HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

VEH: Helft banken werkt niet mee aan verduurzamen woning

Extra geld lenen voor energiebesparing lukt vaak niet

Extra geld lenen voor energiebesparing lukt vaak niet

Volgens de hypotheekregels voor de hypotheekrenteaftrek mag een huizenbezitter 106% van de waarde van zijn woning aan hypotheek hebben, als het bedrag boven de 100% gebruikt wordt voor verduurzaming van het huis. In de praktijk blijken veel banken hier niet aan mee te werken, heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) ondervonden.

106% lenen met hypotheekrenteaftrek

De overheid wil graag stimuleren dat woningeigenaren hun huis energiezuiniger maken. Daarom is de mogelijkheid gecreëerd om meer dan de 100% (tot 106%) van de waarde van de woning te lenen met het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Onderzoek bij 31 banken

VEH ging bij 31 geldverstrekkers na of ze die hypotheken ook werkelijk willen verstrekken. De uitkomst: 25% van de  banken zegt simpelweg ‘nee’, terwijl nog eens een kleine 30% het extra geld wel wil uitlenen – maar dan met een renteopslag. Die hogere rente moet dan betaald worden over het hele hypotheekbedrag.

Niet meewerken of hogere hypotheekrente

De 8 banken die gewoon niet meedoen aan meer lenen voor verduurzaming zijn ING, Aegon, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank. Van de banken die een hogere rente in rekening brengen heeft SNS de hoogste renteopslag: 0,55% bovenop de normale rente.

Wel meer hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Banken die wel geld willen lenen voor energiebesparende maatregelen – en dan zonder extra rente – zijn bijvoorbeeld Rabobank, ABN Amro, Nationale Nederlanden en ASR.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen