Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 30 april 2018, 15:14 - Jos Koets
#belasting

Een leugentje om bestwil of is er toch meer aan de hand in Den Haag? De gemoederen zijn vorige week hoog opgelopen over het onderwerp dividendbelasting.

Wat is er nou met die dividendbelasting?

Wat is er precies aan de hand?

Bedrijven betalen meestal jaarlijks een winstuitkering, oftewel dividend, aan aandeelhouders. Nu is het nog zo dat ze van dat bedrag 15 procent moeten inhouden en aan de Belastingdienst moeten betalen. De aandeelhouders die in Nederland belasting betalen, kunnen die 15 procent vervolgens weer terugkrijgen bij de aangifte van hun inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Maar als je in Nederland geen belasting betaalt, kun je in veel gevallen die dividendbelasting ook niet terugkrijgen. Het gaat dan om particuliere beleggers, pensioenfondsen en beleggingsfondsen uit het buitenland. Al met al betalen buitenlandse beleggers nu zo'n 1,4 miljard euro dividendbelasting per jaar. Als die wordt afgeschaft, gaan zij er dus zo'n 1,4 miljard op vooruit en kost het de schatkist datzelfde bedrag.

Iets afschaffen is niet erg, maar wel als dit niet op een “eerlijke manier” gaat. Ten eerste is 1,4 miljard euro een hoop geld. Door dit even in de prullenbak te deponeren, moet je daarvoor toch een goede reden hebben. Deze reden lijkt simpel, namelijk werkgelegenheid doordat meer buitenlandse bedrijven zich in Nederland gaan vestigen. Ik kom dan direct met het volgende spreekwoord: "van achteren kijk je de koe in de kont".

Afschaffing dividendbelasting niet uit te leggen

De heren in Den Haag die voorstander zijn voor afschaffing kunnen dit ook niet goed uitleggen. Dit is dus ook logisch want het is niet uit te leggen. Achteraf kan pas worden bekeken / berekend of deze stap een juiste is geweest of niet. Hierbij is het niet netjes dat er geen open kaart is gespeeld. Lekker schijnheilig iets plannen en dan blijven verkondigen dat er vooraf geen afspraken zijn gemaakt. Het leugentje om bestwil is steeds vaker aan de orde in Den Haag. Het gevolg is wel dat het vertrouwen steeds minder wordt betreffende de heren en dames in Den Haag. Laat ik dan maar afsluiten met: Eigen schuld dikke bult.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.