Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 17 augustus 2018, 12:42
#economie

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft nieuwe ramingen gepubliceerd over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Het nieuws is positief: de economie van ons land bloeit.

Groei met risico's door internationale ontwikkelingen

Voor 2018 voorspelt het CPB een groei van 2,8% en voor 2019 2,5%. Dat is wel iets minder dan de voorspellingen in juni, toen de prognoses op 2,9% en 2,7% uitkwamen. Ze noemen wat risico's, zoals de handelsconflicten die kunnen uitlopen in een handelsoorlog. Het conflict tussen de VS en Turkije, een eventuele harde Brexit en het economische beleid in Italië kunnen problemen veroorzaken.

Koopkracht voor de meeste mensen beter

Volgens het CPB zal 93% van de huishoudens er in het komende jaar op vooruit gaan. Dat komt vooral door de fiscale maatregelen uit het Regeerakkoord. Alleen bij een deel van de mensen met een laag inkomen zal de koopkracht dalen, denkt het CPB. 

Goede groei, lagere werkloosheid, hogere inflatie

De economie zal volgens de experts blijven groeien in een bovengemiddeld tempo. De werkloosheid zal verder dalen naar een historisch laag niveau van 3,5% in 2019. De inflatie neemt in de ramingen van het CPB - vooral door een hoger btw-tarief - iets sterker toe: 1,6% in 2018 en 2,4% in 2019.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.