mee te nemen

Een aankoop makelaar was toen ook niet verplicht, maar zonder een aankoopmakelaar hadden kopers geen kans om een koopwoning te kopen. Zoekende kopers wilden geen aankopende makelaar maar werden daartoe “gedwongen” doordat er onderling afspraken werden gemaakt door makelaars.

Makelaar op stoel hypotheekadviseur

Ook werd in de uitzending duidelijk dat aankoopmakelaars soms de neiging hebben om op de stoel van een hypotheekadviseur te gaan zitten. Zo was te zien dat één van de aankoopmakelaars de vrouw in kwestie adviseerde hoeveel spaargeld ze moest gebruiken om een bod te doen op een woning. Een makelaar mag dit niet doen: ze zijn (doorgaans) niet gediplomeerd als hypotheekadviseur.

Hypotheekadvies

Wat is de toegevoegde waarde van een aankopende makelaar?

Een klant van mij wilde een aankopende makelaar in de hand nemen. Ik heb hem verzocht om een opdracht tot dienstverlening te vragen aan deze NVM makelaar. Ik ben altijd benieuwd hoeveel een aankoopmakelaar vraagt voor zijn diensten en welke werkzaamheden daar onder vallen.

Opdracht tot dienstverlening aankoopmakelaar

Toen ik de opdracht tot dienstverlening van mijn klant kreeg, las ik het volgende:

Met betrekking tot de hoogte van de tarieven zijn de opdrachtgever en het NVM-lid het volgende overeengekomen: € 2.095.- inclusief BTW voor woningen met een vraagprijs tot € 370.000,- Na iedere aankoopbezichtiging zal er een factuur worden verzonden van € 99,- incl. BTW. Bij een succesvolle aankoop zullen maximaal 3 facturen worden verrekend met de courtage.

Ik heb deze opdracht tot dienstverlening een paar keer doorgelezen om te zoeken wat nu precies de werkzaamheden zijn die deze NVM makelaar gaat verrichten. De makelaar gaat in ieder geval mee naar de te koop staande woning. Verder las ik niet welke werkzaamheden deze aankoopmakelaar nog meer gaat doen.

Huis kopen = niet alleen bezichtigen woningen

Dit terwijl er toch echt nog wel wat werkzaamheden te doen zijn buiten het bekijken van de woning om. Denk hierbij aan:

  • Bieden op de woning en onderhandelen
  • Koopakte doorlezen en controleren
  • Taxatie regelen
  • Afrekening notaris controleren
  • Bouwkundig rapport regelen

De vraag is nu welke van bovenstaande werkzaamheden de aankopende makelaar nog doet. Ik vind het zeer vreemd dat de werkzaamheden niet in de opdracht tot dienstverlening worden vermeld. Als bovenstaande werkzaamheden niet worden gedaan, dan betaalt de klant dus voor iedere bezichtiging € 99 euro. Bij een daadwerkelijke aankoop van een woning mag er nog eens € 2.095 euro worden afgetikt (minus 3 x € 99 euro).

Wat doet de hypotheekadviseur?

Als ik de hypotheek moet regelen voor mijn klant, lees ik de koopakte altijd door. Ik regel ook de taxatie als de klant dat wil en ik controleer de afrekening van de notaris. Bovendien kan ik ook het bouwkundig rapport regelen voor de klant.

Voor al deze werkzaamheden reken ik niets extra. De klant betaalt advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek, de rest doe ik er gratis bij. 

Hypotheekadviseur spreken?

Werkzaamheden aankoopmakelaar op papier

Wil je een aankopende makelaar inschakelen? Lees dan altijd de opdracht tot dienstverlening goed door! Laat duidelijk op papier zetten welke werkzaamheden de makelaar voor jou gaat doen.

Zelf huiswerk doen bij aankoop woning

Daarnaast is het ook verstandig om zelf wat huiswerk te doen. Via diverse sites zoals Calcasa kun je zelf veel meer te weten komen over de te koop staande woningen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen