HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Pinnen buiten eurozone verraderlijk

Consumentenbond waarschuwt voor ongemerkt hoge wisselkoers

Consumentenbond waarschuwt voor ongemerkt hoge wisselkoers

De Consumentenbond waarschuwt vakantiegangers voor pinnen in niet-Eurolanden. Daarvoor betalen consumenten soms ongemerkt veel meer dan nodig.

Pinnen in niet-Eurolanden

Het probleem van pinnen in het buitenland zit niet in de bankkosten. De bank rekent wel kosten, maar die zijn te overzien. Afhankelijk van de manier van geld opnemen kunnen er echter ongemerkt ook andere kosten in rekening gebracht worden.

Dynamic Currence Conversion DCC

Het gaat om de omrekenservice Dynamic Currence Conversion (DCC). Die wordt vaak aangeboden op geldautomaten bij banken, hotels en winkels. De klant kan daarbij kiezen voor lokale valuta (withdrawal without conversion) of voor opnemen in Euro’s (with conversion).

With or without conversion

Bij de laatste methode kiest men een bedrag in euro’s dat door de DCC-aanbieder omgerekend wordt naar lokale valuta. Dat levert die aanbieder geld op, en ook de partij waar de geldautomaat staat. Dit speelt niet bij opnemen ‘without conversion’ – daar rekent de eigen bank het bedrag om in euro’s en brengt kosten in rekening. De DCC-aanbieder gebruikt bij het omrekenen echter een koersopslag die voor de consument onzichtbaar is.

Een geldopname met DCC is – blijkt uit een onderzoek van de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest – maar liefst 2,6% tot 12% duurder dan zonder. De kosten zijn het meest extreem in Polen, Hongarije en Tsjechië.

Consumentenbond: dit is misleidend

Bart Combée – de directeur van de Consumentenbond – zegt hierover: ‘Dit alles gebeurt heel ondoorzichtig. Als klant heb je geen idee dat je die hogere opslag betaalt als je in euro’s betaalt of opneemt. Sterker nog, de consument wordt bewust op het verkeerde been gezet. Bij sommige betaalautomaten staan bij de DCC-optie teksten als ‘0% commission’ of is de DCC-optie in groene letters weergegeven. Dat is misleidend.’

Verbod op DCC

De overkoepelende Europese consumentenorganisatie BEUC – waar ook de Consumentenbond bij is aangesloten – wil een verbod op DCC.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen