Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Mooie cijfers in prognoses CPB

Economische groei, betere koopkracht, lagere werkloosheid

Economische groei, betere koopkracht, lagere werkloosheid

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft nieuwe ramingen gepubliceerd over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Het nieuws is positief: de economie van ons land bloeit.

Groei met risico’s door internationale ontwikkelingen

Voor 2018 voorspelt het CPB een groei van 2,8% en voor 2019 2,5%. Dat is wel iets minder dan de voorspellingen in juni, toen de prognoses op 2,9% en 2,7% uitkwamen. Ze noemen wat risico’s, zoals de handelsconflicten die kunnen uitlopen in een handelsoorlog. Het conflict tussen de VS en Turkije, een eventuele harde Brexit en het economische beleid in Italië kunnen problemen veroorzaken.

Koopkracht voor de meeste mensen beter

Volgens het CPB zal 93% van de huishoudens er in het komende jaar op vooruit gaan. Dat komt vooral door de fiscale maatregelen uit het Regeerakkoord. Alleen bij een deel van de mensen met een laag inkomen zal de koopkracht dalen, denkt het CPB. 

Goede groei, lagere werkloosheid, hogere inflatie

De economie zal volgens de experts blijven groeien in een bovengemiddeld tempo. De werkloosheid zal verder dalen naar een historisch laag niveau van 3,5% in 2019. De inflatie neemt in de ramingen van het CPB – vooral door een hoger btw-tarief – iets sterker toe: 1,6% in 2018 en 2,4% in 2019.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek