Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prijzen stijgen harder

Grootste stijging in bijna 5 jaar

Grootste stijging in bijna 5 jaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de ConsumentenPrijsIndex (CPI) voor juli 2018 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de prijzen afgelopen maand 2,1% hoger lagen dan in juli 2017. Dat was de grootste prijsstijging sinds september 2013.

CPI lang niet boven 2% geweest

De ConsumentenPrijsIndex is een belangrijke graadmeter voor de inflatie. In mei en juni stond deze nog op 1,7% – de 2,1% van juli is dus een forse toename. In de tijd na september 2013 was de CPI niet meer boven de 2% geweest.

Huurstijging als boosdoener

De voornaamste oorzaak van het gestegen prijsniveau ligt bij de woninghuren. De meeste huren worden ieder jaar in juli verhoogd – zo ook dit jaar. In juli 2018 vielen ze gemiddeld 2,3% hoger uit dan een jaar eerder. Vorig jaar bedroeg de huurstijging 1,6%.

Naast de huren waren ook electriciteit en aardgas duurder dan vorig jaar.

Lager dan Europees gemiddelde

Als we de prijsstijging in ons land in Europees licht zetten, zien we dat de prijzen hier minder stijgen dan gemiddeld. Daarvoor wordt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) gebruikt, die voor Nederland uitkwam op 1,9% in juli (1,7% in juni). Gemiddeld voor de eurozone was dat afgelopen maand 2,1% (in juni 2,0%)

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek