Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgwekkend hoge studieschulden in nieuwste cijfers over lenen

Studieleningen rijzen de pan uit: goedkoop lenen flink benut

Studieleningen rijzen de pan uit: goedkoop lenen flink benut

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is onlangs met cijfers gekomen over de schulden van huishoudens. Hieronder een korte opsomming van deze cijfers.

Schulden van huishoudens in Nederland

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in 2017 steeg met 1,5%. De inkomens stegen voor het vierde jaar op rij. Wel is de reële groei lager dan in 2016 vanwege de hogere inflatie. Andere cijfers: in 2017…

  • …stegen de schulden van huishoudens met 9,5 miljard.
  • …stegen de studieschulden met 2,8 miljard tot 29,7 miljard.
  • …steeg de totale hypotheekschuld met 8,2 miljard tot 672 miljard.

In de afgelopen 10 jaar steeg de hypotheekschuld gemiddeld met 8,7 miljard per jaar. De hypotheekschuld t.o.v. het bbp daalt van 104% in 2012 tot 92% ultimo 2017.

Opvallend toegenomen studieschulden

Wat mij opvalt in deze cijfers zijn de studieschulden. Deze zijn 2,8 miljard toegenomen. De verklaring is makkelijk gegeven want dat is namelijk het nieuwe studieleenstelsel en de zeer lage rente voor het terugbetalen van de studieschuld. Studenten maken dus goed gebruik van het nieuwe leenstelsel. Zij lenen veel en de vraag is nu of zij dit leenbedrag opmaken of sparen. Ik hoop dat dit laatste aan de orde is, want dan kan een afgestudeerde student die werkt een huis kopen. De studieschuld zorgt wel voor een lagere maximale hypotheek maar met het gespaarde bedrag kunnen wel de kosten koper van de woning worden betaald.

Studielening opgemaakt? Huren of ouders lief aankijken!

De “domme” studenten die nu lekker genieten van de studielening en dus niets overhouden, mogen na hun studie eerst gaan huren. Kopen zal voor hen niet aan de orde zijn, daar zij eerst moeten gaan sparen om de kosten koper te kunnen betalen. Of zij moeten hun ouders lief aankijken of deze de helpende hand wil toesteken. In ieder geval is het verstandig om nu alvast slimme stappen te ondernemen om daar later van te kunnen profiteren.

Enorme hypotheekschuld… 

Tot slot nog even de hypotheekschuld van 672 miljard. Dit is een enorm bedrag, maar daar tegenover staat de waarde van de woningen en ook nog verpande polissen die tot uitkering komen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek