Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Steeds meer AOW-ers: laat ze ongestraft samenwonen!

Niet korten op AOW zorgt voor betere huizenmarkt

Niet korten op AOW zorgt voor betere huizenmarkt

Het aantal AOW gerechtigden blijft stijgen. Van de 18 miljoen mensen in Nederland zijn er nu 3.578.513 (bijna 20%) AOW-gerechtigd. In de laatste jaar zijn daar 7.037 bijgekomen. Van het totaal ontvangt 71.127 een aanvullende inkomensondersteuning.

Cijfers over AOW-gerechtigden

Hieronder nog wat overige cijfers:

  • 2.238.659 personen (62,6%) ontvangen een samenwonendepensioen
  • 1.339.854 personen (37,4%) ontvangen een alleenstaandenpensioen
  • 71,7% van de AOW-gerechtigden is jonger dan 80 jaar
  • 53,4% zijn vrouwen en 46,6% zijn mannen
  • Ongeveer 3,2 miljoen AOW-gerechtigden wonen in Nederland
  • 330.433 (9,2%) van de AOW-gerechtigden wonen in het buitenland

Bijna 20% van de Nederlanders geniet van hun pensioen. De komende jaren is de verwachting dat dit aantal nog met minimaal 30% toeneemt. Ook het aantal mensen met een onvolledige AOW uitkering zal toenemen.

Alleenstaande ouderen laten samenwonen

Aanvullende inkomensondersteuning voor AOW-ers

De aanvullende inkomensondersteuning wordt uitgekeerd als er sprake is van een onvolledig pensioen die onder het bestaansminimum komt. Deze mensen hebben dan recht op een Aanvullende Inkomensvoorziening voor Ouderen (AIO).

Levensverwachting 65-jarige

De levensverwachting van 65-jarigen zal 20,89 jaar zijn in 2029, verwacht het CBS. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen.

Geschikte woningen voor ouderen

Bovenstaande cijfers zeggen voldoende. Het wordt echt tijd om eens goed naar deze grote groep mensen te kijken. Het is dan ook verstandig om de komende jaren voor deze groep ouderen geschikte woningen te bouwen. Deze moeten betaalbaar zijn en zoals ik al eerder heb beschreven aangepast aan de eventuele gebreken die gaan komen.

Alleenstaande AOW-ers

Opvallend is het aantal alleenstaande AOWers. Dit heeft ook te maken dat als twee alleenstaande AOW-ers samen gaan wonen zij gekort worden op hun AOW uitkering. Een alleenstaande AOW-er ontvangt jaarlijks 18.400 euro bruto per jaar. Bij samenwonenden is dit bedrag 12.600 euro per persoon. Het inkomen wordt dus met 33% gekort.

Laat ze ongestraft samenwonen!

Het wordt tijd dat het kabinet hier eens anders naar gaat kijken. Zorg dat ouderen samen gaan wonen, straf samenwonen niet af met een korting op de AOW! Als twee AOW-ers allebei een koopwoning hebben, dan kunnen deze verkocht worden aan jonge gezinnen. Goed voor de huizenmarkt!

Samen fijner dan alleen

Dan kunnen de twee ouderen (partners, maar ook twee vrienden of vriendinnen) samen naar een leuk betaalbaar appartement waar ze alles hebben om lekker te kunnen genieten van het leven. Of denk eens aan een groepje ouderen die samen in één huis gaan wonen – dat is toch veel fijner dan alleen?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek