Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Pensioenen: de basics

Welke pensioenregelingen zijn er?

Welke pensioenregelingen zijn er?

Wie ieder jaar zijn pensioen controleert zal constateren dat de toekomstige pensioenuitkering steeds lager wordt als het inkomen gelijk blijft. De afgelopen tien jaar is er veel veranderd in pensioenland. Dit heeft te maken dat de pensioenregeling bij de werkgevers veranderd zijn. In wezen zijn er drie soorten pensioenregelingen in Nederland, namelijk:

  • Eindloonregeling
  • Middelloonregeling
  • Premieregeling

Eindloonregeling

De beste pensioenregeling is de eindloonregeling. Een werknemer bouwt dan een pensioen op van 70% van zijn laatst verdiende inkomen. Bij een stijgend inkomen was deze regeling te duur voor de werkgever. Deze moest namelijk bij iedere loonsverhoging ook alle voorgaande jaren een pensioen inkopen van 70% van het laatst verdiende inkomen.

Middelloonregeling

Bij de middelloonregeling wordt er 70% van het inkomen opgebouwd. Bij een loonsverhoging blijft deze 70% van toepassing. Echter de werkgever hoeft de voorgaande jaren niet in te kopen. Bij een stijgend inkomen is het opgebouwde pensioen dus (ruim) minder dan 70% van het laatst verdiende inkomen. In werkelijkheid bleek ook deze pensioenregeling voor veel werkgevers te duur te zijn.

Premieregeling

Bij de (beschikbare) premieregeling wordt er vooraf afgesproken hoeveel premie er wordt betaald om het pensioen op te bouwen. De betaalde premie is dus niet afhankelijk van de hoogte van het inkomen. De werkgever heeft nu als voordeel dat deze zelf kan bepalen hoeveel premie hij jaarlijks kwijt is voor de pensioenen van de werknemers. Het grote nadeel voor de werknemer is dat bij een “lage” premie er een laag pensioen wordt opgebouwd. Bovendien wordt de premie ook nog eens belegd dus er is helemaal geen garantie betreffende de pensioenuitkering.

Voor alle pensioenfondsen is er nog een ander probleem. Zij moeten een minimaal vermogen achter de hand houden om de toekomstige pensioenen uit te kunnen keren. Bovendien is de actuele rente van toepassing voor de waardering. Hoe lager de rente, hoe hoger de verplichting (meer geld). Deze verplichting heeft er voor gezorgd dat veel pensioenfondsen een mindere dekking hebben gehad van 100%. Dit betekent weer dat de toekomstige pensioenen niet allemaal uitgekeerd kunnen worden. Een maatregel is dan om de pensioenuitkering te verlagen of de pensioenpremies te verhogen om wel aan die 100% te kunnen komen. Al met al verkeren veel pensioenfondsen in “zwaar weer”.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek