Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huurders willen kopen

Woning kopen echter vaak niet mogelijk

Woning kopen echter vaak niet mogelijk

Vorige week een artikel in de Telegraaf over huurders: Huurder zit muurvast. In het artikel stonden verschillende opvallende uitspraken, namelijk:

  • Bijna 75% van de starter wil kopen
  • Slechts 15% van de huurder is tevreden met zijn / haar huurwoning
  • Huurders vinden dat zij teveel betalen
  • Geen tot weinig beschikbare koopwoningen
  • 67% van de huizenbezitters is tevreden met zijn koopwoning
  • 85% van de huurders wil weg uit hun te dure huurwoning maar kunnen niet sparen

Huurders niet tevreden met huurwoning

Huurders zijn over het algemeen dus niet tevreden over hun huurwoning. Zij vinden de huur te hoog, waardoor zij geen kans zien om te sparen. Dit spaarbedrag is weer nodig om een huis te kopen. Vanaf dit jaar moeten alle kosten koper (gemiddeld 5%) uit eigen zak betaald worden. Bij een koopsom van 200.000 euro is dit toch een bedrag van 10.000 euro.

Te weinig beschikbare koopwoningen

Huurders die wel spaargeld hebben, komen er achter dat het vinden van een leuke koopwoning heel moeilijk is. Het aantal beschikbare koopwoningen is zo klein dat er feitelijk geen keuze is. Het nadeel is dan dat de prijzen verder stijgen en dat deze koopwoningen vaak boven de vraagprijs worden gekocht. Gevolg is wel dat er meer eigen middelen beschikbaar moet zijn om het verschil tussen de (hogere) koopprijs en de taxatiewaarde te kunnen betalen.

Aan de andere kant zijn veel huizenbezitters juist wel tevreden over hun koopwoning. Dit betekent weer dat zij dus niet snel willen gaan verhuizen. Het aantal te koop staande woningen zal hierdoor niet stijgen. Er is sprake van een cirkel die doorbroken moet worden. Zolang de cirkel in stand blijft, zullen veel huurders gedwongen moeten blijven huren.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Bas van woensdag april 4, 2018 11:18
    De cirkel kan mijn inziens alleen doorbroken worden als de huren lager worden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek