Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Forse renteverhoging studieleningen verwacht in 2024 voor studenten

2024 belooft een uitdagend jaar te worden voor Nederlandse studenten. De rente op studieleningen staat op het punt om aanzienlijk te stijgen, van het huidige tarief van 0,46% naar een verwachte 2,55%. Deze verandering kan diepgaande financiële gevolgen hebben, vooral voor studenten in het hoger onderwijs.

Oorzaak van rente-aanpassing op studielening

De voornaamste reden van deze renteverhoging is de koppeling van de studieleningrente aan de rente op Nederlandse vijfjaars-obligaties. Na een periode waarin deze obligatierente negatief was, heeft er sinds medio 2021 beweging omhoog van deze obligatierente plaatsgevonden. Op moment van dit schrijven staat de rente op een vijfjaars-obligatie op 3,1%. Deze hogere obligatierente heeft directe gevolgen voor de rente op studieleningen, die elke vijf jaar wordt herzien.

Financiële impact op studenten

Deze aanpassing kan een aanzienlijke last leggen op de schouders van studenten. Voor hen die in het hoger onderwijs studeren en doorgaans hogere leningen aangaan, kan de verhoogde rente jaarlijks tot honderden euro’s extra kosten leiden. Dit komt bovenop de al stijgende kosten van levensonderhoud, zoals huur, energie en collegegeld.

Reacties vanuit studentenorganisaties

Diverse studentenorganisaties hebben hun zorgen geuit. Demi Janssen van het ISO wijst op de verhoogde financiële druk en pleit voor een renteplafond om onzekerheid in de toekomst te minimaliseren. De LSVb sluit zich hierbij aan en vraagt daarnaast om een betere compensatie voor studenten die sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 benadeeld zijn. Het huidige compensatiebedrag van €1400 voor vier studiejaren wordt als ontoereikend beschouwd.

En nu?

De aankomende renteverhoging op studieleningen is een grote ontwikkeling die de financiële last voor studenten flink kan verzwaren. Door de toch al stijgende kosten van levensonderhoud en onderwijs, wordt de roep om betere financiële ondersteuning en bescherming voor studenten steeds groter. Het is belangrijk dat er passende en vlotte maatregelen worden genomen om de financiële stabiliteit en toekomst van onze studenten te waarborgen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek