Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 6 maart 2018, 09:31 - Jos Koets
#beleggen

Vorige maand een artikel in het AD over riskante digitale beleggingen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM)wil een verbod op dit soort beleggingen waaronder de cryptovaluta en binaire opties.

Cryptovaluta zoals bitcoin verbieden?

Over de cryptovaluta zoals de Bitcoin is genoeg geschreven. Deze kunnen niet verboden worden. Echter als er gespeculeerd kan worden op koersstijgingen / dalingen (soort opties) dan kan de AFM wel ingrijpen. Hetzelfde is aan de orde bij binaire opties.

De AFM waarschuwt ook voor andere exotische producten die via internet worden aangeboden, zoals binaire opties. Daarmee gokt een belegger dat bijvoorbeeld de koers van een aandeel Shell stijgt of daalt. Gokt hij goed, dan krijgt hij zijn inleg terug plus (bijvoorbeeld) 80 procent winst. Gokt hij verkeerd, dan raakt hij zijn hele inleg kwijt: een verlies van 100 procent. Doordat de winst relatief lager is dan het verlies, gaat een belegger die vaker binaire opties koopt bijna altijd het schip in.

,,Het onderscheid tussen financiële producten en gokken vervaagt'', zegt Van Vroonhoven. ,,Maar beleggingsproducten zijn geen games en de bitcoin is geen spelletje. Mijn zorg is dat met name de jongere generatie, die hiermee opgroeit, het verschil niet meer ziet.''

Studenten verleid tot gokken met geleend geld

Ik heb al eerder blog geschreven dat ik verwacht dat vooral studenten met hun studieschuld geld gaan “gokken”. Het is moeilijk vooraf de gevaren in te zien. Het is natuurlijk heel erg aantrekkelijk om in zeer korte tijd (flink) geld te winnen / verdienen. Het is dan ook goed dat de koers van de Bitcoin in een zeer korte tijd flink is gedaald. Ook ouders zullen hun (studerende) kinderen moeten waarschuwen voor de gevaren van dit soort constructies. Ook zullen zij heel duidelijk moeten zijn dat er met geleend geld niet belegd / gegokt moet worden. De kans om alles te verliezen is groter dan veel geld te winnen.

Als het kabinet slim is, verhogen zij de rente op de studieschulden. Deze rente is nu bijna nihil waardoor het zeer aantrekkelijk is om 100% te lenen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.