HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verkeerde vraagprijs, een Mark Rutte momentje!

Hoe kun je de vraagprijs van je huis nog aanpassen op Funda?

Hoe kun je de vraagprijs van je huis nog aanpassen op Funda?

Het zal niet vaak voorkomen, maar wat moeten verkopers doen als hun woning voor de verkeerde vraagprijs te koop wordt gezet door hun makelaar? 

Discussie met makelaar over vraagprijs

Een klant van mij had een verkopende makelaar in de hand genomen. De verkopende makelaar had geadviseerd aan verkopers om de woning te koop te zetten voor € 328.000. Verkopers waren van mening dat de vraagprijs beter € 340.000 moest zijn. Zij hebben netjes telefonisch doorgegeven aan hun verkopende makelaar dat de vraagprijs € 340.000 moest worden.

Makelaar zet huis te koop voor verkeerde vraagprijs

Toch lagere vraagprijs gebruikt

Een paar dagen later kwam de woning te koop op Funda. De verbazing van de verkopers was zeer groot. De vraagprijs was namelijk € 328.000 en niet zoals telefonisch besproken € 340.000. U begrijpt dat de verkopende makelaar even werd gebeld om te vragen hoe deze fout is ontstaan.

Geen actieve herinnering…

Om het nog gekker te maken, kon de verkopende makelaar zich het telefoongesprek niet meer herinneren. Een mooi Mark Rutte momentje (“ik heb hier geen actieve herinnering aan”) kwam hier om de hoek kijken.

Vraagprijs op Funda achteraf wijzigen

De vraag is nu of een vraagprijs van een te koop staande woning (op Funda) achteraf nog gewijzigd kan worden. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Wijziging binnen 24 uur
  2. Wijziging gewoon doorgeven (na 24 uur)
  3. Woning afmelden bij Funda en dan weer aanmelden

1. Wijziging binnen 24 uur

Bij een wijziging binnen 24 uur wordt de vraagprijs gewoon veranderd in € 340.000. De eerdere € 328.000 verdwijnt en is ook niet meer zichtbaar op de website.

2. Wijziging gewoon doorgeven

Bij een wijziging gewoon doorgeven wordt de eerdere vraagprijs van € 328.000 doorgestreept en gewijzigd in € 340.000. Op de website is en blijft dit zichtbaar. Dit kan leiden tot vragen aan de verkopende makelaar: “waarom is de prijs verhoogd?”. Ik ben benieuwd of deze eerlijk antwoord zal geven op de vragen.

3. Woning van Funda halen en opnieuw aanmelden

De woning uit Funda halen en dan weer aanmelden is mogelijk. Hierbij moet Funda wel mee werken. Het voordeel is nu dat alleen de nieuwe vraagprijs van € 340.000 zichtbaar is.

Meer kijkers bij lagere vraagprijs?

Bij optie 2 en 3 moet de verkopende makelaar kosten betalen voor de wijziging. Mijn klant wilde toch de vraagprijs gewijzigd hebben. De verkopende makelaar kwam met een uitdrukkelijk advies om dit niet te doen. Zijn reden: bij een vraagprijs van € 328.000 zou het aantal kijkers / geïnteresseerden (beduidend) meer zijn dan bij een vraagprijs van € 340.000.

Meer kijkers bij lagere vraagprijs?

Wat vindt u van deze reden?

Ik ben zeer benieuwd wat u vindt van deze reden. Persoonlijk vind ik het grote onzin! Ik heb gewoon gevraagd aan mijn klant wat zij zouden doen in een zoektocht naar een ander huis. Gaan zij wel naar een woning kijken waarvan de vraagprijs € 328.000 is en niet naar een woning waarvan de vraagprijs € 340.000 is?

Wijzigingen schriftelijk doorgeven

Ik hoef u het antwoord niet te vertellen omdat u het toch al weet. In ieder geval blijkt hieruit wel dat iedere wijziging schriftelijk moet worden doorgegeven. Dit voorkomt Mark Rutte momentjes.

Sparren over huis & hypotheek?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Wimsel van woensdag februari 22, 2023 09:26
    Beste Wimsel,

    Bedankt voor je reactie en eerlijkheid. Wel triest dat er van de andere kant niet eerlijk is gehandeld. Alleen maar kijken hoe snel er veel geld verdiend kan worden. Vroeg of laat gaat dit fout.

    Gr. Jos

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen