Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Pinnen buiten eurozone verraderlijk

Consumentenbond waarschuwt voor ongemerkt hoge wisselkoers

Consumentenbond waarschuwt voor ongemerkt hoge wisselkoers

De Consumentenbond waarschuwt vakantiegangers voor pinnen in niet-Eurolanden. Daarvoor betalen consumenten soms ongemerkt veel meer dan nodig.

Pinnen in niet-Eurolanden

Het probleem van pinnen in het buitenland zit niet in de bankkosten. De bank rekent wel kosten, maar die zijn te overzien. Afhankelijk van de manier van geld opnemen kunnen er echter ongemerkt ook andere kosten in rekening gebracht worden.

Dynamic Currence Conversion DCC

Het gaat om de omrekenservice Dynamic Currence Conversion (DCC). Die wordt vaak aangeboden op geldautomaten bij banken, hotels en winkels. De klant kan daarbij kiezen voor lokale valuta (withdrawal without conversion) of voor opnemen in Euro’s (with conversion).

With or without conversion

Bij de laatste methode kiest men een bedrag in euro’s dat door de DCC-aanbieder omgerekend wordt naar lokale valuta. Dat levert die aanbieder geld op, en ook de partij waar de geldautomaat staat. Dit speelt niet bij opnemen ‘without conversion’ – daar rekent de eigen bank het bedrag om in euro’s en brengt kosten in rekening. De DCC-aanbieder gebruikt bij het omrekenen echter een koersopslag die voor de consument onzichtbaar is.

Een geldopname met DCC is – blijkt uit een onderzoek van de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest – maar liefst 2,6% tot 12% duurder dan zonder. De kosten zijn het meest extreem in Polen, Hongarije en Tsjechië.

Consumentenbond: dit is misleidend

Bart Combée – de directeur van de Consumentenbond – zegt hierover: ‘Dit alles gebeurt heel ondoorzichtig. Als klant heb je geen idee dat je die hogere opslag betaalt als je in euro’s betaalt of opneemt. Sterker nog, de consument wordt bewust op het verkeerde been gezet. Bij sommige betaalautomaten staan bij de DCC-optie teksten als ‘0% commission’ of is de DCC-optie in groene letters weergegeven. Dat is misleidend.’

Verbod op DCC

De overkoepelende Europese consumentenorganisatie BEUC – waar ook de Consumentenbond bij is aangesloten – wil een verbod op DCC.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek