Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwbouw: is het genoeg?

Onduidelijke aantallen & verkeerde doelgroep

Onduidelijke aantallen & verkeerde doelgroep

Er is goed nieuws te melden. Demissionair woonminister Hugo de Jonge is optimistisch dat de doelstelling van 1 miljoen nieuwe huizen tot en met 2030 mogelijk is.

Woningbouw stagneert

Hij zegt wel: Het is moeilijker geworden om de doelstelling te halen. Als minister is het goed om altijd twee kanten op te “lullen”. Je bent dan altijd ingedekt als iets niet gehaald wordt. Zoals bekend stagneert de woningbouw en de vooruitzichten voor de komende jaren zien er door vergunningsproblemen en economisch zwaar weer niet goed uit.

Nieuwbouwwoning

Aantal nieuwbouwwoningen lijkt eerder te dalen dan stijgen

De Jonge’s doelstelling om toe te groeien naar de bouw van 100.000 woningen per jaar lijkt inmiddels ver uit zicht. De woningbouw is juist aan het stagneren. Dit jaar komen er naar verwachting 90.000 woningen bij, ongeveer net zo veel als in 2021 en 2022. En het lijkt er eerder op dat die aantallen in de komende jaren gaan dalen dan dat ze zullen stijgen.

CBS heeft andere aantallen nieuwbouwwoningen

Ik vind het aantal van 90.000 woningen in 2021, 2022 en 2023 niet eens zo slecht. Ik had verwacht dat dit aantal veel lager zou zijn. Het leuke is dat het CBS met andere getallen komt. In 2022 zijn er volgens het CBS 74.000 woningen gebouwd: Hoogste aantal nieuwbouwwoningen in afgelopen decennium

Nieuwbouwwoningen 2012-2022 | CBS

Uit bovenstaande CBS grafiek is verder af te lezen dat het aantal nieuwbouwwoningen in eerdere jaren ook minder was dan nu verkondigd wordt, namelijk:

  • Jaar 2021        71.200 woningen
  • Jaar 2020        70.000 woningen
  • Jaar 2019        71.500 woningen

Voor wie wordt er gebouwd?

Het aantal te bouwen woningen is belangrijk. Echter nog belangrijker is voor welke doelgroep er gebouwd gaat worden. Eengezinswoningen en appartementen bouwen voor minimaal 600.000 euro is leuk, maar dat zal de huizencrisis niet oplossen.

Bouwen voor starters & gepensioneerden

Het grote probleem is dat jonge starters geen woning kunnen kopen en dat 55 plussers / gepensioneerden niet willen verhuizen.

Startersappartementen

Voor de starters moeten er (kleine) appartementen worden gebouwd van de prijsklasse 100.000 tot 200.000 euro. Deze starters kunnen dan zeker 10 jaar in deze appartementen wonen waarna ze een volgende stap kunnen maken.

Appartementen voor gepensioneerden

Voor de gepensioneerden moeten er appartementen worden gebouwd waarbij ook mensen die “gebreken” krijgen, kunnen blijven wonen.

Doorbouwgarantie

Positief is wel dat er extra geld is vrijgemaakt voor een doorbouwgarantie. Daarmee ondersteunt de overheid nieuwbouwprojecten waar eigenlijk nog niet voldoende vraag voor is van huizenkopers, om ervoor te zorgen dat er toch doorgebouwd wordt.

De komende maanden zullen we zien of er daadwerkelijk verandering optreedt hoe er gebouwd gaat worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek