Search
Close this search box.

VEH: Helft banken werkt niet mee aan verduurzamen woning

Extra geld lenen voor energiebesparing lukt vaak niet

Extra geld lenen voor energiebesparing lukt vaak niet

Volgens de hypotheekregels voor de hypotheekrenteaftrek mag een huizenbezitter 106% van de waarde van zijn woning aan hypotheek hebben, als het bedrag boven de 100% gebruikt wordt voor verduurzaming van het huis. In de praktijk blijken veel banken hier niet aan mee te werken, heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) ondervonden.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

106% lenen met hypotheekrenteaftrek

De overheid wil graag stimuleren dat woningeigenaren hun huis energiezuiniger maken. Daarom is de mogelijkheid gecreëerd om meer dan de 100% (tot 106%) van de waarde van de woning te lenen met het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Onderzoek bij 31 banken

VEH ging bij 31 geldverstrekkers na of ze die hypotheken ook werkelijk willen verstrekken. De uitkomst: 25% van de  banken zegt simpelweg ‘nee’, terwijl nog eens een kleine 30% het extra geld wel wil uitlenen – maar dan met een renteopslag. Die hogere rente moet dan betaald worden over het hele hypotheekbedrag.

Niet meewerken of hogere hypotheekrente

De 8 banken die gewoon niet meedoen aan meer lenen voor verduurzaming zijn ING, Aegon, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank. Van de banken die een hogere rente in rekening brengen heeft SNS de hoogste renteopslag: 0,55% bovenop de normale rente.

Wel meer hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Banken die wel geld willen lenen voor energiebesparende maatregelen – en dan zonder extra rente – zijn bijvoorbeeld Rabobank, ABN Amro, Nationale Nederlanden en ASR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek