Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nederlander heeft relatief weinig spaargeld

Vrij beschikbaar vermogen ligt lager dan gemiddeld in Europa

Vrij beschikbaar vermogen ligt lager dan gemiddeld in Europa

In vergelijking met andere Europese landen hebben we in Nederland weinig vrij beschikbaar spaargeld. Dat meldt het economisch bureau van Rabobank in haar meest recente rapport.

Beste spaarders van de wereld?

Dat klinkt wellicht vreemd, omdat we altijd overal lezen dat Nederland zo’n spaarland is. Dat is ook niet veranderd – ons vermogen zit echter vooral in een enorme pensioenpot en in onze eigen woningen.

Vrij beschikbaar spaargeld laag

Rabobank heeft op een rij gezet hoeveel vrij beschikbaar vermogen we gemiddeld tot onze beschikking hebben: liquide vermogen op spaarrekeningen, in aandelen en andere beleggingen. Daarbij komt Nederland uit onder het gemiddelde in de Eurozone.

Vrije ruimte om te sparen beperkt

Alhoewel ons inkomen in Nederland tot de top van Europa behoort, hebben we toch relatief weinig ruimte voor vrije besparingen. Dat komt o.a. doordat er veel collectieve voorzieningen zijn, de belastingdruk hoog is en we relatief hoge woonlasten hebben in ons land.

Liquide middelen wel belangrijk

We hebben dus in Nederland relatief weinig vrij beschikbaar geld. Nibud gaf onlangs aan dat 20% van de Nederlanders zelfs helemaal geen spaargeld heeft. Dat is zorgelijk: liquide middelen zijn belangrijk om tegenvallers in uitgaven of inkomsten op te kunnen vangen.

Waar levert uw spaargeld de hoogste spaarrente op? Vergelijk de rentes!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek