Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Leugentje dividendbelasting niet uit te leggen

Gebrek aan vertrouwen in politiek is logisch

Gebrek aan vertrouwen in politiek is logisch

Een leugentje om bestwil of is er toch meer aan de hand in Den Haag? De gemoederen zijn vorige week hoog opgelopen over het onderwerp dividendbelasting.

Wat is er nou met die dividendbelasting?

Wat is er precies aan de hand?

Bedrijven betalen meestal jaarlijks een winstuitkering, oftewel dividend, aan aandeelhouders. Nu is het nog zo dat ze van dat bedrag 15 procent moeten inhouden en aan de Belastingdienst moeten betalen. De aandeelhouders die in Nederland belasting betalen, kunnen die 15 procent vervolgens weer terugkrijgen bij de aangifte van hun inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Maar als je in Nederland geen belasting betaalt, kun je in veel gevallen die dividendbelasting ook niet terugkrijgen. Het gaat dan om particuliere beleggers, pensioenfondsen en beleggingsfondsen uit het buitenland. Al met al betalen buitenlandse beleggers nu zo’n 1,4 miljard euro dividendbelasting per jaar. Als die wordt afgeschaft, gaan zij er dus zo’n 1,4 miljard op vooruit en kost het de schatkist datzelfde bedrag.

Iets afschaffen is niet erg, maar wel als dit niet op een “eerlijke manier” gaat. Ten eerste is 1,4 miljard euro een hoop geld. Door dit even in de prullenbak te deponeren, moet je daarvoor toch een goede reden hebben. Deze reden lijkt simpel, namelijk werkgelegenheid doordat meer buitenlandse bedrijven zich in Nederland gaan vestigen. Ik kom dan direct met het volgende spreekwoord: “van achteren kijk je de koe in de kont”.

Afschaffing dividendbelasting niet uit te leggen

De heren in Den Haag die voorstander zijn voor afschaffing kunnen dit ook niet goed uitleggen. Dit is dus ook logisch want het is niet uit te leggen. Achteraf kan pas worden bekeken / berekend of deze stap een juiste is geweest of niet. Hierbij is het niet netjes dat er geen open kaart is gespeeld. Lekker schijnheilig iets plannen en dan blijven verkondigen dat er vooraf geen afspraken zijn gemaakt. Het leugentje om bestwil is steeds vaker aan de orde in Den Haag. Het gevolg is wel dat het vertrouwen steeds minder wordt betreffende de heren en dames in Den Haag. Laat ik dan maar afsluiten met: Eigen schuld dikke bult.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek