Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koopwoning zelf verkopen

Verkoop huis kan vaak zonder verkopend makelaar

Verkoop huis kan vaak zonder verkopend makelaar

Wie zijn huis wil verkopen heeft diverse mogelijkheden. Je kunt een verkopend makelaar inschakelen of zelf actie ondernemen om een koper voor je huis te vinden.

Iedereen kan zich makelaar noemen

In de meeste gevallen wordt een woning via een makelaar verkocht. Eigenlijk is dit raar want een makelaar kan iedereen zijn / worden. Een makelaar hoeft niet bepaalde diploma’s te behalen of aan bepaalde eisen te voldoen. Een verkoper betaalt dus eigenlijk aan een niet opgeleide persoon (bijvoorbeeld uw buurman) een flink bedrag om zijn / haar woning te verkopen.

Makelaar

Verkoper weet het vaak beter

Vorige maand had een klant van mij nog 8.000 euro betaald aan een makelaar. Ik vroeg of hij tevreden was over de makelaar. Het antwoord was Nee. De makelaar wilde ingaan op een bod van kopers. Mijn klant gaf hier geen toestemming voor en kwam met de suggestie dat als de kopers 8.000 euro meer betalen de woning voor hun was. De kopers gingen met deze verhoging akkoord. Mijn klant had dus zelf de courtage voor de makelaar verdiend!!

Uurtarief makelaar

In deze huizenmarkt geef ik altijd door aan mijn klanten dat zij niet meer dan 3.000 euro excl, btw moeten betalen voor de verkoop van hun woning. Voor deze 3.000 euro moet een makelaar dan 20 uur werken als zijn uurtarief 150 euro is. Bij een uurtarief van 100 euro is het aantal uren 30.

Advies vraagprijs en verkoopprijs

Bij een andere klant hadden we samen wat onderzoek gedaan. De desktoptaxatie van de woning die verkocht moest worden was 405.000 euro. Een makelaar die de woning graag wilde verkopen, kwam met het advies om de woning voor 400.000 euro te koop te zetten. Bij deze koopprijs kwam de woning het meest naar voren als kopers gingen zoeken op funda. De makelaar had een verkoopprijs in gedachte van rond de 415.000 euro. De kosten voor deze makelaar bedroegen 4.000 euro excl. btw en het starterspakket van 499 euro.

Berichtje aan buurt & op social media

Ik heb mijn klant geadviseerd om eerst eens in de buurt te verkondigen dat de woning verkocht gaat worden. Via Facebook en Twitter was een kort berichtje al voldoende om kopers aan te trekken. De eerste kopers die interesse hadden, zijn zelfs twee keer wezen kijken. Hierna kwamen zij met een openingsbod van 415.000 euro. Uiteindelijk is de woning voor 420.000 euro verkocht. Voor de koopakte hebben we een makelaar ingeschakeld. Schrik niet: deze kost slechts 250 euro inclusief btw!

Fors verdiend door te verkopen zonder makelaar 

In dit geval heeft mijn klant 419.750 euro ontvangen voor de woning. Dit is bijna 10.000 euro meer als ik het vergelijk met de verwachting van de verkopende makelaar. Deze had een verkoopprijs van 415.000 euro in gedachte. De courtage van de makelaar was 5.339 euro! Onder aan de streep zou mijn klant dan 409.661 euro slechts overgehouden hebben uit de verkoop van de woning.

Verkoop woning

Woning verkopen zonder makelaar

Huizenbezitters die hun woning willen verkopen, moeten vooraf hun huiswerk goed doen. Ik zie vanuit de praktijk dat steeds meer woningen worden verkocht die niet eens te koop hebben gestaan.

Tamtam doet z’n werk

Deze worden verkocht aan kennissen, vrienden of via facebook. Vooral even verkondigen in de buurt / straat dat een woning verkocht gaat worden, levert vaak al genoeg kopers op. Aangezien deze kopers graag in die buurt willen wonen zijn ze ook bereid om een goede prijs voor een koopwoning te betalen.

Lokale hypotheekadviseur kan ook helpen

Ook hypotheekadviseurs kunnen een handje helpen. Ik weet van diverse klanten dat zij op zoek zijn naar een koopwoning in een bepaalde buurt. Het is voor mij dan heel gemakkelijk om deze personen in te lichten als een andere klant van mij zijn woning wil verkopen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Reactie op: Sander van woensdag november 22, 2023 11:16
  Ik beschrijf gewoon alle mogelijkheden. Zo heb ik ook al eerder beschreven dat huizenbezitters een hypotheek rechtstreeks kunnen afsluiten via internet.
  Ik moet wel bekennen dat er na de uitzending van Radar in 2021 nog niet veel veranderd is bij de makelaars. Ik vind facturen van 8.000 euro of meer niet kunnen. Of er moet een makelaar zijn die mij kan uitleggen dat hij / zij 80 uur werk heeft aan een verkoop van een woning.

  https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/vette-bonussen-en-vriendjespolitiek-onder-makelaars/

 2. Reactie op: Sander van woensdag november 22, 2023 12:04
  Sander,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie. De positieve dingen van de hypotheekadviseurs en makelaars mogen andere (waaronder de lezers) beschrijven. Vanuit de praktijk beschrijf ik wat er fout gaat. Hierbij komen mijn collega hypotheekadviseurs ook vaak aan de beurt. Ook deze doen veel dingen niet goed. Deze verschuilen zich achter de ingewikkelde fiscaliteit ed.

  Betreffende de makelaars.
  Waarom kan iedereen morgen makelaar zijn zonder daarvoor een diploma te behalen. En leg mij eens uit waarom er nog steeds zeer vaak meer dan 8.000 euro wordt gevraagd om een woning te verkopen. En waarom mogen makelaars woningen (op)kopen zonder dat dit wordt gecontroleerd.

  Gr. Jos Koets

 3. Reactie op: Sander van woensdag november 22, 2023 13:44
  Doe jij ook destop taxaties of ben jij net als veel taxateurs bang voor de NVRT.

  Gr. Jos

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek