Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Beleggen of gokken

Binaire opties en cryptovaluta te verleidelijk voor studenten?

Binaire opties en cryptovaluta te verleidelijk voor studenten?

Vorige maand een artikel in het AD over riskante digitale beleggingen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM)wil een verbod op dit soort beleggingen waaronder de cryptovaluta en binaire opties.

Cryptovaluta zoals bitcoin verbieden?

Over de cryptovaluta zoals de Bitcoin is genoeg geschreven. Deze kunnen niet verboden worden. Echter als er gespeculeerd kan worden op koersstijgingen / dalingen (soort opties) dan kan de AFM wel ingrijpen. Hetzelfde is aan de orde bij binaire opties.

De AFM waarschuwt ook voor andere exotische producten die via internet worden aangeboden, zoals binaire opties. Daarmee gokt een belegger dat bijvoorbeeld de koers van een aandeel Shell stijgt of daalt. Gokt hij goed, dan krijgt hij zijn inleg terug plus (bijvoorbeeld) 80 procent winst. Gokt hij verkeerd, dan raakt hij zijn hele inleg kwijt: een verlies van 100 procent. Doordat de winst relatief lager is dan het verlies, gaat een belegger die vaker binaire opties koopt bijna altijd het schip in.

,,Het onderscheid tussen financiële producten en gokken vervaagt”, zegt Van Vroonhoven. ,,Maar beleggingsproducten zijn geen games en de bitcoin is geen spelletje. Mijn zorg is dat met name de jongere generatie, die hiermee opgroeit, het verschil niet meer ziet.”

Studenten verleid tot gokken met geleend geld

Ik heb al eerder blog geschreven dat ik verwacht dat vooral studenten met hun studieschuld geld gaan “gokken”. Het is moeilijk vooraf de gevaren in te zien. Het is natuurlijk heel erg aantrekkelijk om in zeer korte tijd (flink) geld te winnen / verdienen. Het is dan ook goed dat de koers van de Bitcoin in een zeer korte tijd flink is gedaald. Ook ouders zullen hun (studerende) kinderen moeten waarschuwen voor de gevaren van dit soort constructies. Ook zullen zij heel duidelijk moeten zijn dat er met geleend geld niet belegd / gegokt moet worden. De kans om alles te verliezen is groter dan veel geld te winnen.

Als het kabinet slim is, verhogen zij de rente op de studieschulden. Deze rente is nu bijna nihil waardoor het zeer aantrekkelijk is om 100% te lenen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek