HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgwekkend hoge studieschulden in nieuwste cijfers over lenen

Studieleningen rijzen de pan uit: goedkoop lenen flink benut

Studieleningen rijzen de pan uit: goedkoop lenen flink benut

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is onlangs met cijfers gekomen over de schulden van huishoudens. Hieronder een korte opsomming van deze cijfers.

Schulden van huishoudens in Nederland

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in 2017 steeg met 1,5%. De inkomens stegen voor het vierde jaar op rij. Wel is de reële groei lager dan in 2016 vanwege de hogere inflatie. Andere cijfers: in 2017…

  • …stegen de schulden van huishoudens met 9,5 miljard.
  • …stegen de studieschulden met 2,8 miljard tot 29,7 miljard.
  • …steeg de totale hypotheekschuld met 8,2 miljard tot 672 miljard.

In de afgelopen 10 jaar steeg de hypotheekschuld gemiddeld met 8,7 miljard per jaar. De hypotheekschuld t.o.v. het bbp daalt van 104% in 2012 tot 92% ultimo 2017.

Opvallend toegenomen studieschulden

Wat mij opvalt in deze cijfers zijn de studieschulden. Deze zijn 2,8 miljard toegenomen. De verklaring is makkelijk gegeven want dat is namelijk het nieuwe studieleenstelsel en de zeer lage rente voor het terugbetalen van de studieschuld. Studenten maken dus goed gebruik van het nieuwe leenstelsel. Zij lenen veel en de vraag is nu of zij dit leenbedrag opmaken of sparen. Ik hoop dat dit laatste aan de orde is, want dan kan een afgestudeerde student die werkt een huis kopen. De studieschuld zorgt wel voor een lagere maximale hypotheek maar met het gespaarde bedrag kunnen wel de kosten koper van de woning worden betaald.

Studielening opgemaakt? Huren of ouders lief aankijken!

De “domme” studenten die nu lekker genieten van de studielening en dus niets overhouden, mogen na hun studie eerst gaan huren. Kopen zal voor hen niet aan de orde zijn, daar zij eerst moeten gaan sparen om de kosten koper te kunnen betalen. Of zij moeten hun ouders lief aankijken of deze de helpende hand wil toesteken. In ieder geval is het verstandig om nu alvast slimme stappen te ondernemen om daar later van te kunnen profiteren.

Enorme hypotheekschuld… 

Tot slot nog even de hypotheekschuld van 672 miljard. Dit is een enorm bedrag, maar daar tegenover staat de waarde van de woningen en ook nog verpande polissen die tot uitkering komen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen