Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Belangrijke overwinning voor flitskrediet-bestrijder

Rechter stelt dat kosten garantstelling wel onder maximum tarief vallen

Rechter stelt dat kosten garantstelling wel onder maximum tarief vallen

De rechtbank in Rotterdam heeft een uitspraak gedaan ten nadelen van de aanbieders van flitskredieten: extra kosten voor een ‘garantstelling’ mogen niet meer in rekening gebracht worden.

Stilte bij Ferratum

Het was een tijd stil rondom de flitskredieten. Dit zijn kleine leningen die heel snel geregeld worden maar tegen torenhoge kosten. Voorheen werd er een woekerrente in rekening gebracht, maar sinds deze minileningen onder de maximale rente vallen lukt dat niet meer. Vervolgens zochten de aanbieders van deze leenvorm andere wegen. Ze vestigden zich formeel in het buitenland, waardoor ze niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen.

Maximale wettelijke rente en kosten garantstelling

Qua rentepercentages houden ze zich aan de maximale wettelijke rente van 14%. Daarnaast worden er echter allerlei kosten in rekening gebracht, waardoor de werkelijke tarieven veel hoger liggen. De toezichthouder krijgt hier echter geen vat op omdat die kosten niet verplicht zijn om te maken. De belangrijkste kostenpost gaat om een garantstelling.

Gerhard Borgert strijdt tegen flitskredieten

Nu heeft flitskrediet bestrijder Gerhard Borgert met een consument een rechtszaak aangespannen tegen Loanrider, een relatief kleine aanbieder van flitskredieten. Veel groter is Ferratum – die gaat op dezelfde manier te werk. De rechter heeft bepaald dat de totale kosten van een flitskrediet – inclusief de kosten van de garantstelling – wel degelijk binnen het maximum tarief moeten vallen. Bij de consument in kwestie was er sprake van 314% aan kosten: er werd € 350 geleend voor een maand – de kosten voor de garantstelling waren € 87,50.

Aanbieders van flitskredieten uitgespeeld in Nederland

Loanrider stelde dat de kosten van de garantstelling niet meegeteld moeten worden, omdat het niet verplicht is die af te sluiten bij de dure commerciële partij. Ook iemand uit de eigen omgeving kan garant staan voor de terugbetaling van het flitskrediet. De rechter denkt daar anders over: ‘Die persoonlijke garantsteller is een alternatief ‘voor de vorm’. Als een consument in zijn persoonlijke omgeving iemand heeft die voor een bepaald bedrag garant wil staan, kan hij dat bedrag net zo goed van die persoon lenen’. Het lijkt erop dat de aanbieders van flitskredieten hiermee uitgespeeld zijn in Nederland – hoger beroep is niet mogelijk vanwege de kleine vordering.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek