Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 3 april 2018, 09:47 - Jos Koets
#huizenmarkt

Vorige week een artikel in de Telegraaf over huurders: Huurder zit muurvast. In het artikel stonden verschillende opvallende uitspraken, namelijk:

  • Bijna 75% van de starter wil kopen
  • Slechts 15% van de huurder is tevreden met zijn / haar huurwoning
  • Huurders vinden dat zij teveel betalen
  • Geen tot weinig beschikbare koopwoningen
  • 67% van de huizenbezitters is tevreden met zijn koopwoning
  • 85% van de huurders wil weg uit hun te dure huurwoning maar kunnen niet sparen

Huurders niet tevreden met huurwoning

Huurders zijn over het algemeen dus niet tevreden over hun huurwoning. Zij vinden de huur te hoog, waardoor zij geen kans zien om te sparen. Dit spaarbedrag is weer nodig om een huis te kopen. Vanaf dit jaar moeten alle kosten koper (gemiddeld 5%) uit eigen zak betaald worden. Bij een koopsom van 200.000 euro is dit toch een bedrag van 10.000 euro.

Te weinig beschikbare koopwoningen

Huurders die wel spaargeld hebben, komen er achter dat het vinden van een leuke koopwoning heel moeilijk is. Het aantal beschikbare koopwoningen is zo klein dat er feitelijk geen keuze is. Het nadeel is dan dat de prijzen verder stijgen en dat deze koopwoningen vaak boven de vraagprijs worden gekocht. Gevolg is wel dat er meer eigen middelen beschikbaar moet zijn om het verschil tussen de (hogere) koopprijs en de taxatiewaarde te kunnen betalen.

Aan de andere kant zijn veel huizenbezitters juist wel tevreden over hun koopwoning. Dit betekent weer dat zij dus niet snel willen gaan verhuizen. Het aantal te koop staande woningen zal hierdoor niet stijgen. Er is sprake van een cirkel die doorbroken moet worden. Zolang de cirkel in stand blijft, zullen veel huurders gedwongen moeten blijven huren.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.